Scandal la Roma cu părinţi, meciuri politice şi transportatori: FOTO&VIDEO

 

Aproximativ 20 de părinţi s-au adunat la Şcoala Generală din comuna Roma pentru a protesta vis a vis de mijlocul de transport cu care sunt transportaţi copiii la şcoală le pune acestora viaţa în pericol. Asta după ce, directorul unităţii şcolare a încercat să renunţe la contractul încheiat cu o societate de transport pentru a favoriza o alta.

Scandalul a izbucnit la începutul acestei săptămâni şi s-a ţinut lanţ câteva zile interval în care cei doi transportatori s-au prezentat la şcoală în acelaşi timp cu autocarele pentru a prelua copiii. Rezultatul a fost unul de haos întrucât elevii erau împărţiţi între cele două mijloace de transport şi erau spectatorii circului făcut cu sprijinul directorului şcolii, Rodica Butnaru.

„Nu îmi aduc copiii să mi-i omoare ăştia”

Totul a degenerat joi, 17 ianuarie când părinţii s-au deplasat la şcoală pentru ca problema să fie rezolvată după ce în două rânduri autocarul societăţii agreată de director a luat foc şi s-a umplut de fum în timp ce se aflau copiii înăuntru. „Vrem să ştim pentru ce s-a făcut brambureala asta. Pentru o persoană s-a schimbat transportul. Autocarul care duce copiii la şcoală a luat foc într-o zi, i-a picat o roată şi eu nu îmi aduc copiii ca să mi-i omoare ăştia a lui Timofti. Nu are nici licenţă de transport, nimic, d-na directoare, ea a făcut manevra asta”, a spus unul din părinţi.

"Ne tratează ca pe barabule"

Mai mult decât atât se pare că Rodica Butnaru ar fi făcut presiuni asupra copiilor pentru a se urca într-un anume autocar în caz contrar fiind ameninţaţi că scăderea notei la purtare. „Că dacă nu merg cu Timofti le scade nota la purtare, d-na directoare i-a ameninţat pe copii. D-na directoare spune că aşa i s-a spus de la Botoşani, pe noi ne tratează ca pe nişte cartofi, ca pe nişte barabule, au nevoie numai de voturi. Când s-a licitat, când s-a luat autocarul acesta, era bun? Acum de ce nu mai este bun?”, a spus un alt părinte revoltat.

Fă politică în altă parte, nu la şcoală

În consecinţă oamenii au declarat că nu vor pleca de la şcoală până ce problema nu va fi rezolvată iar copiii lor să circule în condiţii de siguranţă altfel vor refuza să îi mai trimită la ore. „Noi vrem microbuzul, noi vrem siguranţă pentru copiii noştri. Cum atâţia ani s-a circulat cu microbuzul? Un profesor sau d-na directoare nu are dreptul să intre în clasă la copii şi să e spună că nu mergeţi cu autocarul acela ci cu celălalt, nu este corect, suntem atâţia părinţi aici, tu dacă faci politică fă unde vrei dar nu la şcoală, să lase copiii în plata Domnului, oare lor nu li-i ruşine aşa oleacă”, a mai spus un părinte.


Rodica Butnariu, directorul unităţii şcolare se afla la Primărie şi a luat-o la sănătoasa la vederea ziariştilor. Ea a refuzat să facă orice comentariu vis a vis de conflictul iscat cu cei doi transportatori şi a intrat în şcoală pe uşa din spate pentru a evita părinţii adunaţi la intrarea profesorilor. La scurt timp, ea a cerut explicaţii cu privire la prezenţa jurnaliştilor în unitatea şcolară şi a menţionat că va participa la o şedinţă a Consiliului de Administraţie pentru rezolvarea conflictului. Întâlnirea la care au luat parte şi cei doi transportatori implicaţi a durat aproape două ore şi într-un final s-a decis ca elevii să fie transportaţi cu microbuzul şcolar de la Inspectoratul Şcolar Judeţean iar contractul cu prima societate să fie suspendat pentru o perioadă de 7 zile până la găsirea unei soluţii.




Ce s-a întâmplat de fapt?

La începutul anului şcolar, unitatea de învăţământ a atribuit serviciul de transport elevi prin încredinţare directă societăţii Regan Trans, administrată de democrat liberalul Gică Tăbultoc. După un semestru în care lucrurile s-au derulat în condiţii de normalitate, directorul unităţii a decis să renunţe la contractul încheiat. Oficial ea a pus intenţia de reziliere pe seama unor aşa zise reclamaţii venite din partea unor părinţi cum că ar fi fost frig în autocar, reclamaţii care însă nu le-a făcut şi publice. Neoficial însă, ordinul era dat de la Botoşani pentru ca transportul elevilor să fie făcut de societatea Lareandy controlată de un PSD-ist în persoana lui Daniel Timofte. Totul pentru o sumă de aproximativ 70.000 de lei, echivalentul facturii pentru un an de zile. Asta după ce, primul contract a fost încheiat cu acordul părţilor pentru perioada 17 septembrie 2012 – 21 iunie 2013. Mutarea ar fi fost făcută pe "muţeşte" însă dacă autocarul societăţii deţinută de social democrat nu ar fi luat foc în două rânduri. Microbuzul şcolar pe care îl utilizează unitatea şcolară nu face faţă numărului mare de elevi, aproximativ 60, motiv pentru care a fost nevoie şi de contractarea unei societăţi private.
[[galerie-foto]]