Scandal la Prefectură cu primari, ajutoare, medici, Minodora şi Rodica - VIDEO

 

Prefectura a găzduit astăzi o întâlnire cu primarii din judeţ cu privire la manualul prefectului în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii sau secetă, întrunire la care au fost ridicate mai multe probleme cu care se confruntă administraţiile publice locale din judeţul Botoşani. Spiritele s-au încins la capitolul Diverse când unii primari au cerut lămuriri cu privire la modul de acordare a unor ajutoare sociale.

"Problemele nu se află în curtea noastră"

Problemele semnalate au fost privitoare la o serie de sume care le-au fost imputate sătenilor pentru ajutoare de care au beneficiat în decursul anului 2011. Asta în urma unui control făcut de Curtea de Conturi care ar fi depistat că aceşti bani ar fi fost acordaţi nelegal întrucât oamenii ar fi avut mai multe animale în exploataţie decât ar fi declarat în declaraţia pe propria răspundere. Motiv pentru care Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) a emis o adresă către toate primăriile din judeţ în vederea reactualizării bazei de date privind mişcarea de animale. „În urma adreselor de la AJPIS am înţeles că trebuie să trimitem acei beneficiari de ajutor social, pentru încălzirea locuinţei şi alocaţia de susţinere a familiei la dv. la DSV pentru a lămuri situaţia, trebuie să o mai facem, trebuie să mai purtăm oamenii pe drumuri, ţinând cont că problemele nu se află în curtea noastră ci în altă parte. Noi ştim de la medicii veterinari că s-au trimis lunar la DSV rapoarte cu efectivele reale din teritoriu iar la DSV au fost modificate doar cu luna noiembrie 2012”, a declarat Lucian Trufin, primarul comunei Vlăsineşti.

Mai exact, primarul din judeţ susţine că neconcordanţele apărute ar fi cauzate de o eroare a salariaţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) care ar fi actualizat baza de date abia în noiembrie 2012 cu toate că, situaţiile din teren ar fi fost comunicate la termen de medicii veterinari concesionari.

Situaţia a ridicat întrebări şi conducerii DSV de la Botoşani care a fost asaltată de un val de săteni care au solicitat eliberarea de adeverinţe. „Normal că vorbim între instituţii despre adrese oficiale, adică să ştim despre ce este vorba, ne trezim cu un aflux de persoane care solicită adeverinţe de la medicii concesionari şi de la DSV. Fiecare proprietar de exploataţie din judeţul Botoşani uită de obligativitatea pe care o are în momentul în care efectuează o mişcare şi aici mă refer la vânzare, cumpărare, sacrificare sau mortalitate”, a declarat Minodora Vasiliu, director executiv DSVSA.

"DSV a intrat într-o poziţie în care nu are ce căuta"

Lucrurile au degenerat însă şi primarii au insistat că aceste probleme ar fi fost cauzate de DSV din cauza faptului că în baza de date a instituţiei unii oameni ar apărea cu mai multe animale decât au în realitate, motiv pentru care le-au fost imputate sumele obţinute sub formă de ajutoare sociale. „Nu am nici o implicaţie în aceste adeverinţe, habar nu am avut de ele, nu cunosc. Este o hârtie pe care am primit-o de la un proprietar de exploataţie pentru că l-am întrebat în baza a ce veniţi dv. la DSV să-mi solicitaţi o adeverinţă din baza de date. D-na director (n.r. Rodica Creţu) dacă este aici nu m-a informat oficial şi poate să confirme despre astfel de proceduri care se fac în teritoriu. DSV a intrat într-o poziţie în care nu are ce căuta”, a mai spus Minodora Vasiliu. 

"De unde să ştim că această bază nu a fost corectă"

Conducerea AJPIS a declarat că solicitările trimise către primării au fost ca urmare a deciziei Curţii de Conturi care a cerut expres acest lucru. "În urma unui control al Curţii de Conturi, ni s-a lăsat ca măsură să solicităm revizuirea bazei de date. Nu am avut de unde să ştim că această bază nu a fost corectă”, a susţinut şi Rodica Creţu, director interimar AJPIS.

"Trimitem oamenii în penal"

Un alt primar din judeţ a spus că de vină ar fi tocmai oamenii care ar fi completat declaraţiile pe propria răspundere în mod eronat şi care ar trebui să fie traşi la răspundere pentru situaţia creată. „Decât să trimitem oameni la DSV mai bine îi trimitem în penal că nimeni nu ştie ce să facă, îi trimitem în penal pe oamenii aceştia care au dat cu semnătura, cu toate că noi am făcut dosarele corecte după registrul agricol şi după cum spune legea şi după ancheta socială făcută acasă. Ei au declarat pe propria răspundere şi atunci îi trimitem noi în penal şi o să vedem cine este vinovat”, a declarat Ioan Toma, primarul comunei Brăeşti.

"Vă suflă în borş altcineva"

Dat fiind scandalul care a izbucnit, prefectul Costică Macaleţi a intervenit pentru a linişti spiritele şi le-a cerut primarilor să gestioneze această problemă prin dialog cu factorii implicaţi. „Sunteţi şefii administraţiei publice locale, tot ce se mişcă pe raza localităţii trebuie să ştiţi, chemaţi-i la ordin să vă spună despre ce este vorba. Nu lăsaţi lucrurile să se întâmple altfel că nu este în regulă, dv. sunteţi învestiţi cu voturile cetăţenilor ca să vă faceţi treaba cu responsabilitate, vă rog să faceţi acest lucru indiferent că e medic veterinar, că e popa din sat, chemaţi-i la dialog la dv. la Primărie. Înseamnă că vă suflă în borş altcineva. Nu asta este atitudinea”, a declarat prefectul Costică Macaleţi care a mai declarat că, dacă potrivit legii la întocmirea dosarelor pentru acordarea ajutoarelor sociale sunt necesare doar anchete sociale şi date din registrul agricol, atunci şefii primăriilor din judeţ ar trebui să se axeze doar pe aceste aspecte.
CITEŞTE:
 Pleiadă de primari din Ucraina şi Moldova, uniţi de… unire la Darabani