Scandal electoral cu buletine de vot la Corni

 

PSD Botoşani depune sîmbătă o întâmpinare împotriva deciziei preşedintelui Biroului Electoral al Circumscripţiei Corni prin care s-a dispus ca ştampila de control să fie aplicată pe buletinele de vot cu o zi înainte de desfăşurarea alegerilor. Social-democraţii susţin că legea 67/2004 privind alegerile locale prevede că operaţiunea trebuie făcută în ziua scrutinului. 
buletine vot
„Decizia oferă posibilitatea sustragerii din timp a unuia sau mai multor buletine”

PSD Botoşani consideră că prin această încălcare a legii se creează premisele unei fraude electorale de proporţii, care va atrage răspunderea directă a preşedintelui BEC. „Ne opunem categoric acestei decizii şi vom depune astăzi o întâmpinare în acest sens. Decizia oferă posibilitatea sustragerii din timp a unuia sau mai multor buletine de vot, deja validate prin aplicarea acelei ştampile de control. Sefi PSD BotosaniAceste buletine valide vor putea fi folosite a doua zi fie ca voturi pentru persoane plecate din localitate, fie prin celebra metodă suveică prin care se pot fura sute sau chiar mii de voturi. Tocmai pentru a preveni astfel de ilegalităţi, legiuitorul a prevăzut ca aplicarea ştampilei de control prin care se validează buletinele de vot să aibă loc chiar în ziua alegerilor, între 6.00 şi 7.00 dimineaţa, când cei care fac această operaţiune nu mai pot părăsi secţia de votare”, a explicat Gheorghe Marcu, preşedintele PSD Botoşani. PSD-iştii mai arată că, în contextul creat de decizia BEC Corni, cei care vor să fraudeze alegerile vor putea să sustragă mult mai uşor buletinele de vot validate. „Chiar astăzi, în ziua de sâmbătă, vor putea să ia unul sau mai multe buletine de vot validate, iar mâine, când vom constata lipsa lor, va fi deja prea târziu pentru a mai putea împiedica frauda prin metoda suveică!”, a mai afirmat senatorul.
Ce spune legea 67/2004, republicată, Art. 79

(1) In ziua alegerilor, la ora 6,00, preşedintele biroului electoral al sectiei de votare, în prezenta celorlalti membri, verifică urnele, cabinele, existenţa listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ştampilelor necesare votării, după care închide şi sigilează urnele prin aplicarea stampilei de control a secţiei de votare.
(2) Presedintele este obligat să asigure aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare pe buletinele de vot, pe ultima pagină a acestora.

În ce constă metoda suveică

Cei care intenţionează să fraudeze alegerile prin metoda suveică au nevoie de un singur buletin de vot, validat cu ştampila de control pe ultima pagină. De asemenea, au nevoie de o ştampilă cu inscripţia „Votat”, care însă se poate confecţiona foarte uşor la orice centru specializat. Astfel, se aplică ştampila „votat” pe candidatul dorit, după care buletinul (validat cu ştampila de control) se dă unui alegător căruia i se promite o sumă de bani sau alte beneficii.
- Alegătorul intră în secţia de votare şi primeşte, conform dreptului său legal, un buletin de vot valid, în alb.
- Alegătorul intră în cabină şi scoate buletinul deja ştampilat, iar pe cel în alb îl va păstra în buzunar.
- Iese din cabină şi introduce în urnă buletinul de vot pe care l-a primit în afara secţiei, cu ştampila pusă pe candidatul vizat.
- Apoi, se duce înapoi la cei care s-a înţeles şi îşi primeşte banii după ce le dovedeşte cu buletinul în alb, că cel primit anterior a fost introdus în urnă.
- Fraudatorii vor aplica din nou ştampila „Votat” pe candidatul dorit şi vor relua paşii de mai sus cu un alt alegător, iar procesul se repetă de sute de ori, până la încheierea procesului de votare.

După cum se vede însă, condiţia esenţială pentru această metodă este obţinerea unui buletin de vot, validat cu ştampila de control a secţiei de votare. Acesta este motivul pentru care, în opinia PSD-iştilor, aplicarea cu o zi mai devreme a acestei ştampile de control pe buletinele de vot creează premise pentru fraudarea alegerilor.