Sătenii care îşi ard ilegal resturile vegetale riscă să piardă subvenţiile

 

Primăria Botoşani vine în sprijinul Gărzii de Mediu Botoşani pentru a informa cetăţenii municipiului Botoşani cu privire la responsabilităţile pe care le au în cazul eliberării terenurilor de resturile vegetale. Aceasta având în vedere şi amploarea practicilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale prin incendiere şi extinderea fenomenului din ultima vreme. Astfel, proprietarii de terenuri trebuie să ţină cont de faptul că  asemenea practici pentru a scăpa de resturile vegetale suportă următoarele consecinţe:
Urmările negative asupra sănătăţii şi a vieţii oamenilor provocate de emisiile de poluanţi rezultaţi din incendiu, mai ales când sunt incendiate şi deşeuri de altă natură decât cele vegetale.
Aplicarea de sancţiuni contravenţionale/penale de către comisarii Gărzii de Naţionale de Mediu, în valoare de 3000-6000 lei pentru persoane fizice şi 25.000-50.000 lei pentru persoane juridice, conform OUG 195/2005, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi sancţiuni aplicate de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie.
Retragerea sprijinului financiar/reducerea plăţilor pentru agricultori de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, în funcţie de gravitatea, amploarea şi persistenţa fenomenului.
Posibilitatea extinderii necontrolată a incendiului cu afectarea bunurilor.
Posibilitatea afectării circulaţiei rutiere sau feroviare cu producerea de accidente în cazul în care incendiile afectează suprafeţe de teren limitrofe căilor de comunicaţie.
Distrugerea microfaunei din stratul superficial de sol cu rol în producerea humusului şi degradarea progresivă a terenului cu scăderea fertilităţii acestuia.
Afectarea factorilor de mediu aer, sol, dar şi a biodiversităţii prin distrugerea adăposturilor, locurilor de hrană şi reproducere a diferitelor specii de păsări şi animale.