Sărbătoare în creștinătate: La mulți ani, Ciprian și Iustina!

Pe 2 octombrie sunt cinstiți Sfântul Mucenic Ciprian vrăjitorul şi Sfânta Iustina fecioara.

 

Ciprian, de bun neam şi bogat, filozof şi vrăjitor cumplit, a fost câştigat la credinţă de către Iustina fecioara şi creştina, care pe toate demonicele lui lucrări ca pe o pânză de păianjen le-a sfărâmat.

 

Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina au trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305), în Antiohia (aflată între Siria și Arabia).

 

Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian mai era numit și Magul sau Vrăjitorul. Părinții lui erau păgâni și oameni superstițioși.

 

Încă de mic a fost inițiat în tainele păgânismului, iar la vârsta de 10 ani lua parte la ceremoniile de aducere a jertfelor pe Muntele Olimp (Grecia), unde păgânii credeau că se află locuința zeilor. A mers apoi în Argos (Grecia), în Frigia (Asia Mică), în Egipt și Chaldeea (la confluența Tigrului cu Eufratul), unde a învățat științele magiei și astrologiei, ajungând un cunoscut vrăjitor al timpului său.

 

În același oraș, Antiohia, se afla și Sfânta Muceniță Iustina, fiica preotului păgân Edesis și a soției sale Kleonida.

 

Iustina auzind pe diaconul creștin Prailie vorbind despre Hristos unor oameni, a crezut și s-a alăturat Bisericii creștine, lucru pe care l-au făcut și părinții ei, primind în cele din urmă botezul.

 

Un tânăr din Antiohia, Aglaid, răpit de frumusețea Iustinei, a dorit cu tot dinadinsul să o ia de soție.

 

Însă iubirea Iustinei pentru Iisus Hristos era prea mare ca Aglaid să reușească să o convingă. Atunci, tânărul a cerut ajutorul vrăjitorului Ciprian, care a încercat toate mijloacele pe care I le oferea știința magiei să o ispitească pe Iustina, însă zadarnic.

 

Ciprian și-a dat seama de puterea Crucii Mântuitorului Iisus Hristos și a aruncat pe foc toate cărțile vrăjitorești.

 

A mers apoi la Episcopul Antim și, căindu-se, a fost botezat de către acesta și ridicat în treapta de diacon, preot și chiar Episcop.

 

Sfânta Muceniță Iustina a fost ridicată în treapta de diaconiță.

 

Vestea despre credința puternică a Iustinei și despre convertirea spectaculoasă a lui Ciprian, sunt aduși de către păgâni în fața guvernatorului Evtolmie, sunt supuși supliciilor și scapă de fiecare dată nevătămați.

 

De aceea, guvernatorul îi trimite în Nicomidia la împăratul Dioclețian, care îi condamnă la moarte prin sabie.

 

Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina sunt executați pe malul râului Galus de lângă Nicomidia, tăindu-li-se capetele pe 2 octombrie 304.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store