Bărbatul care lucrează ca salvamar în Parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa a suferit o traumă în urma tragediei care a avut loc pe data de 27 august la piscina exterioară, când Sorin Ciolac a murit înecat.
A venit la lucru, la două zile distanță însă i s-a făcut rău. A chemat ambulanța și a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) cu atac de panică. De acolo a fost direcționat către Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Mavromati unde se află internat și în prezent.
Nu a apucat decât să scrie o notă explicativă în câteva rânduri, fiind extrem de afectat de cele întâmplate.
„Salvamarul respectiv, a doua zi după eveniment era liber, a treia zi a venit la serviciu, a chemat ambulanța și l-a dus la spital și de atunci s-a internat la Psihiatrie, din ce am înțeles eu. Nici nu pot să termin această cercetare deoarece actorul principal din această poveste nu este în stare să dea relații. El ne-a dat o notă explicativă, a trecut pe aici pentru o adeverință de mers la medic dar din ce a scris acolo, două rânduri, nu se înțelege mare lucru”,
Eugen Țurcanu, director DSPSA
Bărbatul care are în jur de 40 de ani a povestit în linii mari cum a sărit în apă și mai apoi a acordat primuj ajutor. Fără a intra în foarte multe detalii.
Directorul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Eugen Țurcanu susține că era unul dintre cei mai conștiincioși salariați și că a fost angajat încă de la început la Cornișa. A fot folosit și pe perioada iernii în patinoar dar și la activități la Sala Polivalentă. Nu a refuzat niciodată vreo sarcină de serviciu pe motiv că nu ar fi în fișa postului.
Concluziile a ceea ce s-a întâmplat la piscina de la Cornișa în ziua în care s-a înecat Sorin Ciolac dar și gradul de vinovăție al cuiva, vor fi stabilite exclusiv de organele de anchetă și instanța de judecată, dacă se va ajunge la un proces.
La Direcția Primăriei este continuată ancheta internă.
„Am solicitat note explicative tuturor salariaților implicați în evenimentul tragic din 27 august, să ne explice ce a făcut fiecare, corelat și cu imaginile video pe care le-am surprins de la piscina exterioară. Trebuie să precizez opiniei publice că aceste imagini sunt de la niște camere de supraveghere din partea opusă zonei unde s-a întâmplat evenimentul, la capătul celălalt al plajei”,
Eugen Țurcanu, director DSPSA
Sorin Ciolac chiar era un înotător desăvârșit. Și a efectuat mai multe salturi în apă, de la înălțimea de 5 metri unde sunt puțini cei care se avântă. De fiecare dată, saltul era aproape perfect, iar bărbatul ieșea la suprafață în mod natural, după ce înota pe sub apă câțiva metri.
„Dl respectiv a sărit de mai multe ori în apă de la cea mai mare întălțime, de la 5 metri. Noi avem trambuline de 1 m, 3 m și 5 m. S-a dus la 5 m de câteva ori, a sărit impecabil, săritură în care intri în apă perfect, fără să dai cu burta de apă sau să te lovești la spate. Sunt care nu știu să sară iar impactul cu apa de la 5 m este foarte violent”,
Eugen Țurcanu, director DSPSA
Din discuțiile cu salvamarul de la Cornișa, cu puțin timp înainte de tragedie, a fost un moment în care a intervenit starea de siguranță care ți-o dă un client care este înotător profesionist. Sorin Ciolac a rămas în raza privirii salvamarului care urmărea mai concentrat copiii și tinerii mai predispuși la astfel de accidente decât un înotător profesionist.
„L-ar fi văzut că sare foarte bine și după aia îl avea așa cumva, în colțul ochiului spune el, când urmărești un areal în care tot săreau copii și tineri, de la 3 m, că acolo e mai de senzație. S-ar fi scufundat, ar fi ieșit la suprafață, iar s-a scufundat. S-au dus ai noștri, îl căutau, nu îl vedeau… trebuie să ne dea răspunsurile astea persoana în cauză, sau să le dea în fața organelor de cercetare penală”,
Eugen Țurcanu, director DSPSA
Directorul DSPSA, după analizele ultimelor zile este de părere că salariații complexului au avut prezența de spirit pentru a interveni și au acordat primul ajutor conform procedurilor medicale. Toți angajații de la Cornișa au fost instruiți de o firmă privată cu care au făcut cursuri de prim ajutor, iar salvamarul care era de serviciu în data de 27 august a fost cursat teoretic și practic la Constanța.
Cât despre timpul de reacție, între ultima scufundare a lui Sorin Ciolac și săritura în apă a salvatorilor…
„Cred că organele de cercetare penale sunt cele mai îndreptățite să își spună cuvântul. Studiind acum cu atenție, nu am găsit în legislație nici o reglementare cu privire la acești timpi, care este timpul de reacție. Cred că acest lucru trebuie lămurit de Poliție. Nu o facem să ne exonerăm de vreo răspundere, noi continuăm cercetarea internă pe partea de disciplină a muncii, cât avem noi competență”,
Eugen Țurcanu, director DSPSA
S-a vorbit și de copilul de 14 ani care a sărit în apă pentru salvarea bărbatului care avea nevoie de ajutor. Eugen Țurcanu a arătat că astfel de gesturi sunt generalizate în astfel de situații, iar la Cornișa efortul de scoatere din apă a lui Sorin Ciolac a fost unul comun.
„Și când este un accident pe stradă și trecătorii sau participanții la trafic opresc de cele mai multe oriși acordă ajutor victimelor încarcerate sau care sunt lovite de mașini pe marginea unui drum. Se întâmplă în mod curent peste tot”,
Eugen Țurcanu, director DSPSA
La piscina exterioară de la Cornișa, în schema de personal sunt cinci supraveghetori pe serviciul securitate și protecție, patru salvamari și cinci recepționiști. La nevoie, în zilele aglomerate, personalul este suplimentat.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: