Saloane noi de 80.000 de lei pentru bolnavii de la Psihiatrie

 

Spitalul de Psihiatrie din Botoşani s-a pus pe treabă. Dacă într-o aripă a instituţiei medicale sunt derulate lucrări de reabilitare în vederea transformării unor magazii în saloane pentru pacienţi dotate la standarde europene, pe de altă parte, nici pacienţii nu stau cu mâinile în sân. O parte din bolnavii internaţi în cadrul unităţii sanitare, dau o mână de ajutor bucătăreselor şi lucrează cu spor la punerea murăturilor pentru iarnă.

Investiţia este în valoare de peste 80.000 de lei, iar camerele vor fi dotate cu câte trei paturi şi în fiecare din acestea se găseşte şi o baie echipată cu scaun de toaletă, chiuvetă şi duş. De asemenea se va amenaja un spaţiu în care bolnavii îşi vor putea petrece timpul liber prin diverse acţiuni sociale sau uitându-se la televizor. Construcţiile au început în urmă cu două luni şi conducerea spitalului speră ca saloanele să intre în folosinţă în maxim 30 de zile. „Tot ce am făcut cu bani puţini, fără a sta cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean. Ceea ce am primit de la Consiliul Judeţean am folosit pentru reabilitarea Secţiei de Distrofici, o clădire pe care am preluat-o în paragină şi am mutat acolo Neuropsihiatrie Pediatrică. (...) Am făcut economii în urma licitaţiilor publice pe care no le-am făcut exclusiv prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, ceea ce a dus la o scădere de până la 50%, iar banii  i-am direcţionat către investiţii pentru creşterea calităţii serviciilor medicale şi a ceea ce oferim pacienţilor, chiar dacă sunt pacienţi cu afecţiuni psihice”, a declarat Gabriel Oprişanu, manager Spitalul de Psihiatrie.

Pacienţii de la Psihiatrie pun murăturile pentru iarnă
La Psihiatrie, pacienţii ajută şi ei la economisirea banilor prin intermediul terapiei ocupaţionale. Cum se apropie sezonul rece, unitatea medicală a achiziţionat legume care sunt puse la păstrare de către bolnavi. „Am cumpărat 2.500 de kg de castraveti, urmează varza, urmează vreo zece butoaie de tocătură pentru ciorbe, pentru mâncăruri, ceva ca să ne ajungă până în primăvară pentru că nu vrem să mai cumpărăm conserve. Profităm de preţurile scăzute care sunt pe piaţă acum”, a mărturisit Oprişanu. De asemenea pacienţii au grijă de sera spitalului şi de arhitectura peisagistică din jurul instituţiei. (E.Ş.)