Potrivit comisiei din cadrul Agenţiei de Prestaţii Sociale care a verificat modul de aplicare a legii unice de salarizare, în cazul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, au existat o serie de nereguli prinvind modul de calculare a drepturilor salariale a angajaţilor. Printre altele, persoana care s-a ocupat strict de verificarea salariilor acestor instituţii a concluzionat că nota transmisă de DGASPC Botoşani este incompletă, iar la multe dintre sporurile acordate in cadrul Direcţiei nu este specificat temeiul legal. În consecinţă, modul de aplicare a legii 330 în cazul angajaţilor din sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului a fost calculat incorect, iar AJPS va înainta un aviz nefavorabil în acest sens conducerii DGASPC. Acest aspect a fost discutat în cadrul întîlnirii dintre prefectul judeţului Cristian Roman, reprezentanţii AJPS şi conducerea Cartel Alfa.
„Printre alte nereguli, nu mai spun că statul de personal ar fi trebuit cumva să evidenţieze cumva acolo unde este vorba despre funcţionari publici ca să ne fie şi mai uşor, sunt 20 de pagini, 1.100 de oameni este chinuitor să verifici pe fiecare în parte, a fost coşmarul vieţii mele, este o notă finală prin care ni se spune aşa: sporuri acordate în 2009, Contractul Colectiv de Muncă, punct, nu se precizează care CCM, el poate exista şi la nivel de unitate şi la nivel de ramură şi la nivel naţional, deci cu CCM, unul din toate astea, confidenţialitate pentru personal contractul, acelaşi CCM, stabilitate în funcţia publică, eu nu am găsit acest spor în legislaţie, mai caut că asta fac noaptea în general”, a declarat Monica Barna, membru comisie AJPS. Lista neregulilor continuă în nota înaintată de către DGASPC către Agenţia de Prestaţii Sociale şi prin faptul că, potrivit angajatei care s-a ocupat de verificarea salariilor de la instituţia amintită, nu au fost prezentate o serie de documente care să justifice acordarea unor drepturi financiare. „Nu s-a făcut nici un fel de referire la numărul de CCM cînd expiră, dacă e expirat sau nu, în privinţa sporului de condiţii deosebite de muncă, se precizează hotărîrea 281/1993, determinată de expertiza locurilor de muncă, nu există un buletin de expertizare a acestor locuri de muncă ataşat, pe baza acestor documente vă spun din start, răspunsul este nefavorabil, urmează a fi semnat şi înaintat”, a mai afirmat Monica Barna.
Cui aparţine vina?
Potrivit preşedintelui Cartel Alfa, Marius Oroşanu, prezent de altfel la întîlnirea dintre prefect şi reprezentanţii Agenţiei de Prestaţii Sociale, vinovaţi de nerespectarea modului de aplicare a legii de salarizare se fac Liviu Rădăşanu, directorul executiv al instituţiei în calitate de angajator şi şefa serviciului de resurse umane Cristina Bulgaru.
„Pentru mine personal nu este o surpriză faptul că reprezentanţii AJPS au constatat nereguli majore la modul de încadrare de la DGASPC deoarece cunosc deja modul în care lucrează acolo o parte din conducerea acestei instituţii, în plus pot spune chiar că nu este vorba doar de neglijenţă ci de iresponsabilitate din partea şefului resurse umane şi a conducătorului unităţii, respectiv dl. Rădăşanu în calitatea sa de angajator, deoarece lipsa lor de acţiune prin a pune la dispoziţia celor de la Prestaţii Sociale toate elementele care trebuiau să stea la baza calculării salariilor poate să determine acum un conflict social de proporţii avînd în vedere că această instituţie are peste 1.100 de angajaţi”, a declarat Marius Oroşanu. Sindicalistul a mai afirmat că, astfel, prin inconştienţa a doi oameni urmează să fie declanşată nemulţumirea a mii de oameni, care va duce invariabil la prima grevă de amploare în sistemul asistenţei sociale. „Nu este posibil aşa ceva, şi din discuţia de astăzi de la dl. prefect a rezultat acest lucru, ca după ce şefa de resurse umane, d-na Bulgaru, a fost chemată o dată, de două ori la AJPS şi i s-a pus în vedere să aducă toate documentele necesare, practic faptul că acest salariat şi coordonat direct de către angajator, de directorul exectiv al instituţiei nu şi-a făcut treaba, determină acum o situaţie de revoltă a salariaţilor şi în perioada imediat următoare un val de sute de contestaţii în privinţa reîncadrării de personal. Încă o dată ţin să remarc două nume, Cristina Bulgaru şi Liviu Rădăşanu, practic persoanele ţinute la sîn de dl. Mihai Ţâbuleac de atîta timp, astfel încît înclin să cred că şi dl. Ţâbuleac are partea sa de vină atît timp cît nu urmăreşte îndeaproape ca persoanele pe care le-a responsabilizat în cadrul acestei instituţii să îşi facă treaba aşa cum trebuie”, a concluzionat Marius Oroşanu, preşedinte Carlel Alfa.
O să le ducem celor de la AJPS toate documentele solicitate
Directorul executiv al DGASPC, Liviu Rădăşanu nu a putut fi găsit în cursul zilei de luni la sediul instituţiei, cu toate că în mod obişnuit săptămînal este stabilită o conferinţă de presă de la orele 12:00. În schimb la birou se afla directorul economic care a afirmat că deocamdată nu i s-a transmis de la Agenţia de Prestaţii Sociale nici un fel de răspuns cu privire la reîncadrarea personalului.
„Aşteptăm şi noi răspunsul celor de la Agenţia de Prestaţii Sociale, după ce o să îl primim o să vedem ce demersuri şi ce mai avem de făcut, trebuia să fie chemată şi doamna de la resurse umane să discute şi cu dumneai, au fost şi o serie de şedinţe de consiliere privind modul de aplicare a legii unice de salarizare, d-na Bulgaru a fost, iar cînd a venit ne-a prezentat ce s-a discutat, din cîte am înţeles nu s-a scris termenul de valabilitate a CCM-ului iar doamna Bulgaru nu a prezentat buletinele de experizare, o să le ducem la AJPS", a declarat Doina Nacu, director economic DGASPC.
După primirea răspunsului de la AJPS, conducerea Direcţiei Copilului va avea la dispoziţie un termen de 5 zile pentru remedierea neregulilor, urmînd ca datele corecte să fie retransmise Agenţiei de Prestaţii Sociale.
Gabriela ERDIC