Salariaţi îngheţaţi la serviciu, sesizări anonime la ITM de la soţ disperat

 

Din partea unui soţ disperat, rog conducerea ITM Botoşani pentru luarea de măsuri urgente la Dorohoi, fabrică cu profil de confecţii şi îmbrăcăminte, în Dorohoi, spre fosta fabrică de sticlă, sesizând următoarele:
-Nu sunt condiţii optime de lucru, temperaturi foarte scăzute, lucrează cu mănuşi pe mâini şi gluga pe cap, vara e plin de gunoaie şi un miros insuportabil, iarna se îngheaţă de frig. Nu au nici o sursă de încălzire, deşi ar trebui.
Nici animalele nu ar sta în aşa temperaturi…Menţionez că soţia lucrează acolo, este însărcinată şi nu mai poate lucra sub nici o formă din cauza condiţiilor. Vă rog să luaţi măsurile necesare, un control la faţa locului ar arăta mult mai multe, vă mulţumesc”.

Acesta este mesajul anonim primit de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), în cursul zilei de miercuri, 1 februarie 2012. Sub protecţia anonimatului, pentru ca salariaţii să nu aibă de suferit de pe urma angajatorilor, soţul unei dorohoience a sesizat situaţia din cadrul unei societăţi de pe raza municipiului Dorohoi. Inspectorii din cadrul compartimentului sănătate şi securitate în muncă vor da curs sesizării şi se vor deplasa la faţa locului pentru a constata dacă cele sesizate se confirmă. De altfel, în ultimele zile de când temperaturile exterioare au scăzut chiar şi până la -28 de grade Celsius, inspectorii muncii au primit numeroase apeluri de la salariaţi botoşăneni nemulţumiţi de condiţiile în care trebuie să muncească. Aceştia provin de la societăţi cu profil de activitate din domeniul fabricării de încălţăminte sau confecţii din Botoşani, Dorohoi şi Săveni. Reclamaţiile sunt toate anonime, unele transmise prin telefon altele în sistem electronic. „Temperaturile scăzute asta îi deranjează pe oameni, acum nu ştiu dacă s-au deplasat inspectorii în teren, dar vom da curs la toate sesizările pe care le-am primit, telefonic sau prin email. Ieri am primit de la un grup de muncitori de la o societate din municipiu, de confecţii, unii spun că dacă temperaturile sunt scăzute nici maşinile nu merg, se rupe firul, sunt tot felul de probleme. Angajatorul trebuie să ia măsurile care se impun, să le asigure ceai cald, echipamente individuale de protecţie pentru timp friguros”, a declarat Ovidiu Ciortea, inspector şef adjunct SSM ITM.
Angajatorii sunt obligaţi prin lege să asigure o serie de condiţii salariaţilor care desfăşoară activităţi în aer liber şi nu numai, sancţiunile prevăzute fiind cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei. Până la acest moment, în cadrul acţiunilor tematice de control derulate de inspectorii muncii a fost deja aplicată o amendă în cuantum de 1.500 de lei unui depozit de materiale lemnoase şi de construcţii. Reprezentanţii ITM susţin că vor continua seria verificărilor până când temperaturile din termometru vor înregistra o creştere.
Gabriela ERDIC