S-a simţit şi trăit româneşte! Poate cel mai emoţionant 1 Decembrie, ziua în care tinerii şi copiii au predat o lecţie de patriotism – VIDEO & GALERIE FOTO

Manifestările organizate în acest an la Botoşani de Ziua Naţională a României au fost poate cele mai emoţionante de la reluarea lor în Centrul Istoric. Au început şi s-au terminat cu sute de botoşăneni cu sufletele pline.

 

"Deşteaptă-te, române" cântat de "Fetele de la Botoşani"

Primul moment a aparţinut „Fetelor de la Botoşani”, cele care de o lună fac o reclamă extraordinară acestor plaiuri. Astfel, dacă în anii precedenţi Imnul de Stat al României era difuzat la o staţie şi cântat de militari, în 2017 a fost interpretat de Iustina Irimia, Loredana Călin, Lorena Dupu şi Simona Mazăre, într-un moment plin de trăire românească ce a adus lacrimi pe obrajii unor participanţi la acţiune. Care în ciuda vremii nu au fost puţini, în jur la 1.000 de botoşăneni îndurând ploaia timp de aproape două ore.

 

Feţe de copii roş-galbene-albastre

Emoţiile au fost amplificate şi de prezenţa a sute de copii de toate vârstele. Unii dintre ei agitau steguleţe tricolore, alţii erau chiar vopsiţi pe feţe în roşu, galben şi albastru. Mulţi erau îmbrăcaţi în straie populare, alţii aveau în mâini flori tricolore.
De asemenea, spre deosebire de alţi ani, de această dată toate instituţiile şi partidele care au depus coroane au fost însoţite de tineri în costume străvechi, de la ansamblul „Sireţelul” din Vârfu Câmpului. Nu au venit singuri, ci alături de copii de grădiniţă şi din ciclul primar care au încheiat practic manifestările depunând flori pe coroanele deja depuse. Cu toţii au venit la Botoşani împreună cu Maria Huţu, primarul comunei menţionate, care la rândul său era îmbrăcată tradiţional. Totodată, în acest an a cântat şi Corul Seminarului Teologic condus de preotul Cezar Grădinaru, reuşind astfel un alt moment special.

 

Şefimea la microfon, cu şi fără hârtie


În acest fel au devenit parcă mai suportabile discursurile sforăitoare ale oficialităţilor. Chiar şi aici s-a bifat însă o premieră. Prefectul Dan Şlincu, după ce a prezentat mesajul Guvernului, a vorbit liber, fără să citească, lucru de care foarte puţine oficialităţi sunt în stare. Iar asta s-a văzut chiar în Piaţa 1 Decembrie 1918, când au luat cuvântul cu hârtiile în faţă preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, primarul Cătălin Flutur, senatorul Costel Şoptică şi comandantul Garnizoanei Botoşani, lt.col. Cornel Titiliuc.
Tabloul politic s-a resimţit şi la depunerea coroanelor, care a început cu PSD şi ALDE, formaţiunile de guvernământ şi a continuat cu cele din opoziţie, mai întâi PNL-ul, care este partid parlamentar şi apoi cele neparlamentare. Alaiul politic a provocat şi o situaţie inedită, anunţându-se depunerea unei coroane de către PRU, fără ca vreun membru de partid să o însoţească.

Care la paradă, care la fasole

La final, atât oficialităţile, cât şi o bună parte a botoşănenilor prezenţi în Centrul Vechi au încercat să prindă un loc cât mai în faţă pentru a urmări parada militară, la care au defilat Garnizoana Botoşani, Jandarmeria şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, lipsind însă atât poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale, celebrii „mascaţi”, cât şi poliţiştii de frontieră.
Nu chiar toţi s-au îngrămădit însă aici, alţii s-au grăbit să prindă rând la fasolea cu cârnaţi oferită gratuit de Primăria Botoşani în cealaltă parte a Pieţii 1 Decembrie 1918, acolo unde la câteva minute de la terminarea manifestărilor coada număra deja în jur de 500 de oameni.
Totul s-a sfârşit pe fundalul sonor „Hai la Botoşani”, moment în care o mulţime de botoşăneni au început să fredoneze zâmbind melodia care a făcut înconjurul României şi să se fotografieze la monumentul „Compania de mitraliere maior Ignat în atac“ care aduce de-a pururi aminte de jertfa eroilor din Primul Război Mondial, fără de care România nu ar fi fost cea de astăzi.


La mulţi ani, români!
La mulţi ani, România!

 

 

DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store