O toloacă situată între râul Bistriţa şi DN 18, nu departe de ieşirea din judeţul Suceava spre Maramureş, este „colorată” de mai bine de două săptămâni de câteva zeci de familii de romi, bărbaţi, femei şi o mulţime de copii stând înghesuiţi în mai multe cocioabe din lemn. Le folosesc doar noaptea, pentru somn, în restul zilei bătând pădurile din apropiere, în căutare de ciuperci. Printre ei se află şi etnici din satul botoşănean Balta Arsă.
Primarul este nevoit să îi tolereze
Romii şi-au ridicat un adevărat cartier ţigănesc în zonă. Mici locuinţe din scânduri şi acoperite cu celofan şi crengi, rufe scoase la uscat, toate întregesc peisajul specific comunităţilor de romi. Seara copiii pot fi văzuţi în timp ce bat mingea chiar pe şoseaua naţională, iar cei mai mari roiesc pe la un chioşc din zonă. „Nu avem ce să le facem, anul acesta, terenul pe care şi-au amenajat locuinţele temporare este particular, liderul lor, Virgil Pohoaţă, fiind cel care l-a închiriat. El i-a adus în zonă ca să culeagă ciuperci, aşa se întâmplă în fiecare an. Nu putem să spunem că suntem bucuroşi de prezenţa lor aici, dar nici nu avem ce face, mai ales să nu au creat nici un fel de probleme, îşi văd de treabă”, a declarat Dorel Cormoş, secretarul Primăriei Cârlibaba, pentru Monitorul de Suceava.
Romii şi-au închiriat terenul pentru tabără
Liderul romilor din judeţul Suceava a confirmat cele spuse de secretarul Primăriei. „Am închiriat terenul de la un proprietar din Borşa de două săptămâni şi oamenii mai rămân acolo destul timp, depinde şi cum va fi vremea. Culegătorii sunt din Dolhasca, Vama, Vicov, din Bistriţa sau din Balta Arsă – Botoşani, culeg ciuperci şi câştigă în mod cinstit şi corect un ban, îşi asigură o parte din traiul pentru această iarnă”, a afirmat Virgil Pohoaţă, care se ocupă de afaceri cu ciuperci de mai mulţi ani de zile.
El a garantat că aceştia nu ar reprezenta vreun pericol pentru turiştii care îşi instalează corturi pe malul râului Bistriţa, arătând că scopul prezenţei lor la Cârlibaba este doar de a strânge cât mai multe ciuperci şi a câştiga mai mulţi bani, astfel că evită orice conflict, tocmai pentru a evita riscul de a fi alungaţi din zonă.