Roman : ”Există şmecheri care iau subvenţiile ţăranilor”

 

sateancaRecensămîntul animalelor care va avea loc în luna martie a anului în curs va fi soldat şi cu o serie de controale în judeţ la cererea prefectului în vederea verificării evidenţei animalelor dar şi a actelor aferente care se află în evidenţa primăriilor şi a medicilor veterinari. Potrivit prefectului Cristian Roman, în rîndul crescătorilor de animale din judeţ ar exista o practică la care apelează aşa zişi afacerişti care înşeală încrederea oamenilor de la sate şi beneficiază ilegal de subvenţii de la stat, acordate în domeniul zootehnic. Drept pentru care, după finalizarea recensămîntului, în colaborare cu alte instituţii abilitate, Prefectura va verifica baza de date existentă la nivelul fiecărei administraţii publice locale, care va fi comparată cu cea a medicilor veterinari.

O să încercăm să facem un pic de ordine în judeţ în ceea ceCristian Roman priveşte regimul de circulaţie şi de tăiere a animalelor ,în momentul de faţă este o debandadă totală, datele pe care le au primăriile şi medicii veterinari nu corespund şi de aici pleacă tot circuitul, un animal care pleacă la abator trebuie să aibă anumite documente, unii le dau alţii nu le dau şi se ajunge inclusive pînă la cazuri de evaziune fiscală, un lucru foarte grav, dar un lucru şi mai grav este că nu ştiu dacă ţăranul ăla care stă la spatele animalului, nu ştiu dacă beneficiază de ceea ce statul român şi Guvernul îi dă, acea subvenţie, e foarte posibil să existe şmecheri care să îi păcălească pe aceşti oameni care şi aşa nu sunt extraordinar de înstăriţi şi muncesc din greu ”, a declarat Cristian Roman, prefectul judeţului Botoşani. În decursul anului 2009 valoarea subvenţiei la bovine a fost de 571 de lei pe cap de animal, respectiv 44 de lei pentru ovine si caprine.

Pentru sectorul zootehnic doar la capitolul subventii acordate bovinelor, suma alocata judetului Botosani este de aproximativ 400 de milioane de lei noi.

Au fost depuse la nivelul judetului Botosani aproximativ 12.700 de cereri la sediul Agentiei de Interventii si Plati in Agricultura(APIA) de catre fermierii locali care au solicitat subventii pentru un numar de peste 70.400 de capete de animale. În cazul ovinelor şi caprinelor au depus cereri pentru subvenţii aproape 1.750 de crescatori de animale, pentru un numar de peste 210.000 capete.