Riscă să ajungă în stradă! Şase botoşăneni puşi să aducă de acasă peste 6 milioane de lei în urma unei anchete DNA

Un proces început în anul 2013 i-a dus de la extaz la agonie pe o parte dintre cei care au fost judecați.

 

Afaceri cu bani europeni

Mai mulți beneficiari ai unor programe derulate prin fosta Agenție de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), actuala Agenţie pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava pentru fapte de corupție.

 

Anchetatorii au stabilit că aceștia au fraudat bugetul Uniunii Europene în cadrul unui program, prejudiciul total fiind calculat la suma de 6,6 milioane de lei noi.

 

Achitați, apoi condamnați

 

Cel puțin trei dintre inculpați, respectiv Dan Popovici, Daniel Buliga și Luminița Maria Agheorghiesei au fost achitați de judecătorii de la Tribunalul Botoșani, în urmă cu doi ani de zile. Magistrații botoșăneni au reținut pe atunci cheltuielile de judecată în sarcina statului și au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor celor trei.

 

Procurorii DNA au făcut apel la Curtea de Apel Suceava, unde sentința a fost modificată aproape total, în sensul că fiecare din cei menționați au primit câte o condamnare la închisoare cu suspendare. Mai mult decât atât, li s-a impus să achite contravaloarea unor servicii prestate cu bani europeni, de la decontarea serviciilor de consultanţă în vederea implementării proiectului, la decontarea serviciilor pentru întocmirea proiectului tehnic sau decontarea achiziţiei de maşini transport animale vii şi maşini frigorifice.

 

Aceste servicii însumate ajungeau la suma de 6,6 milioane de lei și urmau să fie achitate în cinci tranșe de toți inculpații din dosar, adică şase la număr, însă doar trei dintre ei fac obiectul unui nou proces deschis la Tribunalul Botoşani.

 

Rămân pe drumuri

 

Cei trei, respectiv Dan Popovici, Daniel Buliga și Luminița Maria Agheorghiesei au iniţiat o acţiune la instanţa botoşăneană prin care încearcă să scape de plata prejudiciului, motivat de faptul că nu au sumele necesare pentru achitarea acestuia și o eventuală confiscare a bunurilor asupra cărora există măsură asiguratorie instituită, înseamnă că ei și familiile lor pot ajunge pe drumuri.

 

Avocatul celor trei a transmis instanței că toți locuiesc în câte un apartament fiecare, bunuri ce nu pot fi valorificate pentru plata obligațiilor. Cei trei au depus și înscrisuri pentru a-și demonstra veniturile, respectiv adeverințe de salarii din care reiese că au lefuri mici care abia le ajung pentru traiul zilnic.

 

Unul dintre inculpați a arătat că folosește banii din salariu pentru studiile copiilor, trei la număr, și că pe perioada arestului preventiv a contactat o boală după gratii, care nu-i permite să-și găsească un alt loc de muncă.

 

Astăzi, verdictul final

 

În baza acestor probe și a anchetelor sociale efectuate la domiciliile celor trei, judecătorii de la Tribunalul Botoșani au rămas să se pronunțe astăzi.

 

Cei trei au fost trimiși în judecată de DNA Suceava pentru: complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, complicitate la înşelăciune și complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate.

 

 

DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store