Revoluție în sănătate după cazul Alexandra: Medicii ar putea fi obligați să aleagă între stat și privat

  • Este un apel adresat Guvernului României pentru modificarea legii sănătății.
  • Astfel medicii ar urma să opteze între posturile din spitalele publice și cele de la cabinetele private.

 

Instituția care vrea ”curățenie” în sănătate

 

Curtea de Conturi a României a solicitat Guvernului să îmbunătățească sistemul de salarizare din domeniul sănătății, astfel încât personalul medical să fie remunerat în funcție de performanța sa în activitate, încheind astfel procesul de egalizare a veniturilor.

 

Această măsură a fost cerută și de către managerii și directorii medicali ai spitalelor publice. În același timp, instituția de control a solicitat modificarea legislației în vederea interzicerii practicii medicilor de a profesa atât în sectorul privat, cât și în cel de stat.

 

La stat sau la privat?

 

Potrivit raportului de audit al Curții de Conturi, este necesară adoptarea unor prevederi legale clare pentru medicii care au un contract de muncă încheiat într-un spital public, dar care desfășoară activitatea în baza unui alt contract de muncă într-un cabinet medical privat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

 

Acești medici ar trebui să fie obligați să opteze pentru un singur contract de muncă.

 

De altfel, și pacienta Alexandra Ivanov poate fi considerată victimă a acestei practici din sistemul de sănătate, în condițiile în care s-a tot vorbit despre faptul că medicul care se afla de gardă în noaptea tragediei ar fi refuzat să-i acorde ajutor medical pentru că tânăra avea alt doctor curant.

 

Care i-a monitorizat sarcina la cabinetul privat.

 

Salarii în funcție de secții

 

De asemenea, instituția a solicitat modificarea Legii salarizării pentru personalul care își desfășoară activitatea în unitățile spitalicești, astfel încât să fie introdusă o salarizare diferențiată pe secții.

 

Această măsură ar elimina necesitatea de a acorda sporuri sau de a ajusta limitele pentru sporurile acordate în funcție de complexitatea specializărilor din cadrul unității sanitare.

 

În contextul acestor solicitări, este important de menționat că acestea vin într-un moment în care sistemul medical este în centrul atenției în urma tragicului caz al Alexandrei.

 

Îmbunătățirea condițiilor de lucru și a remunerației personalului medical ar putea contribui la creșterea calității serviciilor oferite pacienților și la prevenirea unor astfel de tragedii. Este necesară o abordare profesională și responsabilă în rezolvarea acestor probleme, pentru a asigura un sistem medical eficient și echitabil pentru toți cetățenii.