După ce, săptămâna trecută, şefii din Educaţie ne-au surprins cu decizia de a introduce manuale la orele de sport şi educaţie fizică, dar şi la dirigenţie, ieri, ministrul Liviu Pop a anunţat modificări importante la Evaluarea Națională și Bacalaureat.
Prezent la Alba Iulia, la festivitatea de deschidere a conferinței internaționale „Recent Trends in Pure and Applied Mathematics (TREPAM 2017)”, ministrul Educației a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că se dorește digitalizarea documentelor pentru Evaluarea Națională, Bacalaureat dar și concursul pentru gradațiile de merit.
„Vom informatiza și digitaliza foarte mult. Vom digitaliza concursul pentru gradațiile de merit, în sensul în care toate dosarele pentru gradații de merit vor fi scanate și urcate pe platformă. Toate documentele pe care le vor încărca cei care candidează la concursul pentru gradații de merit pot fi folosite de inspectori sau directori în actul de verificare, lucrul acesta reducând foarte mult birocrația”, a spus Liviu Pop.
Totodată, ministrul a transmis că lucrările de la Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat se vor putea corecta de profesorul evaluator direct de acasă, de pe calculatorul personal.
„Toate documentele pentru Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat vor fi digitalizate. Lucrările se vor corecta, de pe calculator, de evaluatorul care va sta acasă sau la centrul de corectură sau la școală dacă acasă nu are calculator.
Tot ce va încărca profesorul pe acea platformă va putea fi folosit de către inspector sau cei care vin în inspecție și control ca document. Am început demersurile pe reducerea comisiilor, știm că sunt un număr redus de comisii, le vom reanaliza pentru că multe dintre ele până la urmă s-au redus ca număr dar ca atribuții au același volum. Și acolo avem soluția de fluidizare a informațiilor, iar tot ceea ce se poate digitaliza o vom face”, a mai transmis ministrul.
Liviu Pop a explicat că procesul de rescriere a programelor școlare pentru clasele IX – XII va continua.
„Anul acesta ne-am propus să rescriem toate programele cadru, pentru invățământul liceal, inclusiv profesional și dual, iar anul viitor, programele școlare pentru învățământul liceal și dual în așa fel încât la finalul anului viitor să avem rescrise programele școlare iar începând cu anul școlar 2019 – 2020 să intre pentru prima dată noile manuale cu noua programă școlară pentru clasele a IX-a”, a mai spus Liviu Pop. (Sursa: Observator)