ASTĂZI: Titlu onorific pentru o botoșăneancă, un nou tezaur uman viu la Botoșani 

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean. 

 

De astăzi, Elena Amorțitu este al cincilea tezaur uman viu al județului Botoșani, în domeniul prelucrării fibrelor și firelor textile: in, cânepă, bumbac, lână, păr.

Născută, crescută și măritată în Corni, Elena Amorțitu a moștenit meșteșugul țesutului de la mama dumneaei, Elena Luchian, care la rândul său a învățat meșteșugul țesutului tot de la mamă.

 

„Țesutul, meșteșug cu îndelungată tradiție care s-a dezvoltat continuu pe măsura trecerii timpului în zona Botoșaniului ca și în restul Moldovei, și a țării, a fost preocuparea de bază a femeilor, și în special a mamelor. Așa se explică faptul că tanti Elena, ceea ce a învățat din casa părintească a făcut o viață. A țesut mult cu migală, atenție și pricepere, a țesut în mod special pentru împodobirea interiorului țărănesc”,

Centrul de Creație Botoșani 

 

Titlul onorific de „tezaur uman viu” este acordat de Ministerul Culturii acelor persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial.

Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.