Moartea polițistului de la Suceava a atras un val de nemulțumiri și solicitări deopotrivă din partea cadrelor Ministerului Afacerilor și Internelor (MAI).
Ca urmare a cazurilor în care polițiștii sunt atacați, nu puține la număr, s-au formulat următoarele revendicări:
1. Completarea de urgență a patrulelor de ordine publică și poliție rutieră cu efective de jandarmi sau poliție de frontieră.
2. Scurtarea perioadei de școlarizare a elevilor din școlile de poliție la șase luni.
3. Elevii din școlile de poliție promoția 2016-2018 să susțină examenului de absolvire în luna august 2017 deoarece, deja au acumulat cunoștințe polițienești solide .
4. Externalizarea structurilor de suport( logistică, financiar, resurse umane, comunicații-informatică, structura de securitate, structurile artistice și sportive) cu acordarea unui termen de 30 de zile pentru ca personalul încadrat în aceste structuri să opteze pentru a deveni polițiști operativi sau a rămâne în continuare în structurile de suport în calitate de personal contractual. Această cerință vine în concordanță cu prevederile Art 26 din Legea 218/2002 , articol a cărui aplicare până în prezent a fost facultativă.
5. Dotarea polițiștilor din strucurile operative ( Ordine Publică, Poliție Rutieră, Investigații Criminale, Investigarea Fraudelor, Crimă Organizată, D.O.S. ) cu următoarele materiale:
I. Pistol calibru 9x19 mm, același model pentru întreaga structură.
II. Electroșoc cu proiecție electrostatică la distanță ( tip Taser).
III. Vestă antiglonț nivel 3A ( oprește proiectile de pistol și lovituri de cuțit ).
IV. Lanternă tactică ( cu stroboscop pentru dezorientarea potențialilor agresori ).
V. Baston telescopic și briceag multifuncțional
6. DUBLAREA salariilor polițiștilor operativi .
7. Încheierea unei asigurări individuale de accidente și de viață pentru toți polițiștii operativi în valoare de 100.000 euro.
8. Asigurarea pregătirii reale a polițiștilor în mânuirea armamentului și a celorlalte mijloace din dotare prin antrenamente efectuate în timpul programului .
9. Dotarea cu camere de filmat miniaturale(body camcam) a politistilor operativi.
10. Ca masura pe termen imediat, analizarea urgenta a tuturor posturilor si functiilor din aparatul central, unitati centrale si teritoriale, identificarea celor celor care nu sunt strict necesare aparatului birocratic si mutarea acestor posturi si functii, la formatiunile operative.
11. Reanalizarea si rescrierea urgenta a tuturor procedurilor de interventie.
12. Introducerea unui spor de 25% la salariul lunar brut pentru politistii din formatiunile operative care indeplinesc conditiile de pensionare, dar accepta sa mai ramana in activitate pentru o perioada determinata, pentru a se diminua pierderile masive de personal, prin pensionare.
13. strategiile serviciului public de politie, in partile in care se raporteaza numarul de politisti la numarul populatiei, sa se faca luand in considerare doar numarul de politisti operativi, fara a se lua in calcul si politistii din structurile de suport ( exemplu: consilierii juridici, psihologii , personalul medical, de deservire, structurile financiar si resurse, etc), pentru stabilirea unor stari de fapt corecte si strategii conectate la realitate.