Instituţia Prefectului a făcut public un raport privind rezultatele controlului derulat pe linia acordării subvenţiilor europene prin SAPS, la păşunile comunale. Astfel, prin ordin al prefectului, administraţiilor publice locale depistate cu nereguli, li s-a emis o adresă prin care li s-a adus la cunoştinţă despre faptul că se află într-o stare de ilegalitate.
Parte din aceste adrese au ajuns la destinaţie, în timp ce alte astfel de documente au fost reţinute de persoane vizate de aceste nereguli. Un exemplu este Primăria Băluşeni unde, secretarul comunei susţine că nu a intrat în posesia adresei emise de Instituţia Prefectului, fiind cel mai probabil reţinută de primar.
Iată situaţia cu rezultatele verificărilor:
Comuna Băluşeni
La adresa transmisă de către Instituţia Prefectului nu s-a comunicat nici un răspuns. Din discuţiile purtate cu domnişoara secretar a comunei Băluşeni a rezultat că dumneaei nici nu a primit o astfel de adresă, aceasta fiind reţinută, probabil, de către domnul primar. Urmează ca secretarul comunei să se prezinte personal la Instituţia Prefectului pentru a i se înmâna adresa prin care i se solicită să ia măsuri pentru ieşirea din starea de conflict de interese în care se află Doroftei Gheorghe Claudiu, consilier local în Consiliul local Băluşeni şi Doroftei Alexandra, soţia acestuia.
Reamintim că, prin Adresa cu nr. 3425 din 23.03.2010 s-a solicitat domnului primar al comunei Băluşeni să procedeze la rezilierea contractului ce concesiune pentru păşunea comunală, însă, până în prezent, nu s-a primit nici un răspuns.
Comuna Cândeşti
Persoanelor nominalizate că se află în conflict de interese, respectiv, Leonte Romică şi Vasilcău Ioan, consilieri locali, membri în Asociaţia Agrozootehnică Cândeşti şi Moroşan Dorin, Onişor Emil, consilieri locali, Cozlac Doru şi Giuraniuc Niculai, funcţionari publici, membri în Asociaţia Pajiştile Bucovinei Cândeşti li s-a pus în vedere de către secretarul comunei că se află în conflict de interese şi să opteze în cel mai scurt timp pentru una dintre funcţii.
La data de 17 martie 2011 funcţionarii publici Cozlac Doru şi Giuraniuc Niculai precum şi consilierii locali Moroşan Dorin şi Onişor Emil şi-au dat demisia din calitatea de membri ai Asociaţiei Pajiştile Bucovinei Cândeşti. Urmează ca la data de 12.04.2011 să aibă loc Adunarea generală a Asociaţiei Agrozootehnica Cândeşti, iar consilierii locali Leonte Romică şi Vasilcău Ioan să îşi prezinte demisia.
Comuna Cordăreni
Secretarul comunei a pus în vedere persoanelor care se află în conflict de interese, respectiv, Dumitraş Constantin-primar, Muraru Constantin-viceprimar şi Cozma Aristotel-funcţionar public care fac parte din conducerea Asociaţiei crescătorilor de animale “Stejarul” din comuna Cordăreni că se află în conflict de interese şi ca atare să depună cât mai repede opţiunea pentru una din funcţii. Persoanele aflate în conflict de interese şi-au dat demisia din cadrul asociaţiei.
Comuna Curteşti
Consilierul local Tudose Mihai şi-a prezentat demisia din funcţia de consilier local înregistrată la registrul Primăriei Curteşti la nr.3064/04.04.2011. Dl. Tudose Mihai este rudă de gradul I cu Tudosă Andreea Ioana, membru fondator a Asociaţiei Crescătorilor de Animale Curteşti. În prima şedinţă ordinară, Consiliul Local Curteşti va lua act de situaţia apărută şi va declara vacant locul consilierului Tudose Mihai.
Comuna Dângeni
Primarul comunei, Trofin Stelică Marinică s-a retras din Asociația Crescătorilor de Taurine "Bovilact", unde a avut calitatea de membru fondator și a comunicat instituției actele doveditoare ale retragerii sale, respectiv încheierea de autentificare nr. 681/13.04.2011.
Comuna Dobârceni
Consilierul local Vechiu Mircea, membru fondator al Agrodob Corogea Cooperativă Agricolă, a demisionat din funcţia de consilier local, demisie înregistrată la nr.288/23.03.2011. În prima şedinţă ordinară, Consiliul Local Dobârceni va lua act de situaţia apărută şi va declara vacant locul consilierului Vechiu Mircea .
Comuna Durneşti
Contractul de concesiune a fost reziliat prin actul adiţional nr. 577/04.04.2011.
Comuna Hlipiceni
La data de 06.04.2011, Primăria Hlipiceni a primit cererea de demisie a d-lui Cozar Ioan (consilier local) din funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei şi adresa nr. 1/05.04.2011 din partea Asociaţiei prin care se adevereşte acceptarea demisiei acestuia, în conformitate cu art. 13 din Statut. Dl. Tucaliuc Toader şi-a prezentat demisia din funcţia de consilier local, înregistrată la Primăria Hlipiceni cu nr. 1313/06.04.2011.
Comuna Manoleasa
Persoanele nominalizate că se află în conflict de interese, respectiv, Mircea Mihai, primarul comunei, Mircea Cristian, băiatul primarului, Mircea Leonard Daniel, fratele primarului şi Hangiuc Alexandru, funcţionar public, şi-au depus demisiile din Asociaţia crescătorilor de animale Manoleasa, rămânând înscris doar Ciornei Doru, consilierul primarului, care nu şi-a dat demisia până în prezent.
Comuna Mitoc
În şedinţa Consiliului Local al comunei Mitoc din data de 30.03.2011, secretarul comunei a prezentat, spre dezbatere adresa Instituţiei Prefectului cu privire la analiza modului de atribuire a păşunilor comunale precum şi necesitatea efectuării demersurilor necesare pentru intrarea în legalitate a consilierilor care au încheiat contracte de concesiune a păşunii comunale. S-a trimis comunicare scrisă fiecărui consilier local care a concesionat păşune comunală cu privire la necesitatea intrării în legalitate. S-a pus în vedere consilierilor în cauză să renunţe la contractul de concesiune.
Comuna Românesti
Buzoianu Dumitru angajat al primăriei com. Româneşti în funcţia publică de referent de specialitate, prin declaraţia dată pe propria răspundere înregistrată la primărie cu nr.1959/22.03.2011 a înţeles că se află în conflict de interese conform prevederilor art.79 din Legea 161/2003 şi ca atare a demisionat din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Fermierilor Româneşti din com. Romăneşti.
Comuna Răuseni
Secretarul comunei prin adresa nr.869 /24.04.04.2011, a comunicat doamnei Albu Cristina, consilier local şi membru asociat în asociaţia crescătorilor de animale Răsăritul Răuseni, ca în termen de 15 zile să opteze pentru una din cele două funcţii ca urmare a conflictului de interese ivit.
Cu adresa 938/04.04.2011 secretarul comunei a inştiinţat pe doamna Olaru Teodora, sotia primarului, că se află în conflict de interese, urmare calităţii sale de membru fondator al Asociaţiei crescătorilor de animale Răsăritul Răuseni şi ca atare în termen de 15 zile trebuie să dea un răspuns cu privire la starea ivită.
Secretarul comunei prin adresa nr. 968/07..04.2011, a inaintat Institutiei Prefectului Judetul Botosani , declaratiile prin care cele două persoane aflate in conflict de interese au demisionat din Asociatia Rasaritul Rauseni, (Albu Cristina, consilier local şi membru asociat în asociaţia crescătorilor de animale Răsăritul Răuseni si doamna Olaru Teodora, sotia primarului, membru fondator al Asociaţiei crescătorilor de animale Răsăritul Răuseni).
Comuna Truşeşti
Contractul de concesiune a fost reziliat prin actul adiţional nr. 2811/04.04.2011.
Comuna Unţeni
Primăria comunei Unţeni a comunicat faptul că cei 3 membri fondatori aflaţi în conflict de interese şi-au dat demisia din această calitate.
Comuna Vlăsineşti
În şedinţa ordinară a Consiliului Local Vlăsineşti din luna martie 2011, a fost aprobată concesionarea păşunii comunale prin licitaţie publică.
Comuna Roma
Prin HCL nr. 27.04.2010 s-a aprobat concesionarea păşunii ce aparţine comunei Roma pe o durata de 5 ani. Păşunea a fost concesionată Asociaţiei Zorile Roma. Contractul între cele două parţi a fost încheiat la dat de 10.06.2010.
Potrivit caietului de sarcini a licitaţiei pentru atribuirea contractelor de concesiune, data licitaţiei a fost stabilită pentru 14.05.2010, însă asociaţia câştigătoare a fost înfiinţată pe data de 08.06.2010, astfel ei au participat la licitaţie doar în baza actului constitutiv din data de 2 mai, deşi în caietul de sarcini de participare la licitaţie, pentru persoanele juridice se prevedea, ca una din cerinţele obligatorii este depunerea actului constitutiv autentificat, codul fiscal şi certificatul de înregistrare la Oficiul Comertului, etc. Deşi documentaţia trebuia depusă până la 14.05.2010 ora 11, actul constitutiv a fost autentificat la notariat abia pe data de 31.05.2010. Asociaţia agricolă a participat astfel la licitaţie doar prin reprezentant, nefiind legal înfiinţată la data licitaţiei, aceasta obţinând personalitate juridică cu mult după atribuirea contractului. In altă ordine de idei, în caietul de sarcini a licitaţiei se precizează ca termen în care concesionarul trebuie să se prezinte pentru semnarea contractului doar 5 zile de la adjudecarea concesiunii, în caz contrar se va proceda la reluarea procedurilor de licitaţie. Contractul de concesiune este semnat între asociaţia Zorile Roma şi consiliul local reprezentat prin primar după ce asociaţia a primit certificatul de înregistrare de la Registrul Comerţului mai exact pe data de 9 iunie 2010 (contractul este încheiat pe data de 10 iunie 2010), deci peste 20 de zile şi nu 5 cum era prevăzut.