Tinerii „fug” de căsătorie, un preot botoșănean supărat pe lipsa de asumare vine cu o propunere: O să chem după slujbă pe toţi şi pe toate cele care doresc să se căsătorească

Tot mai mulți tineri sunt sceptici atunci când vine vorba de o relaţie. Faţă de generațiile anterioare, care priveau relația și căsătoria ca un demers obișnuit al vieții, tinerii de astăzi nu par să gândească la fel.

 

Frica de căsătorie

 

Aplicațiile de întâlniri sunt accesibile oricui și pot fi un instrument eficient pentru cei care nu își doresc neapărat să caute fizic pe cineva.

 

De asemenea, tinerii par să aibă o ușoară reticență asupra acestei idei de căsătorie.

 

,,Am întâlnit o situație alarmantă. O dnă, o creștină, are o fată în vârstă de 30 de ani: «Părinte, aş vrea să o văd căsătorită, la casa ei, e o fată cuminte cu multe calităţi. Părinte, nu ştiu ce e cu tinerii din zilele noastre. Nu mai vor căsătorie». Din păcate, nu îşi asumă şi mă gândesc cât de trist este. Ce egoism! Asta poate din cauză că nu se mai face armata. Așa cum era, te disciplina, te făcea să te învingi pe tine însuți. Oameni buni, să facem ceva în sensul acesta,”

 

Petru Chirvase, preot paroh Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” Botoșani.

 

Diferențe de generație

 

Generația actuală tinde să fie mai deschisă către oportunitățile care îi apar în față și are o percepție schimbată asupra familiei tradiționale.

 

Mulți dintre tinerii din ziua de astăzi nu se grăbesc în privința căsătoriei, așa cum o făceau părinții lor, ci mai degrabă optează inițial pentru cunoașterea de sine și libertatea interioară.

 

,,S-au modificat reperele, bunele moravuri. Și băieții și părinții își doreau la vârsta de căsătorie, la 20, la 20 și ceva de ani pentru băieți, pentru fete chiar și mai devreme, își doreau să-și aducă «noră pe cuptor». Niciunul nu se cantona în stilul ăsta burlesc și fără asumare, fără a fi bărbat, soț sau tată. Toți se gospodăreau, făceau nuntă și își vedeau de viața tihnită”,

 

Petru Chirvase, preot paroh Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” Botoșani.

 

Ideea unui preot

 

Din cauza apogeului atins de rețele de socializare, impedimentul principal în formarea unor relații, tinerii nu obișnuiesc să mai frecventeze locurile publice, grupurile de prieteni, dar mai ales biserica.

 

Ei bine, în a sprijini ideea de socializare și cunoaștere între tineri, părintele Chirvase a venit cu o soluție:

 

,,O să anunţ odată şi o să chem după slujbă pe toţi şi pe toate cele care doresc să se căsătorească. Să ne adunăm, să facem o fotografie, să facem cunoștință. Ei vin la biserică, dar o să-i anunțăm şi pe cei care nu prea frecventează biserica. Minunat este să revenim la aceste imagini.”

 

Lucrurile şi criterii după care se ghidau tinerii atunci când voiau să își formeze o relație sunt total diferite, iar lucrul acesta se poate sesiza cu ușurință, când majoritatea tinerilor nu au un partener de viață.

 

(Sursă: depositphotos)