”Restaurante” la Botoșani, cu mâncare ca la bunica: pot fi în tindă, în cerdac sau chiar în ogradă

Un nou concept de alimentație publică la nivel redus este promovat în țara noastră și implicit la Botoșani. „Vedeta” acestei măsuri o constituie mâncarea gustoasă regăsită în gospodăriile oamenilor de la țară, din ingrediente proaspăt culese din grădină.

 

Mâncarea pe care o gătea bunica la plită, în ceaun ar putea fi accesibilă tuturor celor se dau în vânt după astfel de bunătățuri. Și asta, grație unei campanii derulată la nivel național și a unei inițiative care se derulează prin Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.

 

”Noi, ca prim pas am dat curs acestor broșuri pe care le vom împânzi acolo unde sunt locații unde vin în contacte cei interesați. Și aici ne referim la oamenii din mediul rural pe anumite trasee turistice, unde într-o condiție de igienă a propriei bucătării își pot deschide un mini restaurant familial cu trei, patru mese în față. Poți servi prânzul sau cina la acel restaurant și poate fi o sursă de venit acolo unde nu este, poate fi o sursă de dezvoltare și de a arăta ceea ce putem face noi”,

Minodora Vasiliu, director executiv DSVSA

 

Pentru promovarea acestei campanii pe data de 9 noiembrie va fi organizată o întâlnire cu primarii, la Prefectură.

 

”Și în Botoșani sunt oameni care știu să facă anumite tipuri de mâncare și care pot primi la ei consumatori care să se bucure de ceea ce pot face ei. Acele produse preparate zilnice vor fi preparate doar de cei din familie. Sperăm să aibă un succes, să ne trezim cu foarte mulți doritori, să le dăm consultanțe pentru a începe o astfel de activitate”,

Minodora Vasiliu, director executiv DSVSA

 

Aceste puncte de alimentație ar urma să funcționeze începând de anul viitor.

 

Ele vor fi înființate la domiciliu, de persoane organizate într-o formă juridică. Produsele pot fi tradiționale, dar din producție proprie, laptele poate fi folosit ca materie primă.

 

Statul nu sprijină financiar aceste puncte de grastronomie locală.

 

În privința spațiilor…

 

”Spațiul ales poate fi închis sau deschis, este la latitudinea fiecăruia. Este o afacere de familie. În Europa eu știu că e de mult timp. Lumea începe să se întoarcă la gustul acela bun de acasă. Vrem să încurajăm oamenii să aibă o sursă de venit și reclama fiecărui restaurant este din vorbă în vorbă”,

Minodora Vasiliu, director executiv DSVSA

 

Astfel de puncte gastronomice locale s-ar preta și pentru mediul urban, în general la periferii unde sunt construite case și unde oamenii au gospodării asemenea celor din mediul rural.