REPORTAJ Messi, primarul ce iubește fotbalul şi animalele, dar nu ca Țurcanu

 

Chiar dacă suntem tentaţi să spunem că localitatea Păltiniş e locul unde se agaţă harta în cui şi c-ar fi uitat de lume, impactul cu realitatea contrazice din plin această prejudecată. Înclin să cred că fiecare cetăţean de pe aceste meleaguri, ce par, acum în miez de toamnă, decupate dintr-un peisaj edenic, este atins de duhul blândeţi Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, alesul Domnului, cel care a gângurit prima rugăciune aici, între aceste dealuri.
Costel Romanescu primar paltinis

Credință și tradiție

Casa memorială din Horodiştea constituie un punct turistic de-o mare înălţare spirituală, deschis trecătorilor împovăraţi de greutăţile vremurilor de ieri şi de azi. Ce poate fi mai frumos decât o întâlnire a credinţei cu sufletul omului neprihănit de lumea civilizată! Localnicii par a avea două preocupări majore: credinţa şi creşterea animalelor. Cu toate că sărăcia e prezenta, ca de altfel peste tot pe Valea Prutului, lumina din ochii acestor oameni refuză s-o afişeze. Geografia locului şi calitatea proastă a pământului i-au determinat să se îndrepte spre creşterea animalelor. Nu treci pe lângă o gospodărie fără să auzi un behăit de oaie sau un muget de vacă. Până şi joacă prichindeilor se ascunde sub veşmintele preocupărilor zilnice ale celor mari. Pe un tăpşan câţiva copii păşteau o turmă  de capre, alţii, nu departe, mânau un cârd de vaci spre adăpătoare. Comuna este mică, formată din patru sate şi un cătun, cu puţin peste 2.500 de suflete.

„Nu mai trebuie să plătim nu ştiu cui afacerist”

Pentru a-ţi putea face o părere despre cum merg lucrurile într-o localitate trebuie să ceri părerea sătenilor despre cel din fruntea obştii. Asta am şi făcut, de la cei şapte săteni interogaţi am primit acelaşi răspuns: „Costel Romanescu este de-al nostru, e un gospodar de mare ispravă, dacă promite ceva, eşti sigur că face”. Un portret mai detaliat a primarului mi l-a expus o „venetică”, o învăţătoare care face naveta de la Darabani: „Dl primar e un om de mare omenie, e sufletul locului, e un gospodar cum altul nu-i în comună, îi ajută pe nevoiaşi şi face foarte multe lucruri pentru comunitate. De asemenea, este la curent cu tot ce se întâmplă şi în învăţământ. Oamenii îl iubesc. În ultimii ani toate şcolile au fost reabilitate. Condiţiile sunt bune”. Asemenea tuşe de la un om străin de sat nu pot decât să-ţi incite curiozitatea, aşa că am poposit pentru câteva minute la Primăria Păltiniş pentru a-l cunoaşte personal pe primar. E drept, n-am putut schimba prea multe cuvinte, era pe fugă, îl aşteptau treburi urgente, echipa de muncitori de la Primărie era pe un drum lăturalnic, oamenii împrăştiau balast: „Da, avem balastiera noastră, nu mai trebuie să plătim nu ştiu cui afacerist o căciulă de bani pentru împietruirea câtorva străduţe sau pentru a face trei-patru tuburi de drum. Nu mai am uliţe desfundate. Am rezolvat-o şi cu iluminatul public în toate satele”.
[[banner]]

O Primărie de-un albastru infinit

„Cu bani puţini poţi face lucruri multe şi trainice - ăsta-i principiul meu de   primar. Aşa mai alini necazurile oamenilor. Dacă nu ştii să chibzuieşti cu atenţie bugetul, care şi aşa e  foarte mic, nu rămâne nimic după tine. Cel din fruntea comunităţii trebuie să sfinţească locul, pentru asta a fost ales” . Da, spusele primarului Costel Romanescu se regăsesc în faptele sale. O primă remarcă:cu doar 200.000 de lei a reuşit, folosindu-se de propria echipă de constructori din cadrul Primăriei, să reabiliteze în acest an cele trei cămine culturale din satele Păltiniş, Horodiştea şi din cătunul Ivancăuţi. Ar fi minunat că şi primarii altor comune să ia exemplul celui de Păltiniş. Cel puţin pare ciudat ca primarul de la Ungureni să încerce să reabiliteze un cămin cultural cu o sumă de zece ori mai mare. Pe deasupra e şi mândru de fapta sa. Rămâne ca timpul şi instituţiile statului să-i corecteze atitudinea faţă de banul public. Tot în regie proprie a fost reabilitată şi clădirea Primăriei Păltiniş, acoperişul fiind schimbat în totalitate. Culoarea albastră exprimă orientarea sa liberală. În prezent se lucrează la pregătirea pentru asfaltare a 2,5 km de drum comunal ca urmare a implementării unui proiect european în valoare de 1 milion de euro.

Între fotbal şi animale

Costel Romanescu are două mari pasiuni: fotbalul şi creşterea animalelor. Promovarea echipei fanion a judeţului în prima ligă a fost cea mai mare bucurie a sa pe 2013. Nu lipseşte de la nici un meci. Se mândreşte cu faptul că-i fan FC Barcelona. La fiecare meci de pe teren propriu vine îmbrăcat cu tricoul echipei catalane, având pe spate inscripţionat numele celui mai mare fotbalist al lumii: ”Messi”. Nu se putea să nu pună pe picioare şi o echipă locală, care să aducă mici bucurii consătenilor săi. Primarul este atât finanţatorul cât şi preşedintele clubului.
O altă pasiune este creşterea animalelor. În gospodăria personală are aproape o mie de capete: oi, capre şi vaci. Rugându-l să-şi exprime părerea despre Târgul Agro-Zoo de la Popăuţi, desfăşurat nu cu mult timp în urmă, primarul Costel Romanescu a avut un răspuns extrem de plastic şi la obiect: „De animale trebuie să ai grijă foarte mare; să le hrăneşti, să le dai apă şi să le întreţii curate, nu-s pentru expoziţii sau pentru a face imagine politicienilor. Acesta e un mod urât de a le exploata”. Prima urgenţă pe la anul este să mai asfalteze câţiva kilometri de drum comunal şi să modernizeze două şcoli. Iar dorinţa lui de suflet este să-şi vadă consătenii mulţumiţi de activitatea lui şi de cum arată comuna lor.
Lucian ALECSA
CITEŞTE ŞI:
 Ţurcanu, baie cu sute de oieri la cinema - GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Măgării cu bani publici îngropaţi într-un tapşan la Ungureni: Primarul „Păcănele” la moara cu ciocănele - FOTOGALERIE