Reguli precise pentru vânzarea de miei, pește și cozonaci: Singura perioadă în care e permisă sacrificarea mieilor

Se anunță controale ale inspectorilor sanitar-veterinari.

 

Prevenirea apariției unor toxiinfecții alimentare și asigurarea unui comerț cu alimente sigure reprezintă principalele obiective ale controalelor demarate, în postul paștelui, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

 

Potrivit YesComment, la acțiunile de control participă atât medici veterinari, cât şi inspectori de specialitate din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene/a Municipiului Bucureşti şi circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO).

 

Conform unui comunicat emis de ANSVSA, „controalele urmăresc verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi din unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.“.

 

 

Singura perioadă în care e permisă sacrificarea mieilor

 

Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 9-16 aprilie 2022, premergătoare Paştelui catolic, precum și în perioada 9-23 aprilie, premergătoare Paştelui ortodox, între orele 07:00 – 17:00.

 

Comunicatul ANSVSA precizează: „Decizia privind organizarea activităţii din punct de vedere sanitar veterinar în locurile de sacrificare special amenajate temporar revine DSVSA, numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării sau prefecturi şi numai dacă în aceste locuri se respectă condiţiile generale şi specifice de igienă, bunăstare a animalelor şi gestionare a SNCU, stabilite de legislaţia sanitară veterinară“.

 

În cazul în care, în baza unei analize detaliate, se dispune organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor, responsabilitatea privind garantarea siguranţei alimentelor revine DSVSA şi autorităţilor locale.

 

 

Controale care vizează peștele și alte produse alimentare tradiționale

 

Controalele desfășurate în spaţiile în care se comercializează peştele şi produsele din pescuit vor fi intensificate în perioadele 23-25 martie 2022 şi 7-10 aprilie 2022, precum şi în perioada 14-17 aprilie 2022, cu ocazia sărbătorilor religioase de Bunavestire, Florii catolice şi Florii ortodoxe.

 

De asemenea, comunicatul precizează următoarele: „alte produse alimentare tradiţionale: cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon etc. se pot comercializa în spaţii amenajate şi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, aflate sub controlul personalului de specialitate din cadrul DSVSA judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti“.

 

Referitor la sancțiunile aplicate, există următoarele variante: „în cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii din cadrul DSVSA judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti, vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni contravenţionale, vor reţine oficial produsele alimentare, care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor, dirijându-se către unităţile de neutralizare“.