Recensământ 2022: Cum procedează chiriașii

În primele două săptămâni de recensământ al populației și locuințelor, peste 1,5 milioane de români au completat chestionarele de autorecenzare. Botoșaniul se găsește, în continuare, în topul național.   

 

În total, peste 1,5 milioane de chestionare au fost completate de la debutul recensământului, iar 75 la sută din această cifră reprezintă procentul românilor care s-au autorecenzat.

 

 

Chiriașul trebuie să declare locuința în care stă, nu proprietarul

 

Cele mai frecvente întrebări sunt legate de proprietățile pe care românii trebuie să le menționeze. În cazul în care locuința este închiriată, atunci chiriașul este cel care oferă toate informațiile despre respectiva casă sau respectivul apartament. În situația în care locuința NU este ocupată, practic, nu trăiește nimeni acolo, datele sunt trecute de proprietar. Aici, de exemplu, intră casele de vacanță. Toate informațiile sunt confidențiale, arată StirileProTV.

 

“Toate aceste date nu vor fi folosite pentru impozitare sau în alte scopuri decât cele statistice, nimeni în nicio țară nu face asta”,

Tudorel Andrei, președintele INS

 

Cei care au întâmpinat probleme pot suna la numărul de CALL center pus la dispoziție de INS. Peste 12 mii de apeluri au fost înregistrate în primele două săptămâni.

 

10 la sută dintre formulare au fost completate greșit, însă cei care dau date eronate sunt atenționați de platformă.

 

Autorecenzarea care este doar o primă etapa din recensământul național se face până pe 15 mai.