Răzbunare PDL cu concediere, dosar penal şi pompe funebre la primăriile "verzi"

 

Pierderea alegerilor parţiale în cele două localităţi în care acestea au avut loc în 2010 şi 2011 a avut consecinţe nefaste pentru PSD-iştii care au intrat în competiţia pentru funcţia de primar. La Răchiţi şi la Corni, localităţi unde PDL a renunţat în campanie la portocaliu pentru verde şi nu a trecut pe nici un material electoral sigla partidului, social-democraţii care au pierdut scrutinele au de suferit după duelul electoral cu democrat-liberalii care au devenit şefi ai respectivelor localităţi. Unul a fost dat afară din Primărie şi are acum dosar penal, celălalt stă fără atribuţii la mai bine de două luni după desfăşurarea votării. Iar asta nu este totul.

Pierdut soţ, pierdut alegeri, pierdut loc de muncă
La mai puţin de trei luni de zile de la data alegerilor Teodora Buliga (foto dreapta), soţia defunctului primar Toader Buliga, şi-a pierdut locul de muncă de la Primăria Răchiţi. Principala contracandidată a lui Vasile Adăscăliţei, cel care a câştigat bătălia electorală din luna mai a anului precedent, a rămas fără serviciu după ce timp de şase ani a activat pe postul de inginer la compartimentul registru agricol. Teodorei Buliga i-a încetat contractul de muncă în data de 23 august, după ce postul său a devenit vacant şi a fost scos la concurs. S-a motivat că funcţiile publice sunt blocate printr-o ordonanţă de Guvern, astfel încât contractul său de muncă nu a putut fi prelungit. Primarul comunei Răchiţi susţinea anul trecut că a trimis a solicitare la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, însă nu a primit aviz pentru acest post, ocuparea acestei funcţii de către Teodora Buliga fiind considerată nelegală. În aceste condiţii, acest post a fost ocupat prin transfer de către un funcţionar public disponibilizat de la Direcţia Agricolă Judeţeană, în speţă Adriana Bosânceanu Glodeanu.
"Câştigat" dosar penal
Pierderea soţului, a alegerilor şi a locului de muncă nu au fost singurele necazuri care în 2010 s-au abătut asupra Teodorei Buliga. În acelaşi an pe numele ei s-a deschis dosar penal pentru furt calificat, distrugere şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani o cercetează cu privire la comiterea acestor fapte în urma unei plângeri depuse tocmai de primarul Vasile Adăscăliţei. Acesta a reclamat că înainte de a-şi încheia activitatea la Primărie, fosta sa contracandidată a ar fi sustras caietele privind parcelarea cu dimensiuni pentru intravilan şi că au fost şterse de pe calculatorul din cadrul compartimentului registru agricol toate documentele şi fişierele aferente activităţii derulate de către Teodora Buliga.

„Prin fapta comisă s-au adus grave prejudicii desfăşurării activităţii Primăriei, atât documentele sustrase, cât şi datele şterse din calculatorul compartimentului agricol afectând grav desfăşurarea în bune condiţii a activităţii (…). Apreciem că prin faptele sale învinuita a săvârşit infracţiunile de furt în dauna avutului public, distrugere şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, solicitând tragerea la răspundere penală pentru faptele comise”, se arată în plângerea trimisă procurorilor de către actualul primar. Potrivit acestuia, dispariţia bunurilor menţionate a fost constatată de către comisia de predare-primire, iar pentru recuperarea datelor de pe hardul PC-ului s-a apelat la o firmă specializată din Botoşani, cu costurile aferente. "Nu numai că a şters din calculator, mi-a luat şi documentele ajutătoare, aceasta este partea cea mai tâmpită. Nu scapă ea de mine, prea multe greutăţi mi-a făcut femeia asta", ne-a declarat Vasile Adăscăliţei, primarul comunei Corni. Printre altele, acesta a trimis o adresă unei primării din judeţ la care dorea să se angajeze Teodora Buliga prin care a informat despre ceea ce a făcut aceasta pentru a preveni cooptarea ei.
Viceprimar PSD fără atribuţii
La Corni pe numele candidatului PSD nu s-a deschis, cel puţin deocamdată, vreun dosar penal. În schimb, la mai bine de două luni de la data la care au avut loc alegerile, Ilie Oniciuc (foto stânga) nu a primit încă atribuţii din partea primarului PDL. Ca şi la Răchiţi principalii artizani ai competiţiei electorale au fost un democrat-liberal şi un social-democrat, iar cel din urmă lucra în Primărie. PSD-istul de la Corni era şi încă mai este viceprimar, însă nu prea ştie nici acum cu ce se ocupă. Şi aceasta pentru că primarul Dorel Dorneanu încă nu a emis nici o dispoziţie prin care să îi precizeze atribuţiile pe care le are. „Îi dau atribuţii verbale. Cele scrise erau emise de dl. Miţosu şi nu mai sunt valabile pentru că d-lui a murit”, ne-a declarat Dorneanu. Cel care ar trebui să îi fie „mână dreaptă” a ajuns în aceste condiţii să aibă un rol mai mult decorativ în Primărie şi să primească treburi punctuale ingrate, precum participarea la delimitarea unor suprafeţe de teren disputate de săteni, lucru care aproape de fiecare dată atrage oprobiul oamenilor.
La sediul PSD se vând coroane pentru morţi
Pe de altă parte, deşi face parte încă din PSD şi răspunde convocărilor făcute de conducerea de la Botoşani, Ilie Oniciuc a renunţat la sediul partidului pe care îl deschisese în campania electorală. În centrul comunei acesta deţine o clădire în care un birou era rezervat formaţiunii politice. După pierderea alegerilor acesta a fost transformat în magazin de pompe funebre. În locul unde stăteau liderii social-democraţi Victor Ponta, Gheorghe Nichita şi Gheorghe Marcu acum sunt aşezate… coroane. "Este proprietate privată, nu are treabă cu noi, nu ne băgăm că este treabă privată", ne-a spus primarul Dorneanu. Cel care a adus însă la cunoştinţa presei că s-a shimbat destinaţia spaţiului cu pricina este un important lider PDL din comună. Declarativ cel puţin treburle merg bine însă în fruntea Primăriei Corni, viceprimarul PSD precizând că s-a încetat orice conflict"pentru binele comunităţii. Ce ar însemna acum să începem iar să ne scuipăm, să ne înjurăm? Ar râde lumea de noi. De circ suntem sătui". Despre fostul sediu Ilie Oniciuc susţine în campanie l-a dat spre folosinţă PSD fără nici un elu şi că abia acum l-a închiriat efectiv unei firmei private.
Cadou de la Guvern pentru Primăria câştigată de PDL
În schimb, la puţin timp după câştigarea alegerilor de către un PDL-ist, Primăriei i s-au alocat 520.000 de lei prin-un act normativ adoptat de Guvern pentru construcţia de podeţe în cinci sate. HG 192 prin care s-au repartizat fondurile a fost adoptată pe 2 martie şi a generat un scandal naţional din cauza modului de repartizare a banilor, primăriile PDL fiind din nou avantajate. Acest lucru este valabil şi pentru Botoşani. Actul vizează, teoretic, atribuirea pe proiecte a sumelor defalcate din TVA pentru finanţarea programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din mediul rural. În condiţiile crizei economice şi a tăierii atâtor drepturi băneşti s-au găsit 8,5 milioane de lei, adică în jur de două milioane euro, numai pentru Botoşani, din care 3,8 milioane de lei merg spre primăriile „portocalii”. „Suma prevăzută la alin (1) se utilizează pentru finanţarea cheltuielilor necesare execuţiei lucrărilor de investiţii prevăzuze în cererile de finanţare declarate eligibile, selectate în condiţiile legii, în baza criteriilor stabilite în ghidul de eligibilitate”, se arată în textul hotărârii Guvernului. „Din 2007 a început lucrarea asta, dar nu s-a terminat, Sunt bani pentru terminarea lucrărilor care nu erau finalizate”, a explicat Dorel Dorneanu.
Sergiu BĂLĂŞCĂU