Raluca Turcan și ministrul Culturii din Franța, discuții despre proiecte culturale comune

Ministrul Culturii, Raluca Turcan a avut o întrevedere cu omologul francez, Rachida Dati, anunțul fiind transmis pe rețelele de socializare.

 

Discuţiile s-au concentrat pe proiectele comune în domeniu, prilej cu care a fost subliniat angajamentul puternic al ambelor părţi de a continua dezvoltarea colaborării şi susţinerea mai multor evenimente culturale comune.

 

"Am avut bucuria de a avea o întrevedere cu Rachida Dati, ministru al Culturii din Franţa, o femeie cu o bogată experienţă politică şi o energie deosebită. Prietenia longevivă româno-franceză s-a transformat, de-a lungul anilor, într-un parteneriat strategic cu efecte benefice pentru mediul cultural din ambele ţări. Expoziţia istorică a marelui sculptor Constantin Brâncuşi, organizată de Centrul Pompidou în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada României în Franţa şi Institutul Cultural Român, este încă o dovadă a potenţialului extraordinar al acestui parteneriat. Am discutat, totodată, despre viitoarele proiecte culturale comune şi am resimţit aceeaşi deschidere ce defineşte în mod tradiţional legăturile dintre cele două state. Există, din partea ambelor guverne, un puternic angajament de a continua dezvoltarea acestei colaborări şi susţinerea mai multor evenimente culturale comune", a scris Turcan, miercuri, pe Facebook.

 

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, efectuează, în perioada 24-27 martie, o vizită oficială în Franţa, potrivit agerpres.ro.

 

Printre alte acţiuni şi întâlniri la care a participat, Turcan a fost prezentă la avanpremiera expoziţiei "Brancusi: L'art ne fait que commencer", găzduită de Centrul Pompidou şi organizată în parteneriat cu Ambasada României în Franţa şi Institutul Cultural Român.

 

Cea mai mare retrospectivă dedicată lui Brâncuşi în ultimele trei decenii, expoziţia aduce publicului peste 200 de sculpturi, fotografii, desene, filme şi documente de arhivă din atelierul parizian al artistului, lucrări importante provenind din România, de la Academia Română, Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul de Artă Craiova, dar şi de la importante instituţii internaţionale, precum Tate Modern, MoMA, Guggenheim Museum, Philadelphia Museum of Art, The Art Institute of Chicago, Dallas Museum of Art", se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Culturii.