Raluca Turcan și-a găsit o treabă la minister: Se luptă cu Louis Vuitton

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni că vrea să-i abordeze pe reprezentanţii companiei Louis Vuitton pentru recunoaşterea valorii patrimoniale şi culturale a pieselor tradiţionale româneşti.

 

Cămăși de lux inspirate din ia tradițională

 

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni că vrea să-i abordeze pe reprezentanţii companiei Louis Vuitton pentru recunoaşterea valorii patrimoniale şi culturale a pieselor tradiţionale româneşti, după ce comunitatea online La Blouse roumaine a sesizat că renumita casă de modă a folosit într-o colecție cămăşi inspirate de ia tradiţională din Mărginimea Sibiului.

 

Comunitatea online La Blouse roumaine a acuzat celebra casă de modă că foloseşte modelul cămăşii din Mărginimea Sibiului în noua colecţie 2024, fără menţionarea originii şi fără acordul păstrătorilor de zestre culturală, potrivit hotnews.ro.

 

Dragi comunităţi din Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub munte, Ţara Făgăraşului, Argeş, Sudul şi Centrul Transilvaniei şi orice persoană, colecţionar, artizan şi simplu iubitor, iubitoare a cămăşii şi portului specific Marginimii Sibiului, păstrat inclusiv în zonele unde au migrat oamenii din această regiune, va rugăm să ne sprijiniţi în noua campanie “Give Credit” (A da recunoaştere) ce are în centrul său utilizarea de către brandul Louis Vuitton a cămăşii de Mărginime in noua colecţie 2024, fără menţionarea originii şi acordul păstrătorilor de zestre culturală", potrivit mesajului publicat pe La Blouse roumaine.

 

„Intenţionez să mă implic într-un dialog cu reprezentanţi ai companiei”

 

Luni seară, ministrul Culturii a intervenit și a anunțat că „intenționează să se implice într-un dialog” cu marca de lux.

 

Raluca Turcan, ministrul Culturii, pentru Agerpres

„În contextul discuţiilor din spaţiul public, cu referire la preluarea de către compania Louis Vuitton a modelului iei cu şinoare, specifică zonei Sibiului, vă pot spune că intenţionez să mă implic într-un dialog cu reprezentanţi ai companiei, pentru recunoaşterea valorii patrimoniale şi culturale a pieselor tradiţionale româneşti. Voi reveni cu mai multe detalii, în zilele următoare; vă pot spune însă că abordarea va fi una în spiritul obţinerii recunoaşterii la nivel internaţional a valorii inestimabile a tradiţiei româneşti şi a transpunerii acestui 'incident' într-o oportunitate pentru a face cunoscută ia/cămaşa românească tradiţională, la nivel internaţional"

 

Raluca Turcan a subliniat că "preocuparea Ministerului Culturii pentru protejarea elementelor identitare culturale şi patrimoniale este una prioritară".

 

„În prezent, analizăm protecţia indicaţiilor geografice pentru produsele artizanale şi industriale, cât şi propuneri de acte normative menite a oferi o piaţă de desfacere, constantă şi continuă, pentru produsele tradiţionale, prin stabilirea unui procent din fondul destinat achiziţionării produselor pentru protocol, de către instituţiile statului, dedicat produselor tradiţionale", a punctat ministrul Culturii.

(Foto: G4Media)