Puterea amintirilor alimentare: gustul copilăriei

(P) Miliarde de oameni din întreaga lume se află acum într-o situație în care petrec mult timp acasă, într-o stare de incertitudine. În aceste momente, ne apucăm de lucruri care ne oferă confort, ajungând la o aparență de normalitate și recreând lucruri care ne calmează.

 

Mâncarea a fost întotdeauna un element sufletesc și atât istoria, cât și știința susțin acest fapt. Astfel, vedem tendința actuală a oamenilor care gătesc mâncăruri acasă și împărtășesc imagini pe social media. Aceste feluri de mâncare sunt în mare parte mâncare de confort: lucruri pe care situația le-a restricționat sau feluri despre care se știe că ne fac să ne simțim bine. Fie că e vorba de un sortiment de bomboane Bucuria sau de burgerul de la food truck-ul preferat, mulți dintre noi apelează la mâncare, pentru a ne oferi confort și liniște.

 

Puterea amintirilor alimentare


Într-un studiu publicat recent, Elisabeth von Essen și Fredrika Mårtensson de la Universitatea Suedeză de Științe Agricole au descoperit că asocierile pozitive dintre alimente și familie stabilesc o bază puternică, pe care se construiesc viitoarele abilități de a face față greutăților.

 

O altă noțiune interesantă găsită de von Essen și Mårtensson este că alegerile și mesele alimentare spun cea mai mare parte a poveștii despre cine suntem și cum s-au dezvoltat viețile noastre. Unii parteneri intimi petrec o mulțime de momente fericite în bucătărie, tocând ingrediente împreună, în timp ce alții preferă să iasă în oraș, la o cină lungă și luxoasă.

 

Ceea ce nu ne dăm seama este că modul în care ne petrecem timpul legat de mâncare împreună cu partenerii noștri definesc un element cheie al relațiilor noastre. Preferăm involuntar partenerii care împărtășesc opiniile noastre despre mâncare, gătit și orele de masă, sau cel puțin care se potrivesc alegerilor noastre.

 

Secretul folosirii amintirilor alimentare ca bază emoțională


Dragostea comună pentru mâncare și gătit consolidează relația pentru mulți parteneri romantici și, potrivit studiilor științifice, amintirile noastre despre alimente dezvăluie multe despre zilele de creștere, condițiile de acasă și modul în care ne comportăm ca parteneri.

 

În experimentul antropologic cultural, oamenii de știință au efectuat o analiză intensivă bazată pe amintiri alimentare și au intervievat aproximativ 30 de adulți, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani. În interviuri, participanților li s-a cerut să descrie momentele de cotitură majore din viața lor și apoi să descrie relația lor cu mâncarea înainte și după punctul de cotitură. Trei abordări distincte s-au conturat din interviuri și au dovedit modul în care stilul de mâncat și atașamentul sunt conectate pentru participant. O conexiune dezvoltată a presupus „utilizarea alimentelor ca bază sigură”, iar participanții ale căror interviuri se potriveau acestui tipar au povestit despre modul în care mâncarea pe care au gătit-o și mâncat-o cu părinții lor a devenit asociată cu sentimentul de siguranță. S-au întors la amintirile acestor vremuri bune când împărtășeau mesele cu prietenii lor adulți și și-au amintit cu drag de timpul petrecut în bucătărie, ajutându-și mamele să pregătească mese simple.


Conexiunile alimentare și modul în care acestea ne afectează relațiile personale


A doua conexiune a arătat o istorie precipitată cu mâncarea și tendința de a avea mofturi alimentare. Participanții la această abordare au împărtășit amintiri similare de a mânca orice ar putea fi gătit la microunde și de a avea mame care au lucrat ore lungi.

 

Acești oameni au mărturisit că au încercat să mănânce mai bine, chiar dacă li se pare obositor. Mai ales părinții din acest grup se străduiesc din greu să ofere copiilor lor amintiri alimentare mai bune și mai sănătoase.

 

Al treilea grup de participanți la experimentul cu amintiri alimentare a arătat o atitudine mai respingătoare față de mâncare. Acești oameni au suferit în principal tulburări de alimentație, deoarece adolescenții și adulții tineri și copilăria lor sunt adesea caracterizate de răsturnări dureroase de situație sau de divorțul părinților.

 

Acești participanți mănâncă doar pentru a rămâne în viață și le este extrem de dificil să fie cu partenerii care preferă să mănânce „mese adecvate” la un program regulat și să petreacă timp împreună, atât gătind, cât și mâncând acele mese. Integrarea mâncării cu romantismul nu le vine ușor și consideră că această sarcină este foarte dificilă. La fel ca amintirile pozitive, experiențele alimentare neplăcute din zilele copilăriei pot face o persoană să renunțe definitiv la acel obiect.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL