Putere de femeie! CE au făcut câteva mame din Botoșani pentru copiii diagnosticați cu autism

Văzând că sistemul de sănătate din România nu oferă niciun sprijin real şi eficient în caz de autism, o mână de părinţi din Botoşani, ai căror copii sunt diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist, au decis să ia în propriile mâini demersurile necesare pentru tratarea celor mici, scrie Adevărul.

 

Au reuşit să obţină sprijinul autorităţilor locale şi să deschidă singurul centru de activităţi şi de terapie pentru copii cu autism din judeţul Botoşani. Iniţiatorii proiectului, constituiţi în Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism, au inaugurat la sfârşitul lunii decembrie 2015 primul centru de activităţi şi terapie dedicat copiilor cu autism din judeţul Botoşani.  Centrul este situat chiar în municipiul Botoşani. Preşedintele asociaţiei, Gabriela Ivan, mamă de copil cu autism, spune că este un moment istoric şi că, de fapt, odată cu această inaugurare, copiii cu autism din Botoşani au primit o şansă în plus pentru recuperare.   

 „Terapia şi activităţile specifice pentru copiii cu autism sunt esenţiale în tratarea afecţiunii. Ne bucurăm că am reuşit să punem pe picioare, cu sprijinul autorităţilor, acest centru. Este o adevărată victorie“, spune Gabriela Ivan. Centrul de recuperare este format din două camere, un hol şi grup sanitar, special amenajate pentru copiii cu tulburări de spectru autist. În camere sunt amplasate jocuri specifice pentru terapia copiilor. Tot acolo vin şi specialiştii care le oferă celor mici ajutor de specialitate. Spaţiul este amenjat pentru cei 32 de copii cu autism care fac parte din program în acest moment. În total, sunt 9 terapeuţi pe diferite specializări, dispuşi să petreacă ore întregi jucându-se şi angrenând copiii în diferite activităţi terapeutice destinate recuperării.  Banii pentru amenajarea centrului, inclusiv reparaţiile clădirii şi cumpărarea mobilierului, au fost obţinuţi de la autorităţile publice şi din sponsorizări. Totodată, plata terapeuţilor a fost realizată cu ajutorul Primăriei şi Consiliului Local Botoşani. Mai precis, prin şedinţa de consiliu local din luna august, la iniţiativa Primăriei Botoşani, au fost alocaţi 27.000 de lei pentru o perioadă de cinci luni. Totodată, membrii organizaţiei au obţinut donaţii, participând frecvent la evenimente caritabile cu strângeri de fonduri.
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare a copilului, de natură neurobiologică, şi apare până la vârsta de 2 ani.

Copiii cu această tulburare prezintă deficienţe de socializare şi comunicare, iar în unele cazuri – comportament violent şi autoagresiv, ducând la o pierdere treptată a abilităţilor dobândite până la un anumit punct. Lupta cu autismul poate fi câştigată dacă se intervine precoce, iar copilul beneficiază de multe ore de terapie, fiind recomandate chiar 8 ore zilnic. În mare parte, însă, copiii din România suferinzi de autism nu au parte de astfel de terapii şi nici de centre specializate de stat.  

CITEȘTE: Bucurie la copiii cu autism, Moș Crăciun cu fular de la FC Botoșani, fotbaliștii cu mingi și cadouri – FOTO & VIDEO