În contextul informărilor meteorologice actuale referitoare la instabilitate atmosferică şi ploi, poliţiştii rutieri recomandă tuturor participanţilor la trafic să manifeste maximă prudenţă!
Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie şi următoarele principii de conduită preventivă:
Poliția Rutieră recomandă:
Înaintea plecării în călătorie, vă sfătuim să vă informaţi asupra traseului ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată. Adaptaţi permanent viteza la condiţiile meteo şi de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu apă sau mâzgă). Când vă deplasaţi în coloană, evitaţi să depăşiţi. Această manevră nu vă scurtează semnificativ timpul de deplasare, însă vă poate pune viaţa în pericol. Totuşi, când depăşirea este absolute necesară, asiguraţi-vă temeinic înaintea efectuării acestei manevre şi semnalizaţi din timp intenţia dumneavoastră. Asiguraţi funcţionarea corespunzătoare a sistemelor de iluminare-semnalizare, cât şi a celui de climatizare/dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Determinaţi toţi ocupanţii autovehiculului pe care îl conduceţi să utilizeze centura de siguranţă. Poliția Rutieră recomandă folosirea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a luminilor de ceaţă în condiţii de ceaţă densă.
Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă! Distanţa între autovehicule trebuie să fie mai mare pe un drum umed sau alunecos, iar viteza de deplasare trebuie să fie mai redusă, pentru a evita coliziunea cu cei din faţă, cât şi pentru a nu fi obligaţi să frânaţi brusc, fapt care poate duce la derapare, cu consecinţe imprevizibile. În aceste zile, fiţi mai atenţi la pietoni! Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi se asigură mai puţin la traversare! Nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie şi de frânare ale autovehiculului – pericol de derapaj! Respectaţi-i pe ceilalţi participanţi la trafic:pietoni, conducători de biciclete, mopede/motociclete!
Totodată, pietonilor le recomandăm să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. De asemenea, pietonii trebuie să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea traversării numai după ce sunt siguri că pot să facă asta în condiţii de siguranţă, ţinând cont de faptul că, pe un carosabil umed sau alunecos, spaţiul de frânare al autovehiculelor creşte simţitor!
CITEȘTE: Motociclist aruncat în copac pe bulevard de un Opel – FOTOGALERIE