Orășel din județul Botoșani, dat exemplu în UE. A investit masiv în energie verde iar din economii se face modernizarea urbei

Un mic oraș de provincie din nordul extrem al Moldovei devine un model de urmat privind eficiența energiei verzi. Cu ajutorul unui câmp de panouri fotovoltaice, autoritățile locale au reușit să facă economie uriașă la facturile de energie electrică, dar și se reinvestească economiile.

 

De la târg evreiesc, la primul oraș din România independent energetic

 

Orașul Săveni,județul Botoșani, este unul dintre orașele mici din nordul extrem al României. Fost târg prosper evreiesc, semi-industrializat în anii comunismului, Săveniul a decăzut complet în anii '90, transformându-se într-o așezare ruralizată care nu avea nimic în comun, în afară de cele câteva cartiere de blocuri, cu ideea de urban. 

 

Sărăcia și lipsa de perspectivă au transformat micul oraș într-o localitate fantomă. În ultimii 10-15 ani, fostul târg evreiesc s-a transformat radical, devenind un adevărat oraș verde, axat pe protecția mediului și emergent. 

 

Săveniul a devenit primul oraș din România care tinde să devină independent energetic, considerat exemplu de bune practici la nivel UE, informează adevărul.ro 

 

Orașul ”verde” și economii de peste 50% la facturi

 

În anul 2021, orașul Săveni se afla în plin proces de reconstrucție și modernizare. A fost reabilitat și reamenajat pietonalul orașului, străzile asfaltate, agenți economici încurajați să-și desfacă produsele în zonă.

 

 Ba chiar și clădirea unui vechi han, proaspăt reabilitat, revenise la viață ajungând sediul muzeului de arheologie Săveni. În acel moment, autoritățile locale făceau primul pas către o nouă direcție de dezvoltare a orașului, energia verde.

 

Tocmai inauguraseră un parc fotovoltaic care avea să schimbe multe lucruri în oraș. În primul rând facturi mai mici, care se vor traduce în economii, și mai apoi în investiții pentru modernizarea orașului. 

 

Parcul fotovoltaic se întinde pe 70 de ari și a fost amenajat la marginea orașului. Are o putere instalată de 165 km/h.

 

A fost realizat cu fonduri norvegiene, cofinanțate de Primăria Săveni. 

 

Întreaga investiție a costat în jur de 150.000 de euro. În plus, în tot orașul au fost montat corpuri de iluminat cu LED, pentru a reduce emisiile poluante, dar și pentru economie la energia electrică. Practic, Săveniul a fost primul oraș din România care, cu ajutorul energiei verzi, merge pe drumul independenței energetice.

 

 ”Totul a făcut parte dintr-un concept mult mai amplu de eficientizare energetică şi de căpătare a independenţei energetice a oraşului Săveni. Şi aici mă refer la corpuri de iluminat cu LED, pe fonduri europene, dar şi la acest parc fotovoltaic cu fonduri norvegiene”, spune Relu Târzioru, edilul din Săveni. 

 

Iar rezultatele se văd deja. Facturile la energie electrică pe clădirile în care funcționează instituțiile publice dar și la iluminatul public în Săveni, sunt reduse la jumătate. 

 

"Numai la iluminat public plăteam pe an în jur de 100.000 de euro. Acum facem economie de 56%”, spune edilul.

 

Bani investiți în modernizarea orașului

 

Economiile făcute la energie sunt redirecționate către investițiile în modernizarea orașului. Mai precis, în reparații drumuri, reabilitări de școli, amenajări de parcuri și spații verzi.

 

 „Banii economisiți se reinvestesc în școli și parcuri”, spune Relu Târzioru. 

 

Totodată, s-au folosit și fonduri europene pentru ca orașul să devină și un pol al educației într-o zonă dominată de comunități rurale. 

 

Liceul din localitate a fost reabilitat complet și dotat la standarde europene, cu 3.6 milioane de euro, din fonduri eurpene, dar și din bugetul local, printre care și acele economii făcute cu energia verde.

 

În plus, Săveniul dispune și de o bază sportivă modernă, cinematograf modernizat și complet reabilitat, dar și blocuri de locuințe sociale pentru a atrage tineri, ca forță de muncă, în zonă. 

 

De altfel, din punct de vedere al dezvoltării cu fonduri europene, dar mai ales pe energie verde, Săveniul a fost dat exemplu la nivel UE. 

 

„Am fost daţi ca exemplu de bune practici la nivelul Uniunii Europene. Suntem prima localitate din România care a intrat în rândul oraşelor care vor să devină independente energetic”, spune edilul din Săveni.

 

(Foto: primariasaveni.ro)