Protest spontan la Spitalul Județean Mavromati - FOTOGALERIE

 

Protest spontan la Spitalul Județean Mavromati. Zeci de angajați și-au întrerupt pentru scurt timp activitatea pentru a protesta vis a vis de pericolul în care se află unitatea sanitară de a nu fi încadrată într-o categorie de clasificare. Acest lucru s-ar putea întâmpla, după ce consilierii județeni au respins proiectul de hotărâre privind comasarea unor alte spitale. Personalului medical i s-au alăturat la protest și pacienți care, la rândul lor s-au arătat revoltați că ar putea rămâne fără spital.

Sindicaliștii din sănătate susțin că nu sunt împotriva celorlalte unități sanitare și nu doresc desființarea acestora, singura dorință fiind cea de menținere a Spitalului Mavromati, care este singura unitate de urgență din județ. ”Protestul nostru în acest moment a fost față de decizia pe care au luat-o consilierii județeni împotriva comasării unor unități sanitare la Spitalul Județean, pentru ca spitalul Județean să rămână spital județean de urgență. Pentru că după noile criterii de clasificare a spitalelor, unității noastre îi lipsesc anumite secții pe care în acest moment. Ar fi culmea ca județul Botoșani să nu aibă acest spital”, a declarat Lia Temciuc, lider sindical Spitalul Județean.

”A fost un joc politic dictat de la nivel național”
Totodată, potrivit sindicaliștilor din sănătate, ceea ce s-a întâmplat în ședința de Consiliul Județean, ar fi un rezultat al unor presiuni politice de la nivel central. ”Sunt singur că a fost un joc politic, pentru că am fost acolo și nimeni nu avea niște argumente precise și clare prin care să își demonstreze faptul că a votat într-un fel sau altul. Deci eu nu am văzut argumente. Toată lumea a încercat să răspundă solicitărilor politice, a ordinelor pe care le-au primit și cred, merg mai departe cu gândul că ordinul politic nu a fost dat de la nivel dec județ pentru că a fost de la nivel național”, a afirmat și Octavian Dumitru, liderul Sindicatului Sanitas. Sindicalistul a mai afirmat că, în această situație există riscul la județul Botoșani să aibă doar spitale de gradul cinci și nici o unitate de gradul trei, ceea ce înseamnă competențe și finanțare limitată. Implicit și salariile angajaților din sistemul medical ar beneficia de salarii mici, lucru care ar putea duce la o migrație a pacienților spre alte județe.