PROTEST la Eltrans, șoferii au amenințat că blochează circulația, primarul a venit să-i asculte: Muncim aproape 300 de ore pe lună și luăm 24 de milioane?GALERIE FOTO & VIDEO

Începând cu ora 13:00 toate cele nouă autobuze care se află pe traseu ar fi trebuit să ajungă în fața sediului societății Eltrans și să blocheze circulația în semn de protest față de conducere.

 

Muncă multă, salarii mici 

 

Așa a sunat în primă fază anunțul privitor la protestul spontan izbucnit astăzi la sediul companiei de transport a orașului. În realitate au ajuns doar două autobuze și doar o parte dintre șoferi și taxatori „cei cărora nu le-a fost frică de șefi”.

 

Per total, nemulțumirile au plecat de la bani, evident. Oamenii sunt nemulțumiți că muncesc prea mult și sunt plătiți prea puțin.

 

„Muncim aproape 300 de ore pe lună și luăm 24 de milioane? Nu există așa ceva în viață. Să punem traficul din oraș, care este foarte aglomerat. Nu ai cu cine să stai de vorbă cu nimeni...(primarul: unde e directorul?). Nu este momentan. Nu se poate la 265 de ore muncite să ai 24 de milioane în mână, eu car oamenii aici, sunt obosit, am trei libere într-o singură lună, deși scrie că am 8 libere și nici alea nu se plătesc măcar”,

spunea unul dintre șoferii care se aflau în curtea societății

 

La Eltrans au ajuns și primarul Cosmin Andrei însoțit de viceprimarul Bogdan Buhăianu. Șoferii de pe autobuze i s-au adresat primarului căruia i-au povestit inechitățile de care au parte având în vedere că nu există un raport corect între munca prestată și veniturile obținute: „pe noi sporul de vechime ne mai salvează, ăla ni-l bagă în salariu, noi ăștia care suntem mai vechi”, mai spunea un angajat nemulțumit.

 

La o societate care nu are sute de salariați, activează patru contabili au mai spus oamenii, și tocmai pe acest principiu ar fi trebuit să fie găsite soluțiile ideale pentru ca salariile aflate în plată să atingă un prag decent.

 

Șoferii de la Urban cu salarii mai mici

 

Viceprimarul Bogdan Buhăianu le-a replicat însă că există alte societăți ale Primăriei unde salariile plătite sunt mai mici decât ale celor de la Eltrans.

 

 

„La Urban Serv foarte greu am ajuns la două creșteri salariale extrem de grele, de la 2.900 de lei brut, cu toate sporurile, astăzi, chiar săptămâna aceasta dl director a reușit să mai crească salariul brut până la un nivel 3.400 – 3.500 de lei, final. Plus bonuri de masă. Mă uit aici la dv. și nu văd niciun venit lunar brut sub suma de 4.000 de lei plus bonuri de masă. Deci, din punctul meu de vedere aveți niște condiții salariale mult peste ceea ce oferă celelalte societăți ale CL”,

Bogdan Buhăianu, viceprimar

 

Oamenii au explicat însă că doresc ca veniturile pe care le primesc pe fluturașii de salariu să fie calculate corect, în condițiile în care în alte domenii de activitate orele suplimentare spre exemplu sunt plătite dublu iar la Eltrans doar la nivel de 75%. Primarul a cerut ca un contabil să iasă pentru a explica cum s-a ajuns la procentul de 75% pentru orele suplimentare, însă doamna care a ajuns afară nu a reușit să ofere o motivație concretă.

 

La final, decizia a fost ca oamenii să aștepte instalarea noului Consiliu de Administrație care va avea loc în data de 26 octombrie 2021 și ulterior numirea unui director interimar care se fie implicat în rezolvarea tuturor problemelor care există la Eltrans.

 

 

 

„A fost un protest spontan din cauza unei lipse de dialog cu conducerea pe care nu am găsit-o nici astăzi aici. În ultimul timp nu este condusă societate comercială, nu realizează venituri așa cum ar fi trebuit, având și activitate suplimentară, gestiunea parcărilor cu plată din municipiul Botoșani pe care s-ar bate mulți privați dacă ar fi scoasă la licitație. Tocmai acesta a fost și consiferentul din care în CL am dat activitatea societății Eltrans pentru a o ajuta în această perioadă grea, de tranziție, după ce am scos tramvaiele și efectuăm transportul cu niște autobuze pe care tot această conducere a societății le-a contractat la un nivel foarte înalt care grevează pe toate veniturile societății și din acest motiv ajung salariații să se plângă de salariile mici”

Cosmin Andrei, primar

 

Situația actuală poate fi corectată, a continuat primarul inclusiv cu modificarea organigramei prin care să fie mai mulți angajați pe teren și mai puțini la birouri. Însă pentru asta a cerut să fie lăsat să facă treabă și din punct de vedere politic: „Până acum toate hotărârile luate pentru această societate au fost atacate de cei de la PNL pentru că nu le-au convenit persoanele puse în conducerea societății”.

 

De asemenea, Cosmin Andrei a mai spus că veniturile societății ar fi putut fi crescute și astfel s-ar fi putut discuta și despre majorări salariale.

 

„Cu siguranță cel puțin nivelul pe care-l avea societatea care gestiona înainte parcările, acum 8 ani de zile. Nu realizează nici măcar acele venituri, nu ridică banii din parcometre, nu verifică parcările. Nu sunt blocate mașini, nu sunt ridicate mașini și invocă tot felul de argumente. A fost o presiune foarte mare pe societatea Eltrans să ridice măcar mașinile abandonate, lucru care nu s-a întâmplat și tot timpul a fost protejată conducerea cu ajutorul celor din CL. Atunci când am încercat o schimbare au atacat prin prefect toate hotărârile noastre”,

Cosmin Andrei, primar

 

Victor Ivănescu, directorul Eltrans, nu se afla la serviciu la momentul protestului.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store