Protest cu scântei la Psihiatrie: salariaţii s-au luat la ceartă cu liderul sindical

 

Aproximativ 50 de salariaţi din cadrul Spitalului de Psihiatrie au întrerupt vineri dimineaţă lucrul în semn de protest faţă de eliminarea unui spor de care au beneficiat până în această lună. La momentul în care au primit fluturaşii de salarii pe luna în curs, oamenii s-au trezit cu veniturile drastic diminuate.

Din retribuţiile lunare ale angajaţilor ar fi fost tăiat sporul de condiţii deosebite de muncă care reprezintă 75% din salariul de bază. „În momentul în care s-a făcut comasarea, ni s-au promis salarii mai mari, ni s-a promis stabilitate şi ne-am trezit după două săptămâni de zile cu salariile tăiate, sporurile tăiate. ni s-a tăiat 25% ceea ce reprezintă la un salariu mediu 2 milioane, 2 milioane jumătate”, a afirmat unul dintre salariaţii Spitalului de Psihiatrie.
El a fost completat de liderul sindical de la nivelul unităţii sanitare care a povestit că de la primirea fluturaţilor situaţia a devenit una extrem de tensionată printre salariaţii spitalului. „Ieri la ora 14:00 s-au primit fluturaşii, lumea a fiert vă închipuiţi, de ieri toată lumea este nemulţumită, au plâns, deci au fost probleme în toate secţiile. Este vorba despre sporul de pericol, de condiţii grele de muncă pe care în luam noi, de 75%, este lege primită, deci cei care lucrează la 4 (n.r. Spitalul de Psihiatrie) să aibă spor de 75%”, a afirmat şi Ana Amariţei, lider sindical Spitalul de Psihiatrie (foto stânga).
„Această persoană nu ne reprezintă”
Declaraţiile sindicalistei au stârnit un val de revoltă în rândul protestatarilor care i-au reproşat Anei Amariţei faptul că ar fi fost de acord cu unificarea unităţilor spitaliceşti. „Această persoană care vorbeşte în numele nostru a şi semnat pentru comasare fără acordul nostru, fără să ne întrebe, fără nimic. Nu suntem în sindicat, suntem demisionaţi din sindicat. Nu ne reprezintă această persoană, vă spun nu numai pe noi că sunt o soră medicală dar uitaţi-vă atâţia asistenţi, sunt oameni cu studii superioare recompensaţi cu 6 lei la salariu după patru ani de şcoală şi legea asta e făcută numai pe Botoşani”, a vociferat una dintre angajate.
Şirul nemulţumirilor a continuat prin vocea unei alte persoane revoltate de modul de gestionare a activităţii din sistemul sanitar local. „Psihiatria a fost uitată în contractul cadru pe 2012 ca urgenţe psihiatrice, prevăzută în contractul cadru. Aceasta este o chestie care va avea consecinţe foarte mari, nu mai putem interna pacienţi ca urgenţe şi nu ne decontează Casa de Asigurări, nu există în cele 13 criterii de validare a internărilor de urgenţă nici o condiţie psihiatrică. Am făcut adrese la CAS, la conducerea Spitalului Mavromati, la Casa Naţională, nu a primit nici un răspuns. Nimeni nu ne susţine şi nu rezolvă această situaţie care este poate mai gravă decât salariul nostru”, a precizat o altă salariată de la Psihiatrie.
Centrul de Sănătate Mintală solidar cu protestatarii de la Psihiatrie
La protestul spontan a participat şi un angajată din cadrul Centrului de Sănătate Mintală care a afirmat că reprezintă interesele celor 24 colegi de-ai săi de a se afla în solidaritate cu Spitalul de Psihiatrie. „Vorbesc în numele colegilor mei şi noi avem salarii foarte mici şi ceea ce au păţit colegii noştri, putem păţi şi noi oricând şi suntem solidari cu colegii din Spitalul de Psihiatrie. Avem nişte salarii de mizerie, pericol mare, sporul de periclitate tăiat nu îşi are rost şi justificare”, a declarat şi Gabriela Axinciuc, salariată în cadrul Centrului de Sănătate Mintală(foto dreapta). La Centrul de Sănătate Mintală sporul de periclitate reprezintă 50 de puncte procentuale din valoarea salariului de bază.