Se coace bugetul orașului pe 2022, de la parcare supraetajată și înlocuirea garajelor cu locuri de joacă la cumpărarea unei clădiri simbol & punct și de la capăt cu stadionul - VIDEO primarul despre planurile sale

Propunerea de buget pentru anul 2022 intră astăzi în dezbatere publică. Iar ulterior bugetul va fi adoptat în forma propusă de primar sau amendat de aleșii de la municipiu în ședință de Consiliu Local.

 

48 de milioane de euro, bugetul orașului

 

Primarul Cosmin Andrei a vorbit pe larg despre investițiile pe care și le-ar dori în acest an în municipiul Botoșani într-un interviu acordat publicației Botoșăneanul.

 

  • Avem un buget în jurul valorii de 240 de milioane – 250 de milioane, cu 188 de milioane partea de funcționare, solicitări ale tuturor departamentelor Primăriei și 40 de milioane pentru partea de dezvoltare. Îl consider un buget deficitar pentru toate obiectivele noastre ambițioase pe care dorim să le implementăm, dar vom face o selecție riguroasă și, în funcție de priorități, vom demara o serie din aceste obiective cu bani din bugetul local, așteptând în același timp și sprijin guvernamental acolo unde ne-am pus speranțe în programul PNDL III și am trimis documentații în acest sens. Ne punem speranțe în proiecte finanțate de CNI, de alocări directe de la Ministerul Dezvoltării pentru locuințe sociale și ANL. Și de asemenea, încă un obiectiv serios pentru care am făcut pași importanți este cel al șoselei de centură ocolitoare a municipiului, prin Curtești.

 

De ce folosiți termenul ”deficitar” în condițiile în care, cel puțin secțiunea de dezvoltare, aproape că s-a dublat și am avut și un excedent istoric transferat din anul bugetar precedent în cel actual?

 

  • Pentru că avem foarte multe nevoi. Pentru că au crescut cheltuielile la Primăria Botoșani și vă pot da doar un singur exemplu: subvenția pentru Parcul de Agrement Cornișa a fost solicitată la nivelul sumei de 3,6 milioane lei, în condițiile în care anul trecut am alocat 2 milioane de lei. Deci, în continuare rămâne Cornișa din punct de vedere financiar o piatră de moară pentru Primăria Botoșani. Un obiectiv care este total ineficient, dar care asigură totuși un confort și o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber pentru botoșăneni. Dar îmi doresc acest lucru să se realizeze într-un mod în care să nu mai aibă nevoie de subvenții. Dar motivat de faptul că a crescut prețul la energia electrică, prețul pentru încălzirea apei, pentru că folosim agent termic de la Modern Calor de asemenea s-a scumpit, a crescut salariul minim pe economie, pentru că avem o conducere ineficientă la DSPSA, toate aceste lucruri conduc la cheltuieli mai mari pe care Primăria Botoșani trebuie să le angajeze pentru funcționare.

 

„Cornișa, o structură ineficientă”

 

Vara trecută îmi amintesc că la Cornișa erau sute de oameni, chiar în unele zile se depășise pragul de 1.000 de vizitatori. Cum se ajunge la situația în care parcul Cornișa nu reușește să aducă profit la Primărie?

 

  • Tarifele sunt destul de mici, nu au mai fost indexate pentru accesul la facilităților de acolo, avem un parc extins pe 48 de ha care trebuie întreținut, avem o structură de personal stufoasă care în mediul privat ar fi mult diminuată. Avem cheltuieli foarte mari cu întreținerea echipamentelor de acolo care sunt în garanție și pentru acest lucru avem nevoie de revizii care ne costă foarte, foarte mult. Facem aceste revizii pentru că suntem condiționați de proiectul european, trebuie să păstrăm acest parc exact așa cum a fost făcut 5 ani. Suntem în anul 3 de funcționare și 2 ani trebuie să suportăm cheltuielile de acolo. Dar îmi păstrez afirmația și cred că este o structură ineficientă și din punctul de vedere organizatoric și managerial.

 

Primarul vrea să înființeze o nouă structură în cadrul Primăriei

 

Și ce o să faceți în acest sens?

 

  • Propun o reorganizare la DSPSA. În perioada următoare voi veni într-o consultare publică și în fața consilierilor cu o reorganizare, să avem centre bugetare separate, management separat pentru toate activitățile de la Cornișa și pentru început doresc transferul în aparatul propriu al Primăriei a unor activități care presupun întreținerea domeniului public, tot ceea ce înseamnă servicii, intervenții edilitare, spații verzi, gestiunea câinilor fără stăpân, semaforizarea rutieră. Aceste lucruri le doresc de la DSPSA în aparatul propriu al Primăriei, pentru o gestiune mai bună. Avem comenzi pentru toaletarea arborilor care sunt foarte mult întârziate și cetățenii nu înțeleg de ce nu s-au dus la îndeplinire aceste sarcini pe care le-a trasat Primăria. DSPSA este în subordinea Consiliului Local, nu a răspuns niciodată, cu un director care este înregimentat politic și care de multe ori nu a răspuns comenzilor pe care le-au trasat șefii ierarhici, punând mai presus considerente politice decât interesul public.

 

Și activitățile acestea rămân în aparatul propriu sau intenționați spre exemplu să înființați o altă Direcție?

 

  • Înființăm o altă Direcție în aparatul propriu care să preia aceste activități.

 

Și parcul Cornișa va fi transferat la noua Direcție sau rămâne la DSPSA?

 

  • Parcul Cornișa împreună cu bazele sportive să rămână la DSPSA, iar intervențiile în domeniul public să fie în directa mea coordonare.

 

Parcare cu etaje lângă Piața Mare

 

Revenind la propunerea de buget pe anul în curs, la partea de dezvoltare, ce investiții vă propuneți să realizați în acest an?

 

  • În administrația publică trebuie să respectăm anumiți pași. Care sunt birocratici. Și în primul rând avem nevoie de documentații pentru toate obiectivele noastre. O serie din aceste documentații au fost inițiate anul trecut și e firesc ca în acest an să le bugetăm și să mergem mai departe. De exemplu, am bugetat documentația pentru un obiectiv care presupune realizarea unei parcări supraetajate, în spate la Casa Cărții. Vom avea gata această documentație și bugetăm primul an de lucrări în funcție de posibilitățile pe care le avem.

 

 

Ce înseamnă primul an de lucrări?

 

  • Cu siguranță obiectivul va fi făcut în doi-trei ani și atunci avem nevoie de buget pentru primul an de zile. Vom avea gata documentația tehnică care presupune costuri foarte mari, cu devierea utilităților pe acolo și așteptăm devizul general pentru a vedea de câți bani avem nevoie pentru această parcare. Dacă ar apărea o linie de finanțare cu fonduri europene, bineînțeles că vom transfera acest obiectiv pentru a nu cheltui bani din bugetul local, dar el trebuie bugetat. Dacă tot discutăm de parcări, tot anul trecut am inventariat în domeniul privat al Primăriei pentru că nu am «moștenit» nicio documentație care să fie continuată în ceea ce privește gestiunea traficului și am luat-o de la zero. Am inventariat în domeniul public o serie de parcări și anul acesta vom intra cu execuția: parcarea de la Școala 6, parcarea de pe strada Mihail Kogălniceanu, acolo unde nu vor fi parcări supraetajate, dar vom amenaja la nivelul solului mai multe locuri de parcare pentru cetățeni. De asemenea, doresc pe partea de funcționare, prin Direcția Edilitare, să mutăm trecerile de pietoni departe de sensul intersecțiilor cu sens giratoriu pentru o mai bună gestiune a traficului. Avem în discuție și cele două treceri de pietoni cu semafoare inteligente pentru care am realizat documentații anul trecut și anul acesta intrăm în execuție. De asemenea, avem o serie de achiziții pe care dorim să le facem pentru a spori patrimoniul municipiului Botoșani.

 

Garajele se vor demola

 

Rămânem puțin la parcări și la traficul rutier, voiam să vă întreb cu garajele. Ați inițiat un demers anul trecut...

 

  • Am făcut pași importanți pentru că una dintre parcări este într-adevăr și la Colegiul Mihai Eminescu, acolo unde mergem mai departe cu ceea ce am spus, cu demolarea garajelor și amenajarea unei parcări și a unui loc de joacă.

 

Deci, vă mențineți direcția...

 

  • Îmi mențin această direcție, luna aceasta vom intra cu o Hotărâre de Consiliu Local care aprobă de asemenea o inventariere în domeniul public al municipiului Botoșani și o inventariere în domeniul privat, intrăm cu un PUZ care aprobă documentația pentru realizarea unei parcări în locul garajelor de lângă Colegiul Mihai Eminescu.

 

Primăria cumpără și o clădire

 

Ce clădiri vă propuneți să achiziționați?

 

  • Avem evaluarea financiară și tehnică pentru Casa Ankele, aproximativ 500.000 de euro a transmis evaluatorul că este cota de piață a acestei clădiri emblematice pentru municipiul Botoșani și îmi doresc să o cumpărăm. Îmi doresc ca echipa de negociere să reușească o discuție cu cei care dețin acest imobil pentru a-l putea plăti în două tranșe anuale, astfel încât anul acesta să avem jumătate din sumă prinsă în buget, să cumpărăm Casa Ankele care să fie reabilitată și redată ulterior botoșănenilor, printr-o consultare publică.

 

Și pe partea de reabilitare vor fi necesare fonduri substanțiale și aici vă gândiți la un program european eventual sau buget local?

 

  • Am în vedere toate liniile de finanțare, toate oportunitățile, dar cu precădere îmi doresc să facem investiții în municipiul Botoșani cu bani europeni sau bani guvernamentali. Ultima variantă rămâne bugetul local care este insuficient pentru toate nevoile noastre și atunci trebuie cheltuit cu mare atenție și doar pentru obiectivele care nu au alte finanțări.

 

Și cine va decide care va fi destinația acestei clădiri?

 

  • Așa cum am spus, voi face o consultare publică în care întreb botoșănenii care este cea mai bună destinație pentru acest imobil. În primul rând trebuie reabilitat și redat vieții botoșănene, spiritului botoșănean, Centrului Istoric așa cum vor decide cetățenii.

 

Stadionul Municipal, punct și de la capăt

 

Ce vă mai propuneți pentru anul în curs?

 

  • Am făcut o licitație pentru documentația privitoare la reabilitarea Stadionului Municipal și din păcate firma care a câștigat această licitație nu a putut să ducă la bun sfârșit ceea ce a semnat și va trebui să reluăm licitația dar cu sume suplimentare. Dacă anul trecut am avut 100.000 de lei pentru Documentația de Avizare pentru Lucrări de Intervenție (DALI) pentru Stadionul Municipal, anul acesta va trebui să avem o poziție cu mult mai mulți bani. Voi face DALI-ul pentru Stadionul Municipal apoi am încredere că, cu ajutorul colegilor mei, Doina Federovici și Marius Budăi, vom realiza acest obiectiv, chiar dacă nu în acest mandat, îl vom începe în acest mandat, astfel încât la Botoșani să avem un stadion nou, un stadion modern, un stadion care să fie în acord cu așteptările botoșănenilor și cu poziția echipei FC Botoșani.

 

Grădină de Vară la teatru

 

Despre Teatru, deja ați anunțat faptul că sunteți aproape convins că în primăvară vor începe lucrările.

 

  • La momentul în care discutăm despre bugetul municipiului Botoșani, colegii mei lucrează la oferta financiară, suntem pe ultima sută de metri, avem mai multe firme care s-au calificat și suntem în ultima etapă, urmează să anunțăm câștigătorul. Pentru anul 2022 trebuie să avem o sumă în buget chiar dacă avem fonduri europene și putem trimite cereri de finanțare pentru a primi bani europeni, avem nevoie de o sumă tampon pentru plata lucrărilor și va fi o sumă pentru reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu care va fi finalizat până la finele anului 2023. Dar de asemenea, o să bugetăm documentația pentru Grădina de Vară. Chiar ieri am avut o ședință cu colegii mei și am transmis că reziliem contractul cu restaurantul care este sub teatru și facem o documenție care să fie în acord cu reabilitarea teatrului Mihai Eminescu. Acest obiectiv nu a fost prins în cererea de finanțare și îmi doresc și o amenajare peisagistică în fața Teatrului Mihai Eminescu cu regândirea zonei verzi din fața teatrului astfel încât să lărgim parcarea de aici, să avem un teatru reabilitat dar și Grădina de Vară redată botoșănenilor și reabilitată de asemenea.

 

Și lucrările astea de care vorbiți, care vin în completarea celor din proiectul european, vreți să le derulați în paralel?

 

  • O să le derulăm în paralel, așteptăm să vedem cum merg lucrările de la teatru ca să ne sincronizăm cu finalizarea acestora.

 

 

Voiam să vă întreb și despre proiectul privind infrastructura cu tramvaiele, unul la fel de important pentru municipiu, v-ați mai gândit cum anume veți proceda?

 

  • Trebuie regândit acest proiect, nu am nicio variantă optimistă din partea Guvernului astăzi și cel mai probabil va trebui să redepunem acest proiect și analizăm dacă până atunci scoatem dalele existente de pe străzile din Botoșani pentru a face un alt proiect, la momentul oportun, poate în următorul exercițiu financiar, poate în cadrul Programului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), deci îmi doresc în continuare tramvaie la Botoșani, dar nu pe o infrastructură precum cea pe care am avut-o până acum, ci pe o infrastructură modernă și până atunci să avem un trafic descongestionat”.

 

Criza de locuri de veci va fi stinsă la Botoșani

 

Alte două investiții ce urmează a se derula în acest an sunt privitoare la reabilitarea Cinematografului Unirea primit în patrimoniul Primăriei, unde se pregătește o documentație tehnică pentru supraetajarea acestui obiectiv cu păstrarea destinației inițiale, cu săli de cinema dar și cu spații pentru alte instituții de cultură.

 

Primăria Botoșani a parcurs și etapa birocratică privitoare la extinderea Cimitirului Pacea unde lucrările vor începe tot din acest an.

 

„Iată un subiect care a fost în discuție în urmă cu mult, mult timp la Botoșani, lipsa locurilor de veci care va fi realizat și dus la bun sfârșit în acest mandat al meu și vom avea o extindere care să acopere nevoile pe zeci de ani de zile pentru municipiul Botoșani”.

 

Și nu în ultimul rând o prioritate rămân și străzile din piatră sau pământ, în acest sens fiind transmise două cvartale la Ministerul Dezvoltării pentru o eventuală finanțare prin programul „Anghel Saligny”. Aceste proiecte de investiții sunt în faza de evaluare în vederea acordării finanțării.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store