Proiecție specială la Cinema Unirea cu regizor și puști actor principal într-un film despre război, cai și pierderea inocenței – VIDEO & FOTO

  • Botoșănenii au avut ocazia duminică seară să vizioneze „Warboy”, cel mai nou film semnat de regizorul Marian Crișan.
  • Lungmetrajul este disponibil în cinematografele din toată țara din 17 noiembrie, iar la Unirea a ajuns în seara zilei de 3 decembrie 2023.

 

Cinema Unirea aduce un nou film românesc la Botoșani

 

Cinema Unirea a reușit să proiecteze „Warboy” în prezența regizorului și a actorului principal Daniel Bâliș, un puști de 15 ani care s-a relansat astfel în lumea cinematografiei românești cu primul său rol.

 

Din distribuție mai fac parte Reginald Ammons, Ovidiu Crișan și Adina Iftime. „Warboy” a fost turnat în iulie 2022 în Munții Apuseni și arată cum trăiește un adolescent finalul celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact toamna anului 1944.

 

Băiatul pe nume Nicu încearcă să salveze cei doi cai ai familiei pornind cu ei într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

 

Regizorul a urmărit filmul alături de botoșăneni

 

Înainte de proiecție, regizorul s-a adresat publicului botoșănean care a umplut mare parte din sala cinematografului.

 

„Cred că e important să ieșim și să mai mergem și la film, pe ecran mare, pentru că noi regizorii, operatorii și cei care facem filmele le gândim pentru a fi văzute pe ecran mare și într-o sală cu mulți oameni. Mă bucur că sunteți în număr atât de mare și cred că veți experimenta ceva special deoarece acest film vă va duce în 1944, într-o Românie de provincie, în munții Apuseni”,

Marian Crișan, regizor

 

Filmul arată o altă față a războiului, una văzută prin ochii unui băiat de 15 ani care trăiește intens ultimele luni rămase până la declararea păcii. Băiatul este însoțit de doi cai aproape pe tot parcursul peliculei, cele mai multe scene fiind cu el călare.

 

„A fost o filmare foarte intensă deoarece este un film care a implicat lucrul cu cai, aproape toate secvențele implică cai și călărie și pentru noi a fost o aventură să facem filmul și cred că și filmul este o aventură să-l vizionați”,

Marian Crișan, regizor

 

”Warboy”, un film despre inocență și suferință

 

Timp de 90 de minute botoșănenii au urmărit călătoria lui Nicu alături de cei doi cai ai săi „Vira” și Blondi”, scenele oferind atât amuzament cât și stropi de suferință, stări prin care i-a fost dat să treacă băiatului în încercarea lui de a-și salva animalele și chiar propria viață.

 

Din sala cinematografului Unirea s-au auzit râsete la anumite scene din film, în care era prezentată viața simplă a românilor din munți aproape de terminarea războiului, dar și suspine în fața încercărilor dure la care a fost supus eroul filmului.

 

La finalul celor 90 de minute de vizionare, din sală au izbucnit aplauze: „Acesta a fost Warboy, sper că v-a plăcut și sper că ați avut o experiență intensă văzându-l”, au fost primele cuvinte ale regizorului Marian Crișan, revenit pe scenă în fața publicului.

 

„Nicu” a ajuns la Cinema Unirea

 

L-a invitat alături de el și pe Daniel Bâliș, actorul principal care a fost și el întâmpinat cu ropote de aplauze. A fost descris drept „un talent înnăscut”.

 

„Acesta a fost primul meu rol, un rol destul de greu, dar în același timp plăcut. Sper că o să mai joc și în alte filme”, au fost cuvintele adolescentului născut în Bacău.

 

Este elev în clasa a XI-a la Liceul cu Program Sportiv (LPS) din Bacău și sportiv de performanță.

 

Călărește de mic copil, familia sa fiind deținătoarea unui centru de echitație.

 

„Ce face Daniel este destul de rar pentru actorii români, adică știe să călărească foarte bine. Așa l-am găsit, deja la 13 ani el călărea și a fost o descoperire tot drumul până aici. Am învățat și eu multe, ce înseamnă să lucrezi cu caii”,

Marian Crișan, regizor

 

Prezent la Botoșani a fost și tatăl actorului principal, Ionuț Bâliș care s-a ocupat de caii din film și care a făcut parte la rându-i din echipa de fimare.

 

„A fost o provocare să facem parte din acest film și cred că ne-am descurcat de minune. Caii au intrat și ei în rol foarte repede. Altceva ce vă pot spune despre Daniel este că el călărește de ceva timp, dar de 3 ani este un călăreț profesionist, face sport de performanță, anduranță maraton călare și anul acesta a făcut parte din lotul național al României și a reușit să califice România pe locul 3 și suntem la un foarte mic pas să reprezinte România la campionatul mondial ce va avea loc anul viitor în Italia”,

Ionuț Bâliș, tatăl actorului în rol principal

 

Al treilea român care reprezintă țara este fratele mai mare al lui Daniel, care este deja calificat la campionatul mondial.

 

Doi ani de căutări pentru cel mai potrivit călăreț

 

România a fost cutreierată în lung și lat pentru găsirea călărețului potrivit să devină actor în filmul „Warboy” pentru acest rol complex.

 

„A fost foarte dificil să găsim interpretul, a durat aproape doi ani până când l-am ales pe Daniel. Am început în timpul pandemiei, chiar înaintea pandemiei, prin 2020, să facem casting și am fost în căutare de băieți de 12 – 14 ani la toate cluburile de călărie pe care am putut să le contactăm din România, de la Baia Mare până la Constanța, la Mangalia, la Sibiu, la București, la Bacău”,

Marian Crișan, regizor

 

În toate deplasările prin țară, la centre de echitație, partea bună descoperită de echipa de filmare a fost faptul că sunt extrem de mulți copii care practică acest sport.

 

Au fost identificați 30 de băieți considerați potriviți pentru acest rol, iar Daniel a rămas în finală alături de șase tineri.

 

„Țin minte că le-am dat, așa, o probă mai provocatoare și am zis: proba asta pe care o vom face va fi călare, veți avea secvența, va trebui să călăriți, va trebui să coborâți de pe cal, să aveți un dialog, dar cu condiția să fiți desculți și fără șa. Dintre toți băieții care mai rămăseseră, șase, singurul care ne-a așteptat desculț pentru acea probă a fost Daniel”,

Marian Crișan, regizor

 

„Warboy” este un film despre efectele războiului care au zdruncinat numeroase vieți și familii, despre suferința despărțirii și lupta de subzistență a celor rămași acasă.

 

Un film despre distrugerea inocenței și despre legăturile care se creează între oameni, dincolo de limbaj.