Valorificarea patrimoniului comun şi a culturii moldovenești au dus la desfășurarea unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, beneficiarul principal fiind Primăria municipiului Botoșani.
În după-amiaza zilei de joi, 21 decembrie 2023 a avut loc evenimentul de închidere al proiectul ,,Eminescu: o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți” care a dus la un parteneriat între cele două oraşe, având ca obiectiv comun promovarea patrimoniului cultural comun în scop turistic.
Proiectul a fost lansat în luna august a anului 2021, iar impactul acestuia a vizat creşterea atractivităţii turistice a celor două municipalităţi, promovând totodată şi cultura eminesciană.
Beneficiarii proiectului au fost Primăria Botoşani, Primăria Bălţi din Republica Moldova, Direcţia Judeţeană de Cultură (DJC) Botoşani şi Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din oraşul Bălţi.
Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană, valoarea totală fiind de 1.620.625,26 euro, la categoria de proiecte Hard.
Obiectivele principale au fost strâns legate de sporirea vizibilităţii turistice a diversităţii comune a artei lui Mihai Eminescu, creşterea capacităţii a 30 de operatori turistici şi organizaţii nonguvernamentale şi promovarea valorilor comune prin moştenirea eminesciană de către tânara generaţie.
Conferinţa de închidere a fost prezentată de managerul de proiect Raluca Bălăşcău care a fost însoţită de primarul muicipiului Botoşani, Cosmin Andrei şi de directorul DJC Botoşani, Dănuţ Huţu.
Evenimentul de încheiere a proiectului în ceea ce priveşte finanţarea propriu zisă a fost transmis atât fizic, cât şi în format online, unde au fost prezenţi primarul oraşului Bălţi, Alexandru Petkov şi alţi reprezentanţi implicaţi în proiect.
Activităţile proiectului în zona municipiului Botoşani au fost prezentate de managerul de proiect sub formă de poze, filmuleţe şi informaţii care să concluzioneze desfăşurarea întregului proiect întins pe o durată de doi ani.
Raluca Bălăşcău a fost urmată de primarul oraşului Botoşani, Cosmin Andrei care a ţinut să mulţumească tuturor celor care au luat parte la punerea în practică a proiectului şi de asemenea, a evidenţiat faptul că elementele amplasate în oraş prin aceste activităţi au avut un efect pozitiv pentru cetăţeni.
,,Stimaţi colegi, vă mulţumesc pentru implicare, mulţumesc şi Direcţiei Judeţene de Cultură pentru faptul că suntem parteneri în acest proiect frumos în care îl vindem pe Eminescu. Atât avem la Botoşani de anvergură şi iată punem accent pe acest lucru. M-au întrebat tinerii cine a avut ideea asta cu pietrele, cu versurile şi le-am spus de colegii mei de la managementul de proiect. Erau foarte încântaţi, nu era o critică şi au apreciat foarte mult această rută a lui Eminescu pe care am materializat-o prin versurile din Luceafărul, cum au apreciat şi reabilitarea foişoarelor şi sunt convins că zilele următoare vor fi şi fotografii de acum pe Internet. Sunt convins că vom fi invadaţi de poze cu Eminescu şi Veronica, aspecte inedite. Vă felicit pentru faptul că îl puneţi în valoare şi promovaţi judeţul Botoşani, municipiul Botoşani prin valorile pe care le avem şi vă felicit, de asemenea că aţi reuşit cu eforturi să duceţi la bun sfârşit acest proiect. Consider că am pus bazele pentru următorul exerciţiu financiar în care să continuăm ceea ce am început frumos la Botoşani, cu precădere în Centrul Istoric şi în jurul valorilor noastre.”
Cosmin Ionuţ Andrei, primar al municipiului Botoşani.
Importanţa acestui proiect şi mulţumirile de rigoare au fost prezentate şi de primarul oraşului Bălţi prin intermediul unei platforme online care a făcut posibilă participarea efectivă la eveniment.
,,Faptul că la Bălţi se realizează acest proiect care este atât de important, nu doar pentru Moldova, ci şi pentru oraşul Bălţi în special, noi vrem să ştiţi faptul că vrem să se cunoască mai multe aspecte despre Bălţi şi suntem gata să oferim întreg suportul administraţei. În realizarea acestui proiect cred ca o să fim chiar şi lideri. Chiar dacă au fost mici neînţelegeri, noi am făcut tot posibilul ca acest proiect să se discute şi ca acest proiect să fie realizat. Noi avem datoria nu doar faţă de Bălţi şi de Botoşani, ci şi de poetul filosof.”
Alexandru Petkov primar al oraşului Bălţi din Republica Moldova.
Mai apoi, a luat cuvântul și directorul DJC, Dănuț Huțu care a amintit despre faptul că era nevoie de o strategie de promovare a turismului în Botoșani care să îl pună în centru pe poetul Mihai Eminescu.
În cadrul acestui proiect transfrontalier au fost reabilitate cele două foișoare din Parcul Mihai Eminescu, au fost achiziționate statuile poetului nepereche împreună cu Veronica Micle dar și traseul turistic cu cele 98 de strofe ale poeziei Luceafărul.
Toţi participanții din cadrul acestui eveniment de închidere al proiectului european au avut parte de o prezentare detaliată a activităților specifice din oraşele Botoşani şi Bălţi, cât şi de aspectele din spatele proiectului care a dus la înființarea unei rute turistice transfrontaliere.