Lucrări inedite semnate de pictorul botoşănean Cătălin Relenschi.
Cătălin Relenschi pregăteşte o serie de lucrări inedite care ne vor duce cu gândul şi sufletul la satul românesc. Satul românesc, Cosmosul, intimitatea casei și cea a activităților de zi cu zi sunt printre temele care alcătuiesc proiectul ”Aripi de Român”.
Cătălin Relenschi are doar 33 de ani şi a reuşit până acum să picteze sute de tablouri. Provine dintr-o familie de mari artişti. Fratele său este Daniel Relenschi, primul pictor din lume care a reuşit să facă primul tablou 3D în ulei, iar mama sa este Doina Maxim Relenschi, o pictoriţă apreciată în anii '80 de Nicolae Ceauşescu.
"Lucrez la această expoziție de câteva luni bune și am pornit de la dorința de a dezvălui taine ale satului românesc. Acestă tehnică de lucru este prezentă în lucrările mele de mai bine de trei ani, dar nu am dezvoltat-o atunci atât pe cât mi-aș fi dorit", spune Cătălin Relenschi pentru România Tv
Pictorul povesteşte că în urmă cu trei luni a fost invitat de către cel mai mare critic de artă din Italia, Rosi Raneri, pentru a participa la Bienalele din New York, Roma, Paris şi Atena. Acolo, pictorul doreşte să promoveze pictura românească şi vatra satului.
"În lucrările mele se pot vedea elemente tradiționale din mai multe regiuni ale României, putând fi observate în special în costumul tradițional. Tradițiile satului merită păstrate cu sfințenie, pentru că sunt cele care ne aduc mai aproape de natura noastră", explică pictorul
Pentru Cătălin Relenschi pictura este mai mult decât o simplă pasiune, este un mod de a trăi, de a vedea şi înţelege frumosul din jurul lui. Lucrările sale sunt adevărate opere de artă, adevărate capodopere. Are doar 33 de ani şi până acum a pictat peste 600 de tablouri. A îndrăgit desenul de mic, realizând primul tablou în ulei pe când avea doar 7 ani.
Talentul l-a moştenit de la mama sa, pictoriţă renumită cu premii naţionale de pictură, felicitată în timpul unei vizite în Dorohoi chiar de Nicolae Ceauşescu. Vasele pictate de Doina Maxim Relenschi au ajuns în Ţarile Arabe, Israel, China, Germania, SUA pe timpul comunismului. Tatăl lui Cătălin Relenschi a fost cântăreţ de muzică populară la Dorohoi şi s-a stins din viaţă în 1998.
Fascinat de frumuseţea lucrărilor sale, Cătălin îşi urmărea mama ore în șir. Visa să reuşească într-o zi să ajungă la performantele ei si sa o fac mandra cu arta lui.
"Imi spunea sa fiu atent la detalii cand pictez un tablou deoarece detaliile fac diferenta într-o opera de arta cat şi in viata. Îmi spunea să nu uit să-mi cobor mintea în inimă când pictez pentru a simti cât mai bine ce-mi spune sufletul", povesteşte Cătălin