Profesorul din Botoșani care antrenează olimpicii României: Suntem binecuvântați cu copii capabili, inteligenți, geniali

Este profesor la un prestigios liceu din Botoșani, rezultatele obținute cu olimpicii aducându-i nu doar medalii, ci și un titlu de Cetățean de Onoare.

 

Adrian Panaete este, de mulți ani, coordonatorul lotului național de informatică. Profesorul activează la Colegiul Național ”A.T.Laurian” din Botoșani și este, de asemenea, Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.

 

 

”Rezultatul unei selecții desfășurate în condiții speciale”

 

Într-o postare publică, Adrian Panaete a scris despre rezultatele excepționale ale elevilor în competițiile internaționale de informatică din 2020, dar și despre ceea ce va urma în contextul pandemic pe care și școala românească se confruntă.

 

”Două medalii de aur, șase medalii de argint și două medalii de bronz – acesta este palmaresul obținut de cei zece elevi care au format loturile reprezentative ale României la competițiile internaționale de informatică în 2020. Este rezultatul unei întregi comunități formate din elevi, profesori și studenți – foști olimpici. Este rezultatul unei selecții desfășurate în condiții speciale, dificile dar care a dovedit că această comunitate este formată din oameni curajoși și înțelepți gata să își pună la dispoziție timpul liber și resursele intelectuale pentru a menține vie tradiția învățământului românesc de performanță în momente în care mulți nu mai sperau că așa ceva este posibil”, spune prof. Adrian Panaete.

 

Prin rezultatele obținute, România reușește să își apere palmaresul obținut de generațiile anterioare și poziția în elita mondială a Informaticii de performanță.

 

 

În perioada 13 – 23 septembrie, la Singapore, se desfășoară Olimpiada Internaționala de Informatică (IOI), unde România a reușit o medalie de aur, doua medalii de argint si o medalie de bronz (obținute de elevi din București, Ploiești, Craiova și Cluj-Napoca).

 

Printre profesorii care au un deosebit merit în obținerea acestor rezultate se află și un cadru didactic din județul Botoșani. Este vorba despre prof Petru-Simion Oprița – Liceul “Regina Maria” Dorohoi.

 

”Rezultatul ne așează în top 10 mondial în clasamentul pe medalii al acestei ediții și ne păstrează poziția a 4-a în clasamentul numărului de medalii all time”, spune prof. Adrian Panaete.

 

De asemenea, la Olimpiada Europeană de Informatică – Juniori (EJOI)  din Georgia (2-6 septembrie 2020 – ediție online), elevii lotului național de informatică au obținut o medalie de aur și una de argint, prin elevi de la Orăștie și Ploiești.

 

Rezultate de excepție au venit și din Ungaria, unde în perioada 23-29 august 2020 a avut loc Olimpiada de Informatică a Europei Centrale(CEOI), iar elevii români s-au întors acasă cu trei medalii de argint și una de bronz. Câștigătorii sunt din București. Tg. Jiu, Craiova.

 

 

”Va trebui să găsim soluții comune”

 

Profesorul botoșănean spune că este nevoie de soluții comune, în condițiile dificile pe care școala românească le străbate.

 

”Un ultim gând se îndreaptă spre viitor. Ceea ce am reușit anul acesta este o dovadă că voința și pasiunea fac ca orice pare imposibil să devină posibil. Am trecut cu toții in această perioadă de la agonie la extaz – dus întors - de câteva ori. Învățământul de performanță în general și informatica competiționala în particular au fost întotdeauna acel spot luminos care ar putea sa revitalizeze un învățământ de prea multe ori privit cu neîncredere, măcinat de birocrație și de teama de a lua decizii în momente cheie. Va trebui să găsim soluții comune împreună cu colegii de matematică, fizică, biologie, geografie (și alte discipline cu etape internaționale) să păstrăm tradiția rezultatelor care ne fac respectați pe plan mondial”, spune prof. Adrian Panaete.

 

Dar pentru ca aceasta să se întâmple este nevoie ca performanța școlară să fie privită ca un motor pentru economia țării.

 

”Performanța școlară nu va fi niciodată o povară ci un motor pentru învățământul și în perspectivă pentru economia acestei țări. Suntem binecuvântați cu copii capabili, inteligenți, geniali și avem obligația să îi ajutăm să își împlinească rolul de modele și de suport moral pe care și-l asumă voluntar prin sacrificii asumate înțelese pe deplin doar de ei, de părinții și de mentorii lor. Felicitări, România!”.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store