Aproximativ 150 de cadre didactice din Botoşani şi Suceava afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ pichetează, luni, sediul Ministerului Educaţiei, nemulţumite de neplata salariilor pe luna februarie. Reprezentanţii acestora au fost invitaţi la discuţii de ministrul Daniel Funeriu.
„Nu îngrădiţi dreptul la educaţie al copiilor"
La protestul de la Ministerul Educaţiei participă cadre didactice din municipiul Suceava, Gura Humorului şi Fălticeni, precum şi din Botoşani. Aceştia strigă "demisia" şi "hoţii" şi au pancarte pe care scrie "O societate prosperă se clădeşte pe o educaţie sănătoasă", "Nu îngrădiţi dreptul la educaţie al copiilor". Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, care participă la pichetul de la Ministerul Educaţiei, a declarat, pentru Mediafax, că ministrul Daniel Funeriu i-a invitat la discuţii, la ora 11.00, pe reprezentanţii protestatarilor. Liderul sindical a precizat că, în funcţie de rezultatul acestei întâlniri, cadrele didactice vor continua sau nu protestul din Bucureşti până la ora anunţată, respectiv 16.00.
„Este revoltător cer se întâmplă”
Două autocare cu profesori din municipiul Suceava, Gura Humorului şi Fălticeni, precum şi unul cu cadre didactice din Botoşani au plecat duminică seară spre Bucureşti, unde luni, la ora 9.00, a început pichetul de la Ministerul Educaţiei. Cadrele didactice din cele două judeţe spun că vor continua protestele dacă autorităţile nu găsesc o soluţie pentru rezolvarea problemelor lor salariale. "Este revoltător ceea ce se întâmplă cu angajaţii din şcolile din Botoşani şi Suceava care sunt împinşi de Guvernul României să rămână în grevă generală. În ciuda demersurilor făcute şi a protestelor, nimic nu sensibilizează acest guvern. Oamenii sunt de-a dreptul disperaţi, iar acţiunile de protest pot scăpa de sub control", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.
Vor apărea probleme şi în restul judeţelor
Conducerea FSLI atrage atenţia autorităţilor că astfel de probleme vor apărea şi în restul judeţelor, întrucât fondurile pentru plata salariilor nu ajung decât până în luna octombrie a acestui an, ceea ce înseamnă că în lunile noiembrie-decembrie 2011 angajaţii din învăţământ riscă să nu îşi primească salariile. În opinia FSLI, prin neplata salariilor guvernanţii îşi dau acordul la declanşarea grevei generale. Profesorii din judeţul Botoşani din peste 20 de şcoli au fost, vineri, pentru a zecea zi, în grevă generală, iar sute de profesori s-au adunat în faţa sediului Prefecturii Botoşani, unde timp de două ore au scandat lozinci antiguvernamentale, ameninţând că vor refuza să intre la ore până când nu îşi vor primi salariile aferente lunii februarie. Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Botoşani, Maria Ţiprigan, a declarat că luni dimineaţă va avea o întâlnire cu autorităţile locale, pentru a lămuri situaţia banilor care trebuie alocaţi pentru plata salariilor restante.