Profesori făcuţi „infractori” de elevi prin lege cu contestaţii la Poliţie

 

Drepturi mai multe pentru elevi, prin lege. Asta contestă liderii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar care fac referire la Legea 257 care completează Legea 272 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi care este considerată a fi abuzivă din punctul de vedere al cadrelor didactice.

Normativul face trimitere şi la procesul instructiv – educativ şi precizează că la şcoală, copilul trebuie să fie tratat cu respect de tot personalul din unităţilor de învăţământ. „Poate să conteste evaluarea şi modul de evaluare, există nişte articole care nu ne fac foarte multă cinste. Mai mult decât atât, oricare act care este reclamat de către un copil intră la contravenţii, deci nu mai este răspundere disciplinară ci contravenţie între 1.000 şi 2.000 de  lei cu constatare de către ofiţeri şi agenţi de Poliţie, cu referate, cu proces verbal”, a declarat Iuliana Nacu, liderul SIP Botoşani.
[[banner]]
Sindicalista a mai spus că în lege nu se explică însă cum este definit respectul pentru copil şi nici care modalităţi de evaluare pot fi contestate de elevi la Poliţie.
La o adică putem contesta bacalaureatul nu? Că nu ne place modul în care am fost evaluaţi la bac, nu teza ci bacalaureatul în sine. Undeva suntem aduşi cam pe aceeaşi treaptă cu un şofer indisciplinat în trafic. Numai că diferă fapta şi agentul constatator”, a mai spus Iuliana Nacu.
În consecinţă organizaţiile sindicale au luat poziţie la nivel central vis a vis de acest normativ însă fără sorţi de izbândă, situaţie care a dus deja la primele ameninţări din partea elevilor către cadrele didactice cu privire la eventuale reclamaţii la Poliţie. De asemenea, sindicaliştii au cerut Ministerului Educaţiei Naţionale clarificarea statutului cadrul didactic pentru a se pune capăt acestei situaţii. (G.E.)
CITEŞTE:
 Şcoală la Botoşani: clase fără dascăli în sate uitate de lume