Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Ba chiar a trecut de etapa de evaluare de la nivelul unității de învățământ, dosarul fiind înaintat către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani.
Cătălina Hodan, profesor la Liceul Sfântul Stelian din Botoșani, a făcut obiectul unei anchete penale după ce s-a depistat că a încasat bani pentru ore de logopedie la domiciliul unei eleve pe care, în realitate, nu a consiliat-o niciodată. Ba mai mult decât atât, pentru a încasa banii a falsificat semnătura mamei copilei, fetița fiind cu deficiențe locomotorii.
Anchetată penal și trimisă în judecată, Cătălina Hodan a fost condamnată la 1 an și 2 luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiunile de înşelăciune în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Pe parcursul termenului de supraveghere, ea a fost obligată să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria municipiului Botoşani sau Serviciul Public Local de Asistenţă Socială, pe o perioadă de 60 de zile.
Anul acesta a depus cerere pentru a participa la concursul pentru acordarea gradațiilor de merit.
„Este condamnată, avem o situație acolo mai deosebită, în sensul în care Consiliul de Administrație al școlii i-a dat calificativul Foarte Bine. Angajatorul acordă calificativul. Ei și-au motivat calificativul, având în vedere că a fost cercetată pe o faptă petrecută cu ani în urmă, iar calificativul a fost acordat pe anul școlar în curs. Fapta pentru care doamna este acuzată s-ar fi petrecut acum 3-4 ani în urmă. Și motivația dlor a fost că nu au putut să scadă calificativul pentru anul școlar în curs”,
Gabriel Hârtie, inspector școlar general.
Din punct de vedere legal, membrii CA nu ar fi avut cum să-i acorde un calificativ redus, în condițiile în care, în ultimul an, Cătălina Hodan ar fi avut o conduită corectă în activitatea profesorală. Iar o astfel de decizie ar fi atras probabil o contestație din partea Cătălinei Hodan împotriva CA-ului.
„Nu e moral, și noi suntem conștienți de lucrul acesta, dar CA era obligat să analizeze activitatea profesională pe anul școlar în curs”,
Gabriel Hârtie, inspector școlar general
Din metodologia de acordare a gradațiilor de merit pe anul acesta a fost eliminată recomandarea Consiliului Profesoral, care nu s-a mai întrunit în ședințe, din cauza pandemiei. Și astfel la dosar a rămas doar recomandarea CA-ului.
Dosarul Cătălinei Hodan urmează să fie evaluat de comisia din cadrul IȘJ începând cu data de 29 iunie, alături de toate celelalte depuse.
Gradaţia de merit prevăzută de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 se acordă prin concurs și reprezintă o majorare cu 25% a salariului de bază deținut pe perioada acordării gradaţiei de merit.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL: