Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov au prelevat mai multe probe de produse din carne de bovine şi ovine (amestec pastă de mici, carne tocată amestec, muşchi vită, pastramă din piept de oaie etc.) şi de produse din lapte (lapte crud dozator, smântână, iaurt, caşcaval, brânză de vaci proaspătă), pe parcursul săptămânii trecute.
Probele au fost prelevate pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli (E. coli), ce determină apariţia toxiinfecţiilor alimentare.
Activităţi asemănătoare au avut loc şi în Bucureşti şi în judeţele Arad, Botoşani, Brăila, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Caraş Severin, Cluj, Dolj, Giurgiu, Maramureş, Neamţ, Vrancea, Suceava, Vaslui, Vâlcea, Teleorman şi Timiş, potrivit mytex.ro
În total, în perioada 11-15 iulie au fost prelevate 63 de probe din produsele menţionate.
Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte.
„Conform buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada menţionată nu a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la probele analizate. Menţionăm faptul că 38 de probe se află în lucru”, se menţionează într-un comunicat remis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Acţiunile de verificare au avut loc în cadrul Planului Naţional de control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016. Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, Planul presupune prelevarea şi analizarea de probe luate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.
Vezi și: Produse lactate expirate pe rafturile unor magazine din Botoșani