Procurorii pregătesc trimiterea în judecată a „Lotului Amişculesei”

 

Învinuiţii care fac parte din dosarul instrumentat de procurorii botoşăneni cu privire la o serie de acte ilegale privind contrabanda cu alcool, ar putea fi trimişi în judecată în aproximativ o lună de zile.
În urma descinderilor efectuate pe data de 13 ianuarie de către procurori, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din Suceava şi Botoşani, Serviciul Anticorupţie Judeţean, Jandarmeria, Detaşamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă Suceava şi Botoşani, la 48 de locaţii din municipiul Botoşani şi 10 comune, unde s-au efectuat percheziţii şi controale economico–financiare la depozite, spaţii comerciale şi locuinţe şapte persoane sunt cercetate în libertate pentru o serie de infracţiuni. Printre acestea se află Dumitru Amişculesei şi fiii săi Andrei şi Marius. Aceştia sunt judecaţi în libertate în urma unei decizii dată de Curtea de Apel Suceava. „Au mai venit documente de la Oficiul Naţional, corespondenţii pe care îi aşteptam, Garda Financiară şi-a terminat şi ea o parte din activităţile pe care le avea de desfăşurat. Probabil de săptămîna viitoare, mai exact duminică lucrez în continuare la rechizitoriu. Trimiterea în judecată o estimez, fără nici un fel de grabă şi cu maximă lejeritate în maxim 25-30 de zile, fără să mă grăbesc, dacă mă grăbesc va fi mai repede”, a declarat Cristian Popovici, prim procuror, Parchetul de pe lîngă Tribunalul Botoşani.
„Activitatea ilegală cu alcool stopată pe moment”
Procurorii susţin că, la momentul actual întreaga activitate de producere sau comercializare de alcool a fost stopată, însă nu omit apariţia acestui fenomen la Botoşani prin alte persoane. „Din cîte cunosc chiar nu se mai întîmplă nimic şi nici nu cred că ar îndrăzni, mai ales în această perioadă, este posibilă oricînd schimbarea stării de libertate cu starea de arest preventiv. Cred că ajungem acolo la o recunoaştere, va încerca să beneficieze de tot ce înseamnă prevedere legală, bineînţeles cu atenuările de rigoare”, a mai spus Cristian Popovici. Prim procurorul a afirmat că, o parte dintre elementele din acest dosar au ajuns şi în atenţia Direcţiei Generale Anticorupţie.

Averea sechestrată a lui Amişculesei supusă unei expertize de evaluare
Potrivit anchetei derulată de procurori dar şi probatoriului din acest dosar, valoarea totală a prejudiciului creat de cei implicaţi în contrabanda cu alcool este de aproape 1 milion de euro. Cristian Popovici a afirmat că, au fost indisponibilizate mai multe bunuri şi imobile aparţinînd familiei Amişculesei, măsură de altfel fără precedent în judeţul Botoşani. Condiţii în care, s-a solicitat efectuarea unei expertize de evaluare a bunurilor aflate sub sechestru în vederea stabilirii unei sume totale din punct de vedere valoric.„Ce am indisponibilizat în acest dosar, părerea mea este că, este cea mai mare cantitate de bunuri şi imobile vreodată indisponibilizate din cîte ştiu eu în judeţul Botoşani, sunt foarte multe terenuri şi case, de aia am dispus şi o expertiză evaluatoare, pentru că noi în clipa de faţă avem un prejudiciu de 999.128 euro, deci undeva cu 800 de euro sub pragul de 1 milion de euro şi am dispus o expertiză evaluatoare tocmai pentru că s-ar fi putut să fi sechestrat mai mult valoric”, a mai spus Cristian Popovici.
Cele şapte persoane care vor fi trimise în judecată sunt:
Dumitru Amişculesei - director general al SC Daryfany Firacos SRL Botoşani;
Florin Cimpoi – consilier juridic la  SC Daryfany SRL Botoşani, SC Fishmar Boys SRL Răchiţi şi SC Corros SRL Răchiţi (administrator în fapt al SC Fishmar Boys SRL şi al SC Sandonkan SRL Răchiţi);
Marius – Dumitru Amişculesei - angajat al SC Daryfany Firacos SRL;
Andrei Amişculesei - angajat al SC Daryfany Firacos SRL,
Mitică Vieriu – angajat al SC Fishmar Boys SRL,
Vasile Arbore – angajat al SC Daryfany Firacos SRL,
Ioan Pavel-  angajat fără forme legale al inculpatului Dumitru Amişculesei.
Toţi aceştia sînt cercetaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni de „evaziune fiscală”, infracţiuni privind producerea de băuturi alcoolice distilate în afara antrepozitului fiscal, infracţiuni de „deţinere şi comercializare a băuturilor alcoolice accizabile, cu încălcarea legislaţiei fiscale”, „asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni”, respectiv infracţiuni de „spălare de bani”, în cazul primilor doi inculpaţi.