În comunicarea publică, procurorii DNA dau detalii privitoare la dosarul care a fost deschis recent și care-i vizează pe șefi din societatea de termoficare a orașului dar și angajați de la Elsaco.
Iată ce spun procurorii despre ceea ce s-a întâmplat în urmă cu patru ani de zile:
La data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA și o asociere de firme al cărui lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, cu încălcarea dispozițiile legale în materia achizițiilor publice și la un preţ supraevaluat, a fost încheiat ”Contractul de mentenanţă preventivă şi mentenanţă corectivă pentru două module de cogenerare”.
Documentul respectiv a fost semnat și de inculpatul Sandu Florin, în calitate de director general al SC Modern Calor SA Botoșani.
Mai mult, asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitățile tehnice de a presta acest gen de servicii.
Ulterior, între asocierea respectivă și furnizorul celor două module de cogenerare (autorizat de producător să presteze activități de service pe teritoriul României) a fost încheiat un contract de mentenanță, având același obiect, însă la un preț inferior celui care urma să fie achitat de beneficiarul final SC Modern Calor SA.
În același context, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis 3 facturi fiscale, aferente serviciilor de mentenanţă prestate în perioada 16 noiembrie 2012 - 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.524,86 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către inculpații Sandu Florin, Diaconu Ion și Agapie Denisia-Paula deşi serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate.
Procurorii au constat că există o discrepanţă evidentă între perioada prestării serviciilor facturate şi data intrării în vigoare a contractului indicat ca și temei al obligațiilor de plată, aspecte inserate în mod vizibil în cuprinsul facturilor.
Aportul la aprobarea la plată a celor trei facturi și l-au adus și inculpații:Ursache Claudiu-Mihai care a acordat viza de control financiar preventiv și Puflea Cristian care a confirmat realitatea serviciilor prestate.
Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în patrimoniul SC Modern Calor în sumă de 2.364.449,60 lei, sumă care reprezintă în acelaşi timp un folos necuvenit pentru asocierea de firme menționată mai sus.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile și asupra unor părți sociale ce aparțin inculpaților.
Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală pe care o au în acest dosar.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL: