Procurorii DIICOT au dat năvală-n clinica unui medic din Botoșani, făcut și cetățean de onoare 

Procurorii au efectuat ieri percheziții la sediul unei clinici private unde este implicat și un medic originar din Botoșani. 

 

Este vorba despre Lukmed din Cluj-Napoca şi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, scrie Mediafax. 

 

Surse judiciare au declarat că procurorii DIICOT Cluj fac percheziţii la clinica Lukmed din Cluj-Napoca, controlată de familia medicului Mihai Lucan, şi la ICUTR, într-un dosar care vizează modul în care mai mulţi pacienţi ar fi fost înregistraţi la ICUTR şi trataţi apoi la clinica privată.

 

Procurorul şef al DIICOT Cluj, Florin Mornăilă, a declarat, că nu poate confirma, nici infirma informaţia.

”În măsura în care avem ceva de comunicat vom da un comunicat de presă”, a spus Mornăilă.

La începutul lunii martie, deputatul USR Emanuel Ungureanu ceruse ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să trimită Corpul de Control al ministerului la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, unitate care s-ar afla în colaps financiar, cu datorii de aproape o jumătate de milion de euro. 

 

Potrivit unei interpelări transmise atunci ministrului Sănătăţii de către Emanuel Ungureanu, fosta echipă managerială, din care a făcut parte şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie şi de membru în CA, sunt direct responsabili de această situaţie. Ungureanu îi cerea ministrului Sănătăţii să controleze dacă Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal nu a fost ”căpuşată” de clinica privată administrată de fiul profesorului Mihai Lucan, fost membru al echipei manageriale a ICUTR.

 

Deputatul USR susţinea că, din informaţiile pe care le are, vechea conducere a ICUTR, din care au făcut parte fostul manager Dan Sânpetrean şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie transplant renal până la data de 30.12.2016, se face responsabilă de cheltuirea unor sume importante din programul de transplant renal pentru îngrijirea unor pacienţi cu alte afecţiuni urologice care au fost internaţi în institut ”prin grava încălcare a legii”.

”Vă atrag atenţia că este de notorietate faptul că Mihai Lucan patronează, prin intermediul familiei sale, o prosperă clinică privată extrem de profitabilă în timp de ICUTR s-a cufundat în datorii şi este la un pas de faliment”, arăta Emanuel Ungureanu.

Potrivit acestuia, în ultimii 7 ani a existat o practică la nivelul ICUTR prin care pacienţi cu diferite afecţiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei instituţii de stat, erau direcţionaţi de către angajaţi către Clinica Lukmed, deţinută de familia Lucan.

În răspunsul la interpelare, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, susţinea că Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj a efectuat în mod nelegal activitatea de transplant pancreatic în condiţiile în care nu există o autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de DSP Cluj.

 

Potrivit răspunsului, Florian Bodog arăta că la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a avut loc un control tematic în perioada 19 – 23 septembrie 2016, în urma căruia s-a constatat faptul că, la finele lunii august 2016, unitatea medicală înregistra datorii mai vechi de 90 de zile, de aproape 1,5 milioane de lei.

 

Mihai Lucan este născut pe data de 5 iunie 1948 la Ștefănești, Botoșani și este un medic chirurg român, specialist în urologie. Este șeful catedrei de Urologie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj și al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj.

 

Mihai Lucan a fost decorat cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor în anul 2000 și cu ordinul "Meritul Sanitar" în grad de Mare Ofițer în anul 2006.

 

Este cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca și al municipiului Botoșani.

 

În primăvara anului 2009 a fost numit consilier al premierului Emil Boc pe probleme de sănătate. Anterior, profesorul Mihai Lucan îi efectuase acestuia o intervenție chirurgicală pentru pietre la rinichi, în mai 2008, când Emil Boc era primarul municipiului Cluj-Napoca.

 

Pe 29 August 2013 Alexandru Arșinel a fost supus unui transplant de rinichi efectuat de o echipă de medici condusă de Mihai Lucan. Faptul că s-a găsit un rinichi la doar trei zile după internare a atras criticile pacienților care suferă de insuficiență renală. Mihai Lucan s-a apărat spunând că starea biologică, în pofida vârstei de 70 de ani, l-au recomandat pentru un transplant de rinichi.