Procese, plîngeri penale şi circ la Mavromati pentru un post de şef serviciu

 

Patru procese intentate Spitalului Judeţean Mavromati, două plîngeri penale şi circ la unitatea medicală, pentru un post de şef serviciu resurse umane. Actorul principal în toată această poveste întortocheată este Stelian Aivăncesei, care a ocupat postul amintit pînă la data de 18 iunie 2009, cînd a fost eliberat din funcţie, în urma unei solicitări a Curţii de Conturi. Pierderea postului s-a soldat cu o serie de procese cîştigate de Aivăncesei, un dute-vino la serviciu şi două plîngeri penale.
Stelian Aivăncesei a fost eliberat din funcţia de şef serviciu resurse umane în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi care a decis că acesta nu poate ocupa postul întrucît nu ar avea vechimea necesară specialitatea studiilor. Lucru care s-a petrecut în iunie 2009, dar care însă ar fi fost precedat de o serie de alte incidente care, în opinia lui Aivăncesei ar fi dus la înlăturarea sa. Mai exact, el ar fi depistat o serie de nereguli privind acordarea unor sume fără a fi anexate la statul de plată şi documente în baza cărora s-ar fi acordat banii respectivi. „Din acel moment eu nu am mai avut acces la documente, toate veneau pe filiera director resurse umane, şef birou resurse umane, deci aşa era filiera, iar decizia Curţii de Conturi a venit atunci ca o mănuşă”, susţine Stelian Aivăncesei. În atare condiţii, el şi-a căutat dreptatea în instanţă şi a deschis o primă acţiunea împotriva Spitalului Mavromati, care s-a finalizat cu o hotărîre definitivă şi irevocabilă, instanţa repunîndu-l pe funcţie. Între timp, funcţia de şef serviciu a fost desfiinţată fiind înfiinţat în locul acesteia postul de şef birou resurse umane. Decizia instanţei nu a fost aplicată întrucît, postul respectiv ar fi fost desfiinţat. „Am venit la serviciu atunci timp de o lună de zile, timp în care m-au şicanat continuu, îmi luau scaunul şi îl încuiau într-un birou ca să nu am unde sta şi nu aveam acces la calculator”, susţine Aivăncesei. Imediat după care a primit o nouă decizie de concediere pe baza faptului că, postul pe care instanţa l-a repus, ar fi fost desfiinţat. Au urmat alte trei procese, pe aceeaşi cauză, respectiv repunerea pe funcţie şi inclusiv acordarea drepturilor salariale pe perioada suspendării. Mai mult, Stelian Aivăncesei ar fi solicitat şi daune morale în sumă totală de 10.000 de lei. „Am cerut daune morale de 100 de milioane să le plătească spitalul de la cei care se fac vinovaţi de această situaţie”, a mai spus fostul şef serviciu resurse umane.

Ultimul proces soldat cui o hotărîre definitivă şi executorie
Dacă la primele trei acţiuni înaintate instanţei Aivăncesei a obţinut tot atîtea hotărîri definitive şi irevocabile, la cel din urmă instanţa a dat o sentinţă definitivă şi executorie pe data de 21 ianuarie 2011, inclusiv acordarea unei sume de 1.000 de lei pentru daune morale şi drepturile salariale aferente perioadei de suspendare cu sporurile aferente, respectiv prima de stabilitate, al 13-lea salariu şi contravaloarea tichetelor de masă pînă la repunerea pe post. Drept pentru care din data de 24 ianuarie, Stelian Aivăncesei s-a prezentat din nou la serviciu, însă şi de această dată i s-a solicitat printr-o adresă să părăsească zona Pavilionului Administrativ. „Mi-au spus că voi primi răspuns acasă şi să nu mai vin la serviciu, reintegrarea înseamnă că a fost anulată decizia mea de concediere, ei confundă art. 278 din Codul Muncii cu art. 276”, susţine Aivăncesei.
Două plîngeri penale depuse la Parchet
Efortul depus de Stelian Aivăncesei de a-şi recîştiga postul de la Mavromati a avut ca drept rezultat şi depunerea unei plîngeri la Parchet împotriva fostului manager Corneliu Enache, pentru neaplicarea unei hotărîri judecătoreşti. De asemenea, o altă plîngere penală a fost făcută şi de conducerea unităţii spitaliceşti împotriva lui Aivăncesei. „Un an de zile este jignitor, vă spun din punctul meu de vedere, dacă luam şi le dădeam în cap eram imediat anchetat de Parchet, deci în măsura în care se cercetează……şi eu au făcut plîngere penală împotriva mea, în calitate de ce, nu ştiu, ei au încercat să suspende judecarea proceselor, Codul de Procedură Civilă spune clar că instanţa poate suspenda un proces dacă se constată că sunt evenimente comune cu celelalte plîngeri, singurul lor scop a fost să se suspende”, a mai adăugat Stelian Aivăncesei.
Recurs la Curtea de Apel pentru daune morale
Stelian Aivăncesei a afirmat totodată, că la ultima sentinţă dată de instanţa de judecată va face recurs la Curtea de Apel Suceava pentru a cere daune morale de 10.000 de lei şi nu 1.000 de lei cît i-a aprobat instanţa. De asemenea, spitalul trebuie să îi plătească acestuia drepturile financiare impuse de instanţă în valoare de 1.400 de lei pentru o singură lună de zile, echivalente perioadei de suspendare, adică din iunie 2009 şi pînă la repunerea pe funcţie.
Comitetul Director a decis repunerea pe funcţie
De cealaltă parte, managerul Spitalului Judeţean, Ovidiu Mimor susţine că, hotărîrea dată de instanţa de judecată va fi respectată întocmai, iar în urma unei şedinţe a Comitetului Director s-a decis repunerea pe funcţie a lui Stelian Aivăncesei pe postul de şef serviciu resurse umane. „Vă spun încă o dată, hotărîrea dată de instanţa de judecată pentru mine este lege şi va fi respectată întocmai. Singurul lucru pe care nu l-a înţeles dl. Aivăncesei este faptul că, decizia pentru repunerea pe funcţie se poate da în termen de 15 zile, legea îmi permite să aplic hotărîrea în termen de 15 zile, azi am avut o şedinţă a Comitetului Director iar el mîine va primi decizie de reintegrare”, a afirmat Ovidiu Mimor.