Procese mamut, pe miliarde de lei vechi la IŞJ, pentru banii europeni ai inspectorilor, şefa educaţiei cap de listă cu 1,2 miliarde

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani se confruntă cu o situaţie mai rar întâlnită. O mulţime de foşti şi actuali inspectori şcolari, foşti şi actuali conducători ai IŞJ, au dat în judecată instituţia într-un diferend financiar. Unii dintre aceştia au deschis şi câte două procese. În fruntea listei persoanelor care au iniţiat asemenea acţiuni se află chiar inspectorul şcolar general, Mihaela Huncă. Suma disputată în litigiul său trece de 1,2 miliarde de lei vechi.
Mihaela Hunca proces pe bani cu ISJ Botosani

Şefele IŞJ semnează decizii prin care retribuţiile europene scad cu 90%

Persoanele care au deschis respectivele procese sunt incluse în programe europene şi sunt nemulţumite de retribuţiile care li se plătesc în cadrul acestora. În rezumat, au încheiat cu IŞJ Botoşani contracte pe anumite sume, care le-au fost apoi diminuate cu 90%. Aceasta deoarece, invocând o adresă primită de la Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), inspectorul şcolar general Mihaela Huncă şi inspectorul şcolar general adjunct Mihaela Mardare au semnat câteva zeci de decizii prin care foşti şi actuali angajaţi ai IŞJ Botoşani prinşi în programele europene nu mai sunt remuneraţi conform contractelor semnate, ci potrivit articolului 34 din legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
Articolul respectiv prevede că personalul din administraţia publică centrală şi locală, nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, beneficiază de la 1 ianuarie 2011de o majorare de până la 25 de clase de salarizare suplimentare aplicată la salariul de bază lunar, proporţional cu timpul efectiv alocat realizării activităţilor pentru fiecare proiect, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, fără a depăşi durata maximă a timpului de lucru prevăzută de normele legale în vigoare.
Deşi legea menţionată a apărut în Monitorul Oficial abia spre sfârşitul lunii decembrie 2010, dată la care o bună parte a contractelor dintre inspectori şi IŞJ Botoşani pe fonduri europene fuseseră deja semnate, decizia emisă în 2013 la nivelul Inspectoratului s-a aplicat retroactiv, în sensul că legea privind salarizarea unitară a devenit valabilă şi în cazul acestora. Consecinţa imediată a emiterii deciziilor menţionate de către conducerea IŞJ Botoşani a constat în diminuarea severă a drepturilor băneşti a foştilor şi actualilor inspectori, dar şi a altor angajaţi ai IŞJ Botoşani, care au ajuns să nu mai primească decât aproximativ 10% din sumele prevăzute în contractele perfectate cu instituţia.
ISJ Botosani procese proiecte europene 2  

Foşti şi actuali inspectori contestă în instanţă tăierea retribuţiilor

Reclamând încălcarea grosolană a legii o mulţime dintre foştii şi actualii inspectori, de la Mihaela Huncă şi Marilena Mardare la Ada Macovei şi Daniel Botezatu, au deschis procese. Ei reclamă că orice modificare a salarizării în cadrul proiectelor europene nu se putea face decât prin semnarea unor acte adiţionale la contractele încheiate iniţial şi nici într-un caz printr-o simplă decizie. Apoi, reclamă faptul că decizia a fost emisă abia în 2013, dar se aplică şi pentru 2012. În plus, se susţine că prin proiectele europene accesate de IŞJ Botoşani, instituţia a obţinut şi o sumă clară pentru salarizare, pe care o are la dispoziţie încă din 2012 şi care permite achitarea drepturilor băneşti conform contractelor încheiate. În plus, se motivează că nu s-a primit nici o adresă de la Organismul Intermediar din cadrul MEN pentru aceste proiecte europene în care să se stipuleze modificarea cuantumului sumelor plătite.

17 foşti şi actuali angajaţi ai IŞJ Botoşani au dat în judecată instituţia pentru reducerea drastică a drepturilor băneşti în proiectul „Formarea continuă a profesorilor de limba română în societatea cunoaşterii”


 Nr.crt. NUME 
 1 Mihaela Huncă
 2 Rodica Roșca
 3  Olga Enciu
 4  Valentina Adochiței
 5 Iulia Șlincu
 6
 Paula Gavriluță
 7  Irina Constantinescu
 8  Constantin Astancăi
 9  Constantin Giosu
 10  Carmen Țilică
 11 Adela Iordăchescu
 12  Ada Macovei
 13  Elena Abrahamfi
 14  Ștefan Bașno
 15  Daniel Botezatu
 16  Corneliu Codreanu
 17  Carmen Stoian



14 foşti şi actuali angajaţi ai IŞJ Botoşani au dat în judecată instituţia pentru reducerea drastică a drepturilor băneşti în proiectul „Competenţă, profesionalism şi dimensiune europeană prin integrarea TIC în actul educaţional”



 Nr.crt.  NUME
 1  Mihaela Huncă
 2 Rodica Roşca
 3  Olga Enciu
 4  Daniel Cojocaru
 5  Rodica Mighiu
 6  Rozalia Gherasă
 7  Constantin Astancăi
 8  Michaela Dramu
 9  Carmen Ţilică
 10 Adela Iordăchescu
 11  Eugen Alexa
 12  Olivia Gornea
 13  Marius Bucătaru
 14
 Carmen Stoian


*Acestea sunt doar două proiecte în care IŞJ Botoşani a fost dat în judecată pentru indemnizaţiile din fonduri europene

Inspectoarea şefă, cap de listă la cerut banii în instanţă

În ambele procese cap de listă în rândul reclamanţilor este chiar şefa educaţiei Mihaela Hunca proces pe bani cu ISJ Botosani 2 botoşănene. Pentru Mihaela Huncă miza financiară a proceselor este una desoebită, banii din cele două litigii reprezentând peste dublul tuturor veniturilor sale din ultimul an de zile. Şefa IŞJ Botoşani are încheiate chiar cu Inspectoratul două contracte individuale cu timp parţial de muncă. Primul este semnat pentru o perioadă de 15 luni şi are o valoare de 70.500 de lei, iar cel de-al doilea este pe 11 luni, cu o sumă totală de 51.700 de lei. Ambele contracte au fost obţinute după ce Mihaela Huncă a căpătat funcţia de inspector şcolar general, unul fiind semnat în luna iunie a anului precedent, iar celălalt în octombrie. Şefa educaţiei botoşănene a evitat până săptămâna trecută să îşi facă publice contractele perfectate cu IŞJ Botoşani, abia după ce Botoşăneanul  a relatat că s-a depus o plângere la AgenţiaNaţională de Integritate şi după un şir de articole pe tema declaraţiilor sale de avere şi de interese, fiind în sfârşit făcute publice respectivele contracte.

Inspectoarele au făcut rocadă la decizii şi procese

Procesul pe seama plăţilor din proiectul „Formarea continuă a profesorilor de limba română în societatea cunoaşterii” a avut termen chiar săptămâna trecută. Litigiul a început în luna aprilie, iar pe 18 iunie Tribunalul Botoşani a hotărât repunerea cauzei pe rol şi obligarea IŞJ Botoşani de a aduce mai multe documente şi de a preciza clar dacă pe parcursul derulării proiectului AM POSDRU a redus finanţarea în cadrul proiectului. Majoritatea deciziilor prin care s-au micşorat drastic retribuţiile inspectorilor au fost semnate de inspectorul general adjunct Marilena Mardare. Explicaţia este aceea că, pentru a nu se ajunge la o situaţie total ridicolă în care un cadru din conducerea IŞJ Botoşani să îşi atace propriul act, atunci Mihaela Huncă a semnat deciziile pentru proiectele în care nu are contract, dar are Marilena Mardare şi invers. „Eu am semnat acolo unde nu sunt în proiecte, eu sunt într-un singur proiect, de asta semnez eu celelalte”, ne-a declarat Marilena Mardare.

Târgul cu procesele

Aceasta susţine că mult contestatele decizii s-au emis după primirea unei adrese pe această temă de la MEN, însă nu este convinsă că actele iscălite şi care sunt Mihaela Hunca Marilena Mardare procese ISJ Botosani   contestate în instanţă sunt tocmai corecte. „Este o prevedere pentru bugetari, din fondurile care vin prin minister, pe filiera Ministerului de Finanţe, nu prin fonduri europene. Unii le-au aplicat, în alte judeţe nu le-au aplicat, că au spus că nu se aplică pentru fonduri europene şi au dat în continuare cuantumul iniţial, ceea ce s-a stabilit prin contracte”, a afirmat Marilena Mardare, care a adăugat: „Contractele erau semnate, erau pe o anumită sumă, fondurile nu au fost diminuate”. Mai mult sau mai puţin oficial, deciziile au fost semnate intenţionat pentru a fi contestate în instanţă, de unde se speră obţinerea unor hotărâri favorabile, astfel încât inspectorul şcolar general să poată proceda ca în alte judeţe şi să plătească sumele prevăzute în contracte fără teama de a fi trasă ulterior răspundere.

Şefa IŞJ apără Inspectoratul sau propriile buzunare?

Atât Mihaela Huncă, cât şi Marilena Mardare, sunt puse într-o situaţie paradoxală. Pe de o parte reprezintă instituţia şi trebuie să îi apere interesele şi deci, măcar teoretic, ar trebui să facă totul pentru câştigarea proceselor, pe de altă parte, în plan personal îşi doresc să obţină un verdict favorabil pentru a încasa sumele prevăzute în contracte. Botoşăneanul a solicitat purtătorului de cuvânt al IŞJ Botoşani un punct de vedere oficial pe această temă, în care să ni se explice modul în care vor acţiona şefele IŞJ Botoşani. Răspunsul a fost că... nu ni se poate da un răspuns. „Dat fiind faptul că respectivele contestaţii sunt formulate individual, ele nu pot face obiectul unei poziţii oficiale a Inspectoratului Şcolar Judeţean. Pot să vă spun însă că, indiferent cine sunt reclamanţii în speţă, prevederile contractuale trebuie respectate, ele neputând fi anulate printr-o decizie unilaterală”, a afirmat inspectorul şcolar Dragoş Cristea.
CITEŞTE ŞI:
Huncă – Mardare – inspectori, axa prin care se confiscă programele europene de miliarde din educaţia botoşăneană
Potul total în aceste procese se ridică la câteva miliarde bune de lei vechi. Încă din septembrie 2011 Botoşăneanul a relatat că 16 angajaţi ai IŞJ au semnat contracte pe proiectele europene derulate de instituţie în valoare totală de 2,1 milioane de lei. Aceştia nu sunt însă unicii beneficiari de proiecte.
CITEŞTE ŞI:
Dezmăţ financiar de 21 de miliarde de lei vechi cu fonduri europene la Inspectoratul Şcolar
Sergiu BĂLĂŞCĂU