Primul bal după doi ani: profitul a explodat în pandemie la Botoșani, oamenii de afaceri s-au sărbătorit cu premii, muzică aleasă, mâncăruri și băuturi fine – GALERIE FOTO

După un an de pauză, cauzat de pandemie, Balul Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani a bifat o nouă ediție. A 28 – a întâlnire a antreprenorilor botoșăneni la Topul Județean al Firmelor nu a mai fost însă chiar un bal. Și aceasta tocmai din cauza situației sanitare, intrarea făcându-se de altfel doar în baza certificatului verde.

 

Profitul a crescut cu peste o treime în primul an de criză sanitară


Vineri seară, la salonul Luceafărul din cadrul Popasului Cucorăni, s-a putut vedea că pentru businessmanii botoșăneni pandemia nu a reprezentat o lovitură. Dimpotrivă chiar, datele prezentate în startul manifestării de reprezentanții CCIA Botoșani arată că la nivelul întregului județ cifra de afaceri a fost anul trecut de 1.338.588.881 euro, în creștere cu 5,1% față de 2019. Iar profitul a explodat de-a binelea, majorându-se cu 36% față de 2019.


142.666.151 euro


a fost profitul brut din exploatare la nivelul întregului județ.


Pe un ecran din spatele sălii au rulat spoturile publicitare ale partenerilor oficiali ai evenimentului, care au amintit de clipurile pe care ne-am obișnuit să le vedem la televiziunile naționale.


Introducerea a făcut-o însuși președintele CCIA Botoșani, care a remarcat tocmai faptul că în anul pandemic 2020 volumul de afaceri din județ a cunoscut o creștere serioasă.

 

Ce județ e ăsta în care 30.000 de oameni țin în spate vreo 400.000?


Valeriu Iftime a avut un discurs mobilizator, plin cu maxime ale unor miliardari cu afaceri globale, exprimându-și totodată regretul că de când a preluat conducerea CCIA nu a reușit să unească în adevăratul sens al cuvântului companiile botoșănene.


Și în fața prefectului, președintelui Consiliului Județean și primarului municipiului Botoșani, a prezentat și date statistice nefericite pentru această zonă a țării, plecând de la numărul de locuitori.


”Din cei 400.000 de locuitori sunt de fapt 50.000 de oameni care au cărți de muncă, iar din cei 50.000 doar 30.000 sunt cei care muncesc și care creează valoare adăugată. Nu spun asta ca să creez o destabilizare sau o stare de nervozitate, ci spun asta ca să așezăm în mintea fiecăruia un adevăr fundamental: că firmele private sunt cele care creează valoarea adăugată și sunt 30.000 de oameni cu acte în județul acesta care creează valoare adăugată. Și acești 30.000 de oameni îi reprezentați voi. Afacerea este întotdeauna o luptă. Întotdeauna există obstacole, competitori, nu există niciodată un drum deschis, cu excepția celui căruia duce totdeauna la eșec”,


Valeriu Iftime, președinte CCIA Botoșani.


Acesta a insistat asupra faptului că este necesar ca Botoșani să devină atractiv nu doar pentru investitori, ci și pentru tineri astfel încât aceștia să se reîntoarcă în județ după ce termină studiile superioare și cu inteligența și știința căpătate în centrele universitare să intre în sectorul privat și să ajute la dezvoltarea Botoșanilor.

 

Șefii din administrație, înțepături politice la microfon


Valeriu Iftime a avut ceva cuvinte de laudă la adresa Doinei Federovici, remarcând declanșarea și accelerarea unor investiții de când lidera social-democrată a preluat președinția CJ. Șefa CJ Botoșani a fost de altfel și prima oficialitate din administrație căreia i s-a dat cuvântul și care a vorbit despre proiecte de 500 de milioane de euro contractate sau în curs la instituția pe care o conduce.


Abia apoi a luat cuvântul prefectul Dan Nechifor, care preluând microfonul de la Doina Federovici a afirmat că, mai nou, se află într-o alianță cu șefa CJ, spusele sale declanșând rumoare în sală. Imediat însă prefectul și-a revenit și a făcut trimitere la măsurile pe care ”Guvernul PNL” le-a luat în pandemie pentru ajutorarea mediului de afaceri, moment în care pe șefa CJ și primarul municipiului reședință i-a apucat râsul.


Apoi a avut o alocuțiune primarul Cosmin Andrei, care a transmis celor prezenți că ”Primăria are cele mai multe coduri CAEN” deoarece se ocupă de o pleiadă de activități.

 

Leii economiei botoșănene, cam aceiași pe care îi știam deja


Ulterior s-a trecut la premierea celor mai performante companii botoșănene în 2020. Ca și în alți ani, aceleași firme sau companii din același grup, precum Elsaco, Electroalfa, Doly-Com Distribuție, Formens, Prodalcom, Five Continents, Anca Farm, Powerline au luat o mulțime de premii deoarece au ocupat locuri de frunte în mai multe topuri.


Cu o cifră de afaceri de 274,3 milioane de lei și un profit de 20,9 milioane de lei, SC Doly-Com Distribuție SRL a fost cea mai de succes firmă din Botoșani în 2020, ocupând locul 1 atât în topul întocmit după cifra de afaceri, cât și în cel realizat după profit. În al treilea clasament, cel al angajatorilor, prima poziție a revenit SC Formens SRL cu 960 de salariați.

 

Mirel Manea, show și diplomă


După acordarea distincțiilor firmelor din cele trei topuri, pe scenă a intrat Mirel Manea Orchestra, care a adus o explozie de bucurie cu ”Que Sera Sera” și ”Mi-am pus busuioc în păr”. Gheorghe Ciubotaru, președintele grupului ”Electroalfa” a strigat de mai multe ori ”bravo”, iar la finalul reprezentației Mirel Manea a primit o diplomă specială din partea CCIA Botoșani ”pentru talentul și contribuția adusă la promovarea județului Botoșani și a României în întreaga lume”. Nu s-a ieșit la dans pe motiv de... pandemie.

 

Bucurii gastronomice


Dacă vă întrebați cu ce preparate s-au delectat performerii din business, vă putem spune că au avut gustare rece cu pate din ficăței de pasăre, salată de pește, bulete de creier, salată de vinete, cotlete de berbecuț în crustă, ceafă și mușchi file afumat în fum de cireș, salată de crudități cu semințe de rodie, fasole bătută și piept de porc cu dulceață de ardei iute.


Apoi un antreu cald compus din somon în crustă de migdale cu legume și sos franțuzesc și clătite cu ciuperci și sos roșu și garnitură de orez. Cât despre felul principal... a fost un piept de rață aromatizat cu piure în trei culori, șnițele din soia cu susan, sote de legume și cartofi cu rozmarin.


Toate acestea au fost completate cu cocktail-uri (Aperol Spritz, Hugo Spritz, gin tonic, Cuba Libre), vinuri la alegere, de la Tenuta Ulisse Unico Pinot Grigio la Petro Vaselo Roze și distilate precum Neptune Gold Barnados Rum sau Krova Vodka.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store