Primarii botoșăneni de care nu mai scapă lumea

Condamnaţi de judecători, demişi de prefect, pe alocuri şi cu procese pentru revenirea pe post pierdute în instanţă, unii primari din Botoşani au reuşit totuşi să rămână la conducerea localităţilor. Sub o formă sau alta decid direct sau „din umbră” ce se întâmplă în administraţia comunală.

 

Primarul demis de la Vlădeni a devenit administrator public


În luna decembrie a anului trecut Dan Nechifor, prefectul de atunci al judeţului, anunţa că pe Voicu Murariu de la Vlădeni nu îl va mai prind sărbătorile de iarnă în poziţia de primar. În câteva zile inevitabilul s-a întâmplat, iar reprezentantul de la acea dată al Guvernului în Botoşani emitea ordinul de încetare a mandatului. Motivul? Social-democratul fusese condamnat definitiv pentru incompatibilitate, în urma Voicu Murariuunui raport întocmit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Chiar dacă nu făcuse vreo afacere şi nici nu câştigase vreun ban, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că timp de trei ani nu mai poate ocupa funcţia de primar deoarece concomitent cu aceasta a făcut parte timp de două luni şi jumătate şi din consiliul de administraţie al Şcolii Gimnaziale 1.


Asta nu l-a oprit însă pe PSD-ist să revină la conducerea Primăriei Vlădeni. Pe 7 martie 2017 instituţia a dat anunţ într-un ziar local şi pe propria pagină web pentru scoaterea la concurs a postului de administrator public. A existat un singur candidat, tocmai Voicu Murariu, care a fost şi cel câştigător, astfel încât pe 1 aprilie şi-a început deja treaba în noua calitate.


„Exista postul în organigramă şi era neocupat. S-a organizat concurs”,


George Babei, viceprimar Vlădeni.


Viceprimarul, social-democrat la rândul său, a preluat şi atribuţiile de primar. Avem parte aşadar de un şir incredibil de coincidenţe: postul neocupat s-a scos la concurs după demiterea primarului, concursul a fost organizat când instituţia era condusă de colegul de partid al alesului tocmai trimis acasă, acesta din urmă a fost unic participant şi astfel învingător.

 

Fostul şef al administraţiei de la Mihălăşeni este consilier al primarului, care de fapt e viceprimar

 

Pe 3 ianuarie 2017, Dan Nechifor, în calitate de prefect, a emis ordinul de încetare a mandatului şi pentru primarul de Mihălăşeni. La rândul său, Loredan Buraga fusese găsit în incompatibilitate de către ANI şi pierduse procesele prin care contestase decizia. Doar că, în cazul său, motivul îl constituia deţinerea concomitentă a funcţiei de primar şi a celei de administrator la o societate comercială. El a loredan buragarevenit însă în cadrul Primăriei Mihălăşeni pe poziţia de consilier al… viceprimarului care a preluat atribuţiile de primar. Fostul şef al administraţiei publice locale din amintita comună susţine că a fost practic determinat de săteni să revină în instituţie.


„Oamenii au vrut să vină la Botoşani, să facă miting, dar i-am mai liniştit”,


Loredan Buraga, consilier al primarului de Mihălăşeni.


Se poate ca un primar demis să devină consilier al unui primar care de fapt nu este primar, ci viceprimar cu atribuţii de primar? Ei bine, se poate. Speţa, fără precedent în administraţia botoşăneană, a dat ceva bătăi de cap juriştilor din Prefectură, care însă în final au concluzionat că alesul liberal poate ocupa amintitul post.


„Am avut o întreagă dezbatere. Se poate! Având în vedere faptul că viceprimarul preia atribuţiile de primar, deci primarul are dreptul la consilier şi nu este ceva ilegal”,


Dan Şlincu, prefect.


Procesele au blocat alegerile


Deşi pe 5 noiembrie Guvernul organizează alegeri în localităţile în care s-au eliberat posturile de primar, în cele două comune menţionate nu este programat un astfel de scrutin. Şi aceasta pentru că, în ambele cazuri, mai existau la data adoptării actului normativ nişte procese pe rol.


În ceea ce priveşte Mihălăşeniul, procesul pentru anularea ordinului este deschis la Tribunalul Botoşani, numai că judecata s-a suspendat începând cu data de 22 mai 2017 ca urmare a sesizării ICCJ în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Abia luna aceasta ICCJ a respins sesizarea și a cerut practic Tribunalului Botoșani să judece dosarul.


În cazul Vlădeniului, Voicu Murariu a pierdut atât procesul de la Tribunalul Botoşani, cât şi cel de la Curtea de Apel Suceava prin care solicita anularea ordinului de demitere semnat de prefect. Doar că primarul demis a promovat o cale de atac extraordinară, prin care cerea revizuirea hotărârilor precedente. Pe 9 octombrie, după ce Executivul stabilise localitățile în care au loc alegeri, magistrații i-au respins acțiunea.


De altfel, Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat la mijlocul lui septembrie informaţii de la Prefectură referitoare la situaţia celor două localităţi, iar răspunsul a fost că în ambele cazuri încă există litigii pe rol.


Primarii ar fi conştienţi că şansele de reuşită sunt infime, dar miza prelungirii proceselor ar fi fost tocmai blocarea organizării de alegeri. Cei doi nu au dreptul să ocupe funcţia de primar timp de trei ani de la emiterea ordinelor de către prefect, ceea ce înseamnă că, în ciuda existenţei încă a unor procese pe rol, termenul deja curge, iar la viitoarele alegeri ar avea șansa să reintre în cursă.


„Nu ştiu dacă în cazul tuturor comunelor, dar cel puţin la Vlădeni va avea dreptul. Şi la Mihălăşeni la fel. Vor avea dreptul să candideze în 2020”,


Dan Şlincu, prefect Botoşani.

 

Un al treilea primar îşi pregăteşte revenirea


Celor doi primari demişi li s-ar putea adăuga al treilea care revine la conducerea instituţiei. Demis de prefect pe 12 decembrie 2016 tot în urma unei hotărâri a instanţei, Ioan Gaidur de la Nicşeni, ioan gaidurcondamnat de Curtea de Apel Suceava la şase luni de închisoare cu suspendare pentru nereguli în folosirea fondurilor europene, ar putea totuşi candida la alegerile din 5 noiembrie. Comitetul Executiv Judeţean al PSD Botoşani a luat în discuţie la şedinţa din 7 octombrie susţinerea acestuia, însă, cu toate că a avut sprijin chiar din rândul parlamentarilor, într-un final s-a decis să se meargă pe mâna actualului lider al ALDE Nicşeni. Potrivit unor participanţi la amintita întrunire, Ioan Gaidur ar fi adus la cunoştinţa colegilor de partid că, în ciuda faptului că nu l-au nominalizat, el tot va candida la scrutinul din prima duminică a lunii viitoare. De altfel, spre deosebire de cei doi primari menţionaţi, lui nu i s-au ridicat drepturile electorale, adică are voie să aleagă şi să fie ales.

 

Primar condamnat şi reales


La Dobârceni, Radu Livinschi a fost condamnat un an cu suspendare tocmai în 2013 după ce a fost prins băut la volan şi a refuzat recoltarea radu livinschiprobelor biologice, motivând că trebuia să meargă la o cumătrie. Sesizat de un cetățean din comună abia după vreo doi ani, pe 11 ianuarie 2016 prefectul a emis ordin de încetare a mandatului.


Cu toate acestea, în luna iunie a aceluiași an, Radu Livinschi a candidat din nou şi a şi câştigat, iar magistrații i-au validat mandatul. Prefectului i s-a cerut din nou de către un cetățean din Dobârceni să emită ordin de încetare a mandatului, însă după consultarea Ministerului Afacerilor Interne, a unor cazuri similare judecate în România și chiar la Strasbourg, s-a concluzionat că primarul poate fi demis doar pentru o faptă săvârșită în timpul mandatului. Mai exact, nu poate fi înlăturat din funcție de două ori pentru o singură faptă. Decisiv în luarea hotărârii de neemitere a mandatului de demitere a fost faptul că Poliția a eliberat un cazier sută la sută curat pentru Radu Livinschi.


În fine, senatorul Lucian Trufin continue să controleze ceea ce se întâmplă la Vlăsineşti, comună pe care a condus-o opt ani şi jumătate. La alegerile organizate pe 11 iunie, PSD-istul Andrei Boariu a câştigat detaşat. În trecut el a activat tocmai la cabinetul primarului de atunci, Lucian Trufin, actual parlamentar social-democrat.

 

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store