Primăria va cumpăra un container pentru sterilizarea câinilor vagabonzi

 

Municipalitatea urmează să achiziţioneze în cel mai scurt timp un container care va fi destinat acţiunii de sterilizare a câinilor fără stăpân aflaţi pe străzile municipiului. Acesta va fi amplasat la padocurile aflate la marginea oraşului şi care sunt administrate de Direcţia de Servicii Publice, Sport şi Agrement (DSPSA).
Un astfel de container autorizat de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) ar atinge un cost de aproximativ 4.000 de euro cu tot cu TVA, sumă care ar putea fi prinsă în bugetul local printr-o rectificare de buget la următoarea şedinţă de Consiliu Local. La acest moment însă, nu se ştie dacă vor fi prinse în buget şi sumele pentru sterilizarea animalelor, respectiv 10 lei pentru un mascul şi 14 lei pentru o femelă. „Vom demara procedurile pentru achiziţia unui container în care vom face sterilizarea câinilor vagabonzi, urmată de returnarea în perimetrul de unde au fost prinşi. Aproximativ într-o lună de zile, pe vechiul amplasament de la fosta groapă de gunoi, un container care poate fi ulterior relocat”, a declarat viceprimarul Cosmin Andrei. Sterilizările patrupedelor vor fi efectuate de medicul din cadrul Direcţiei de Servicii Publice. Mai mult decât atât, în situaţiile în care vor fi depistate animale bolnave fără şanse de remediere, eutanasierea acestora va fi făcută în prezenţa unui membru al asociaţiei pentru protecţia animalelor, conform unui protocol de colaborare încheiat între municipalitate şi Ador. 
Apel la cetăţeni pentru undă verde la „hingheri”
Totodată, viceprimarul a lansat un apel la botoşăneni în a nu îngreuna activitatea salariaţilor din cadrul Direcţiei de Servicii Publice care au preluat activitatea de ecarisaj, după ce, aceştia ar fi întâmpinat o serie de greutăţi la momentul în care au ieşit pe străzi să prindă câinii. „Cetăţenii au impresia că noi omorâm aceşti câini, noi îi capturăm şi după ce îi sterilizăm le dăm drumul după e îi însemnăm cu crotal, se reîntorc de unde au venit, dacă sunt sterilizaţi nu se vor mai înmulţi şi nu vor mai fi agresivi, pentru că în perioada vârf sunt foarte agresivi, îşi delimitează teritoriile şi acţionează în haită”, a mai spus viceprimarul. Prezumţiile pentru viitor în privinţa câinilor fără adăpost sunt însă sumbre chiar şi cu efectuarea de sterilizări a patrupedelor . Câinii vagabonzi ar avea un ciclu de viaţă de până la 7 ani, ceea ce înseamnă că, abia în maximum 10 ani de zile oraşul Botoşani va fi un oraş curat nepopulat de animale fără stăpân.